ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21-11-2018

Κονδύλια 150 εκατ. ευρώ Βιολογικής Γεωργίας

Τον Δεκέμβριο η προκήρυξη

Κονδύλια 150 εκατ. ευρώ  Βιολογικής Γεωργίας

Θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ τα διαθέσιµα κονδύλια για τη δεύτερη προκήρυξη της Βιολογικής Γεωργίας, σύµφωνα µε δηλώσεις του γενικού γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπου Κασίµη στην Agrenda, ο οποίος ανέφερε πως οι αιτήσεις θα ανοίξουν εντός του έτους.

Όπως φαίνεται βρέθηκαν ακόµα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα υπάρχοντα 100 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή την περίοδο πραγµατοποιείται η µοιρασιά στις Περιφέρειες. Παράλληλα, σύµφωνα µε τον γενικό γραµµατέα, θα υπάρξει και η δυνατότητα υπερδέσµευσης ποσού. Σηµειώνεται εδώ ότι υπεύθυνος του Μέτρου έχει οριστεί ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου.

Τα πριμ και οι νέες επιλέξιμες καλλιέργειες

Σύµφωνα µε τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σε µία προσπάθεια να µειωθεί ο όγκος των αιτήσεων που ξεπέρασαν τις 40.000 στη φυτική παραγωγή το 2017, από το Μέτρο θα αποκλειστούν όσοι ήδη έχουν εντάξει την εκµετάλλευσή τους σε κάποιο άλλο γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραµµα.

Οι επιλέξιµες καλλιέργειες εκτός από εκείνες που είχαν προβλεφθεί στην πρώτη πρόσκληση, σύµφωνα µε την τρίτη τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου της Βιολογικής (ΦΕΚ 475/’Β/2018) θα είναι: Για παλιούς (∆ράση 11.2.1): Ροδιά, συκιά, µικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο 90 ευρώ το στρέµµα, ακρόδρυα 61,6 ευρώ το στρέµµα, ακτινίδιο 87 ευρώ το στρέµµα, καπνός, φυλλώδη λαχανικά-σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα στα 60 ευρώ το στρέµµα.

Για νεόυς (∆ράση 11.1.1): Ροδιά, ακτινίδιο, συκιά, µικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο, ακρόδρυα στα 90 ευρώ το στρέµµα, καπνός, φυλλώδη λαχανικά-σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα στα 60 ευρώ το στρέµµα.

Κριτήρια βαθμολογίας

Τα νέα κριτήρια µοριοδότησης βάσει των οποίων θα γίνουν οι εντάξεις επίσης τροποποιήθηκαν τον περασµένο Φλεβάρη και θα περιλαµβάνουν: H µοριοδότηση στη φυτική για νεοεισερχόµενους (∆ράση 11.1.1):

Ηλικία του δικαιούχου: Έως και 30 ετών 50 µόρια, Από 31 έως και 40 ετών η µοριοδότηση βαίνει µειούµενη κατά 0,5 µόρια για κάθε έτος ξεκινώντας από το 49,5. Από 41 ετών η µοριοδότηση βαίνει µειούµενη κατά 3 µόρια για κάθε έτος ξεκινώντας από το 42. Από 55 ετών και άνω δεν λαµβάνει κανένα µόριο.
Μέγεθος της υπό ένταξη έκτασης: Έως 24,75 µόρια, τα οποία λαµβάνουν όσοι θέλουν να εντάξουν έκταση 100 στρεµµάτων και άνω.
Το ποσοστό της υπό ένταξη έκτασης της εκµετάλλευσης ως προς τη συνολική του έκταση: 0,2025 µόρια για για κάθε 1% αιτούµενης προς ένταξη έκτασης.
Natura: 0,45 µόρια ανά 5% της συνολικής εντασσόµενης έκτασης.

Παλιοί στη Βιολογική (∆ράση 11.2.1): Συµπληρωµένα έτη εφαρµογής του συστήµατος της βιολογικής γεωργίας µέχρι την ηµεροµηνία αίτησής του δικαιούχου στο Μέτρο, µε ανώτατο όριο τα 10 (δέκα) έτη: 5 µόρια/έτος εφαρµογής της βιολογικής.
Μέγεθος της υπό ένταξη έκτασης: Έως 19,25 µόρια, τα οποία λαµβάνουν όσοι θέλουν να εντάξουν έκταση 100 στρεµµάτων και άνω.
Το ποσοστό της υπό ένταξη έκτασης της εκµετάλλευσης ως προς τη συνολική του έκταση: 0,2025 µόρια για για κάθε 1% αιτούµενης προς ένταξη έκτασης.
Επαγγελµατίας αγρότης: 10 µόρια
Natura: 0,45 µόρια ανά 5% της συνολικής εντασσόµενης έκτασης.

Τα άνωθι βαθµολογικά κριτήρια επιλογής ισχύουν αν ο συνολικός προϋπολογισµός των αιτήσεων στήριξης στη δράση είναι µεγαλύτερος του ποσού που έχει προκηρυχθεί. Να σηµειωθεί εδώ πως η πρόσκληση θα στηριχθεί στις αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2018.

Κριτήρια ένταξης

Προκειµένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις του Μέτρου 11, τα αιτούµενα προς ένταξη αγροτεµάχια πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιµότητας:

1. Να είναι δηλωµένα στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του υποψηφίου.

2. Να κατέχονται νόµιµα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσµευσης.

3. Στην περίπτωση των µόνιµων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες και αµπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεµάχια θα πρέπει να είναι δηλωµένα στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του ενδιαφερόµενου µε επιλέξιµη για τη δέσµευση καλλιέργεια.

4. Όσον αφορά την καλλιεργητική οµάδα «Ελαιοκοµία», η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεµαχίων ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα/Ha, προκειµένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηµατικό ελαιώνα. Ελαιώνες µε πυκνότητα φύτευσης µικρότερη των 80 ελαιόδεντρων/Ha, δεν είναι επιλέξιµοι προς ένταξη στο Μέτρο.

Eιδικά για τις δράσεις του υποµέτρου 11.2, να περιλαµβάνονται µέχρι και την ηµεροµηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ενεργή σύµβαση µε ΟΕ&Π, και συνεπώς: α) βρίσκονται σε στάδιο βιολογικής παραγωγής, ή β) βρίσκονται σε στάδιο µετατροπής από τη συµβατική στη βιολογική γεωργία κατά την ηµεροµηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεδοµένου ότι στη φάση µετατροπής εφαρµόζονται ήδη οι διατάξεις του Καν.(ΕΚ) 834/2007 περί βιολογικού τρόπου παραγωγής, ή γ) βρίσκονται σε στάδιο υποβιβασµού κατά την ηµεροµηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge