ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-11-2018

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την ποιότητα των υδάτων

Καταγγέλλουν ελλιπείς ελέγχους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την ποιότητα των υδάτων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών με θέμα "Έλεγχος Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ποιότητα επεξεργασμένων λυμάτων" κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 25 χρόνια ένας αριθμός Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) με σκοπό την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων νερών καθώς και των εδαφών από τη ρύπανση και τη μόλυνση των ανεπεξέργαστων λυμάτων, που απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Προκειμένου να επιτευχθεί σε αποδεκτό βαθμό ο πιο πάνω σκοπός έχουν τεθεί για τα επεξεργασμένα λύματα ανώτατα όρια για διάφορους χημικούς και βιολογικούς ρύπους καθώς και όροι και προϋποθέσεις για τη διαχείριση και επεξεργασία τους, που ξεκινούν από την υγειονομική διάταξη του 1965 (!!) (Ε1β/221/1965) και σταματούν στην ΚΥΑ του 1997 (!) (5397/1997) συμπληρωμένη με την ΚΥΑ του 1999 (19.661/1999) για τις «ευαίσθητες περιοχές».

Πρόσφατα, όμως, κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας η υπ’ αρ. 535/29.10.18 εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία:
Πραγματοποιείται μέρος μόνο των απαιτούμενων ελέγχων «λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας».

«Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους, έχει διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται γενικά τα όρια της οδηγίας 91/291/ΕΟΚ», παρόλο που τα όρια αυτά, συμπληρώνουμε εμείς, τέθηκαν πριν από 27 χρόνια, και είναι προφανές ότι χρειάζονται επικαιροποίηση επί το αυστηρότερο.

Αναδεικνύονται, έτσι, οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το περιβάλλον.

Η εισήγηση σημειώνει ότι από τις 65 ΕΕΛ της Περ. Κ. Μακεδονίας προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ 5397/400/1997, επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα οι διεργασίες που απαιτούνται για να ελεγχθούν οι 46 (!). Προς τούτο απαιτείται να ληφθούν συνολικά 1872 δείγματα της επεξεργασμένης εκροής και να γίνουν 13.104 αναλύσεις, 7 για κάθε δείγμα όσοι και οι ρύποι που θα ελεγχθούν.

Η κατάσταση αυτή είναι μια ακόμη συνέπεια της εχθρικής για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον πολιτικής διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα. Όπου από κοινού με την Περιφερειακή Αρχή:

Διατηρούν συνειδητά υποστελεχωμένες τις δημόσιες ελεγκτικές Υπηρεσίες, ώστε να προχωρά όλο και περισσότερο η παράδοση σε «ευπειθείς» ιδιώτες ενός εξαιρετικά σημαντικού και ευαίσθητου αντικειμένου.

Στην κατεύθυνση αυτή, κωλυσιεργώντας στην ολοκλήρωση διάφορων διαδικασιών επιμένουν να κρατούν σε αχρηστία από το 2010, οπότε ετοιμάστηκε, το άρτια εξοπλισμένο Περιβαλλοντικό Εργαστήριο της Περιφέρειας, που είναι σε θέση να εκτελεί αναλύσεις όχι μόνο αστικών λυμάτων και υγρών βιομηχανικών και άλλων αποβλήτων αλλά και σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων και προϊόντων (σχετική η υπ’ αρ. 3285/8.6.15 ερώτηση του ΚΚΕ).

Αρνούνται να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα απέναντι στη ρύπανση και υποβάθμιση των υπόγειων και επιφανειακών νερών της Περ. Κ. Μακεδονίας (και γενικότερα) ρίχνοντας το βάρος των μέτρων στον έλεγχο της κατανάλωσης (αγρότες, λαϊκά νοικοκυριά αστικών κέντρων και οικισμών) και αδιαφορώντας για τον εμπλουτισμό τους και άλλα μέτρα προστασίας της ποιότητάς τους, οχυρωμένοι πίσω από την κοινοτική Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τα νερά.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να επικαιροποιηθούν επί το αυστηρότερο οι παρωχημένες διατάξεις και τα όρια της νομοθεσίας για τη διαχείριση και επεξεργασία των λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων.

Να βελτιωθεί η λειτουργία των ΕΕΛ ώστε η τελική εκροή τους να επιτυγχάνει, τουλάχιστον, τα θεσπισμένα όρια.

Να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος της Περ. Κ. Μακεδονίας και να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του Εργαστηρίου Περιβάλλοντός της.

Να υλοποιηθούν, και όχι απλά να διατυπώνονται, συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και αναβάθμιση των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge