Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Ειδήσεις Ελλάδα/
22-1-2019

Συλλογική αγωγή για το σκάνδαλο ρύπων της Volkswagen στη Γερμανία

Δωρεάν συμμετοχή για Έλληνες καταναλωτές

Συλλογική αγωγή για το σκάνδαλο ρύπων της Volkswagen στη Γερμανία
fontsize

Από την 1η Νοεμβρίου 2018 καταναλωτές στη Γερμανία μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συλλογική αγωγή κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen για το σκάνδαλο ρύπων (γνωστό και ως Dieselgate).

Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα από τότε που θεσμοθετήθηκε το νέο αυτό ένδικο μέσο, περισσότεροι από 80.000 οδηγοί αυτοκινήτων diesel στη Γερμανία δήλωσαν συμμετοχή στην ομαδική αξίωση καταναλωτών κατά της Volkswagen και άλλων εταιριών του ομίλου (Audi, Seat και Skoda).

Αν και προς το παρόν μια τέτοια νομική διαδικασία δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, υπάρχει η δυνατότητα και για τους Έλληνες οδηγούς οχημάτων που επηρεάζονται από το εν λόγω σκάνδαλο να συμμετάσχουν σε συλλογική αγωγή που θα εκδικαστεί στη Γερμανία.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων που θα συμμετάσχουν) δε θα επιβαρυνθούν με δικαστικά έξοδα, αφού η γερμανική οργάνωση καταναλωτών VZBV, η οποία χρηματοδοτείται από το γερμανικό δημόσιο αναλαμβάνει το σύνολο των εξόδων. Μέχρι σήμερα οι καταναλωτές δίσταζαν να κινηθούν δικαστικά κατά της VW εξαιτίας των εξόδων που θα έπρεπε να καταβάλουν.

Με αυτόν τον τρόπο σχεδόν 30.000 Έλληνες καταναλωτές, ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οχημάτων, μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν από την παράνομη πράξη της VW, την πλαστοποίηση δηλαδή των τιμών των ρύπων.

Η συμμετοχή στο συλλογικό αυτό αίτημα είναι μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ευκαιρία για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς τα Γερμανικά δικαστήρια επιδικάζουν στα θύματα του σκανδάλου diesel υψηλότερες αποζημιώσεις από ό,τι επιδικάζουν οι Έλληνες δικαστές.

Ενώ οι Έλληνες δικαστές για παράδειγμα σε ιδιοκτήτη οχήματος VW polo (1,6) επιδίκασαν αποζημίωση 5.200 Ευρώ (Υπ’ αριθμ. 5286/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών), σε μία παρόμοια υπόθεση ενώπιον των Γερμανικών δικαστηρίων ο καταναλωτής θα μπορούσε να κερδίσει αποζημίωση ύψους 8.500 Ευρώ, αν όχι υψηλότερη.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων μπορούν να απευθύνουν για περισσότερες πληροφορίες και δωρεάν νομική συμβουλή στο δίκτυο Diesel-Gate (http://diesel-gate.gr/), ένα δίκτυο Γερμανών και Ελλήνων δικηγόρων που δραστηριοποιούνται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξειδικεύονται στο δίκαιο προστασίας του καταναλωτή.

Το δίκτυο Diesel-Gate ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους στην υπόθεση του σκανδάλου diesel και αναλαμβάνει να τους δηλώσει ως ενάγοντες στην επικείμενη εκδίκαση της συλλογικής αγωγής στην Γερμανία, εφόσον το όχημά τους επηρεάζεται από το σκάνδαλο ρύπων. Μία λίστα με όλα τα επηρεαζόμενα οχήματα θα βρείτε εδώ.

Ξύλινα Γράμματα HOMENIOΣτην ίδια κατηγορία..
Εντοπίστηκε η βάρκα με τους 48 μετανάστες που αγνοούνταν στη ΣάμοΕντοπίστηκε η βάρκα με τους 48 μετανάστες που αγνοούνταν στη Σάμο

Στην παραλία του Αγ. Κωνσταντίνου


ΟΠΕΚΑ: Σήμερα η πληρωμή για το επίδομα ενοικίουΟΠΕΚΑ: Σήμερα η πληρωμή για το επίδομα ενοικίου

Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή


Σχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης για ανοιχτά καταστήματα όλες τις ΚυριακέςΣχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης για ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές

Θα εκπονηθεί σχετική μελέτη


Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεωνΑντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων

Το πολύ μέχρι την Τετάρτη τα αποτελέσματα


Ο καιρός την Δευτέρα 26 ΑυγούστουΟ καιρός την Δευτέρα 26 Αυγούστου

Υψηλές θερμοκρασίες, μποφόρ αλλά και μπόρες


Οι τυχεροί αριθμοί του ΤζόκερΟι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ

Κυριακή 25 Αυγούστου


Αλλαγές στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες από 14 ΣεπτεμβρίουΑλλαγές στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες από 14 Σεπτεμβρίου

Τι θα ισχύει


Μόρια: 15χρονος πρόσφυγας σκότωσε συνομήλικό τουΜόρια: 15χρονος πρόσφυγας σκότωσε συνομήλικό του

Για άγνωστο λόγο


Νεκρός οδηγός μοτοσικλέταςΝεκρός οδηγός μοτοσικλέτας

Στο Ζαγκλιβέρι


Τρένο τράκαρε με βουβάλιαΤρένο τράκαρε με βουβάλια

Κατά μήκος της διαδρομής Θεσσαλονίκη – ΑλεξανδρούποληgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Έκλεψαν