ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15-7-2019

Αμανατίδης: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης επαληθεύει τους φόβους μας

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontranews

Αμανατίδης: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης επαληθεύει τους φόβους μας

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontranews παραχώρησε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, όπου κάνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και αναφέρεται στα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική του θητεία.

Χαρακτηρίζει «υποκριτική» τη στάση της ΝΔ στο ονοματολογικό, περιγράφει την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς» και «πρωταγωνιστής στο ευρύτερο προοδευτικό στρατόπεδο».  Αναλυτικά:

Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα των εκλογών;

Η ΝΔ πήρε αυτοδυναμία αλλά όχι λευκή επιταγή. Η ΝΔ απορρόφησε μεγάλο τμήμα των  ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος αυτών που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανεβεί, μέσα σε έναν μόλις μήνα, κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ποσοστό του στις ευρωεκλογές εδραιώνοντας το ρόλο του ως κύριος πόλος του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, ενώ το 32% τον καθιστά ισχυρή αντιπολίτευση, που δεν μπορεί να παραβλέψει η ΝΔ.

Και δεν μπορεί να τον παραβλέψει ή να τον προσπεράσει όχι μόνο γιατί νιώθει πίσω της την ανάσα του μεγάλου ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, αλλά επειδή πρωτίστως έχει παραδώσει τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που την παρέλαβε και έχει έναν θετικό κυβερνητικό απολογισμό, ως παρακαταθήκη.

Θεωρείτε πως κάνατε λάθη στην κυβερνητική θητεία σας, τα οποία οδήγησαν στην ήττα; Ποια ήταν αυτά;

Λάθη δεν κάνει όποιος αδρανεί. Σίγουρα, λοιπόν, έγιναν λάθη, όλο αυτό το διάστημα των 4 χρόνων ενεργούς διακυβέρνησης και θα κάνουμε την αυτοκριτική μας στα αρμόδια όργανα πολύ σύντομα. Κατά την προσωπική μου γνώμη, ωστόσο, αυτά που είδα κυρίως, ήταν λάθη συμπεριφοράς και ύφους και σαφώς δεν μπορώ να αποδώσω σε αυτά την ευθύνη για την εκλογική μας ήττα, όταν δεχόμασταν συνεχή και ανηλεή πόλεμο από σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ.

Πώς σχολιάζετε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης;

Έρχεται να επαληθεύσει τους φόβους μας, που εκφράστηκαν από την αρχή, πως η ΝΔ επένδυσε σε ψέματα προς άγραν ψήφων. Κατέληξε σε πολυάριθμο υπουργικό σχήμα με ελάχιστες γυναίκες και ανησυχητική μεταφορά αρμοδιοτήτων με πιο κραυγαλέα την υποβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη μετακίνησή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Γιατί κάνετε λόγο για υποκριτική στάση της ΝΔ για το ονοματολογικό; Θεωρείτε πως η Συμφωνία των Πρεσπών στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά;

Όταν τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όπως έδειξαν και οι επιστολές που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, διαπραγματευόταν πολύ χειρότερους όρους και στο ονοματολογικό και τα στελέχη τόσο της ΝΔ, όσο και της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μιλούσαν για σύνθετη γεωγραφική ονομασία δε νομίζω να ταιριάζει καλύτερη λέξη από αυτήν της υποκρισίας. Σχετικά τώρα με το εκλογικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών θεωρώ ότι λειτούργησε θετικά στον προοδευτικό χώρο και αρνητικά σε αυτούς που παρασύρθηκαν από τις εθνικιστικές κορώνες και την πατριδοκάπηλη ρητορική της δεξιάς.

Τι περιλαμβάνει η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα δούμε σημαντικές εσωκομματικές αλλαγές και ανακατατάξεις;

Μετά τον πρώτο και ιστορικό κύκλο διακυβέρνησης της Αριστεράς, που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα παίρνει θέση μάχης στην πολιτική κονίστρα ως μια προγραμματική αλλά και μαχητική αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η ανασυγκρότηση του κόμματος, όπως τόνισε άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας, την επόμενη ώρα όχι μέρα, με μια στρατηγική που θα αποσκοπεί στην αντιστοίχιση της οργανωτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ με την σταθερή πλέον εκλογική του καταγραφή, που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτήν που αποτυπώθηκε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και ένα κόμμα πρωταγωνιστής στο ευρύτερο προοδευτικό στρατόπεδο στην Ευρώπη. Με αυτή τη μεγάλη ευθύνη θα προχωρήσουμε, ώστε η πρόσφατη εκλογική μας ήττα να αποδειχτεί πρόσκαιρη και ευκαιρία ανάταξης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ανάγκη το κόμμα να αντιστοιχηθεί με την πλατιά εκλογική του βάση και να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Πολύς λόγος γίνεται ήδη για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ποια η γνώμη σας;

Η αυτονόητη. Το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνει το δικαίωμα των φοιτητών να αποφασίζουν και να παλεύουν συλλογικά για τα δικαιώματά τους, χωρίς την κρατική επέμβαση και τους μηχανισμούς καταστολής.

Είναι κατάκτηση μακροχρόνιων, αιματηρών αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Χθες ήταν υπόθεση των φοιτητών και των συλλόγων τους να υπερασπιστούν το άσυλο, κόντρα στην επιχείρηση συκοφάντησης και υπονόμευσής του. Σήμερα για την αντιμετώπιση της παραβατικοτητας υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, ενώ για την βελτίωσή του μπορεί να αξιοποιηθεί το πόρισμα των ειδικών της Επιτροπής Γαβρόγλου, που δεν θα πρέπει να μείνει στα συρτάρια της νέας Υπουργού Παιδείας.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024
To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα

Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!
Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις προετοιμασίας για την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης σε επίπεδα που ουσιαστικά την καταργούν

Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge