Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Ειδήσεις Ελλάδα/
18-7-2019

Συνέδριο Economist: Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ

Έρχονται αυξήσεις..

Συνέδριο Economist: Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ
fontsize

Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε σήμερα στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους εκπροσώπους της επιχείρησης όσο και από την αγορά.

«Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης. «Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος Ντίνος Μπενρουμπή ανέφερε ότι αν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων. «Δεν υπάρχουν, τόνισε, ανώδυνες λύσεις. Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνονται υπερβολικές εκπτώσεις. Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, χρειάζεται όμως κοστοστρέφεια». Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί μία ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ πρόσθεσε πως είναι αντιοικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει, κρατώντας εκτός μονάδες φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε, δεν έχουμε ανοιχτή αγορά και το εργαλείο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) έφθασε στο τέλος του καθώς στη σημερινή δημοπρασία έμειναν αδιάθετα τα 200 από τα 700 μεγαβάτ.

Πάντως τόσο ο κ. Ανδριώτης όσο και ο κ. Μπενρουμπή σημείωσαν ότι η ΔΕΗ δεν καταρρέει, με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης να επισημαίνει πως από το 2015 το χρέος της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι επενδύσεις πέρσι ήταν 750 εκατομμύρια και φέτος θα διαμορφωθούν σε 790 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος δε στον διαγωνισμό για την πώληση λιγνιτικών μονάδων που δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον επενδυτών, είπε ότι αυτό συνέβη λόγω πολιτικής συγκυρίας ενώ υποστήριξε ότι ένα παραγωγικό μείγμα μαζί με υδροηλεκτρικά θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών μονάδων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, ενίσχυση των υδάτινων πόρων και γρήγορη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημείωσε ακόμη ότι η μακροχρόνια στρατηγική για την ενέργεια περνά μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη στα Βαλκάνια, όπου το 90% του συστήματος είναι πεπαλαιωμένο και συνεπώς παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες.

Την ανάγκη για ταχεία εφαρμογή του νέου μοντέλου - στόχου για την αγορά ενέργειας μέσα στο 2019 και για ταχεία επίσης έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής «είτε αυτός αφορά τις ελληνικές μονάδες είτε όχι» υπογράμμισε ο σύμβουλος της Edison, Ροβέρτο Πότι (Roberto Poti).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ανέφερε ότι ο Διαχειριστής θα είναι έτοιμος για το target model τον Δεκέμβριο και η αγορά συνολικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς ανέφερε ότι αδικούν τους εργαζόμενους οι χαρακτηρισμοί για μπλακ άουτ όταν αναφέρονται σε διακοπές μικρής έκτασης και διάρκειας και ζήτησε κατανόηση για τις βλάβες.

ΠΗΓΗ topontikiΣτην ίδια κατηγορία..
Τα δρομολόγια του «Άρτεμις» στην γραμμή Σαμοθράκη - ΑλεξανδρούποληΤα δρομολόγια του «Άρτεμις» στην γραμμή Σαμοθράκη - Αλεξανδρούπολη

Για την επόμενη εβδομάδα


Ευνοϊκές ρυθμίσεις  δανείων πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριώνΕυνοϊκές ρυθμίσεις δανείων πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας


Συνάντηση της  Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με τον  Αλέξη ΤσίπραΣυνάντηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα

Αποφασίστηκε η κοινή συμπόρευση κόμματος και Νεολαίας


Στην ανεργία το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕΣτην ανεργία το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ

Τους ξήλωσε όλους ο υφυπουργός Περιβάλλοντος


Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή του Νομού ΡοδόπηςΥψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή του Νομού Ροδόπης

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς


Η ΕΜΥ προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμουςΗ ΕΜΥ προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμους

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς


Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα ενόψει ΔΕΘΣύσκεψη υπό τον Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ

Εφ' όλης της ύλης..


START School of CodeSTART School of Code

Νέο πρόγραμμα δωρεάν εκμάθησης προγραμματισμού για ανέργους


Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στη ΧαλκιδικήΥψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στη Χαλκιδική

Δείτε τις περιοχές


Βρέθηκε ο  13χρονος που είχε εξαφανιστεί από τη ΔευτέραΒρέθηκε ο 13χρονος που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα

Χάρη στην παρατηρητικότητα ευσυνείδητου πολίτηgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Έκλεψαν