ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29-7-2019

Την είσοδο ιδιωτών σε πανεπιστήμια και σχολεία προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Και τη σύσφιξη των σχέσεων με την εκκλησία

Την είσοδο ιδιωτών σε πανεπιστήμια και σχολεία προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου στα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος «στο καθεστώς των αιώνιων φοιτητών», ενώ προανήγγειλε την είσοδο των επιχειρηματιών στα σχολεία και την καθιέρωση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού από το Γυμνάσιο. Τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας θα αποκτήσει ακόμα στενότερες σχέσεις με την εκκλησία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ» η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και επέμβαση των Αρχών όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις, με ταυτόχρονη εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου.

«Επί της ουσίας πρόκειται για αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου. Τα πανεπιστήμια θα καταστούν εκ νέου χώροι στους οποίους θα προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας και έρευνας καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί όσο διαπράττονται αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου χωρίς καμία συνέπεια τόσο περιορίζονται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Πλέον όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις οι Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν, όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσιο χώρο.

Δεν νοείται το πανεπιστήμιο να είναι καταφύγιο για όσους τελούν αξιόποινες πράξεις. Η αποκατάσταση αυτή του ασύλου εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε πάντως με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Είσοδος των ιδιωτών για την "αναβάθμιση"
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνδέσει την κρατική χρηματοδότηση με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Έκανε έμμεση αναφορά στην είσοδο ιδιωτών στα πανεπιστήμια, μιλώντας για «εξωστρέφεια» και σύνδεση της αξιολόγησης τους με την αγορά εργασίας.

«Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια του προγράμματος σπουδών, το γνωστικό αντικείμενό τους, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, τα οποία πρέπει να αποτιμώνται και να κοστολογούνται. Θα συνδέεται σε κάποιον βαθμό και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) θα λειτουργεί ως ο βασικός θεσμός αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών, των διδασκόντων και των ιδρυμάτων, με στόχο πάντοτε να αναδεικνύονται και να διαδίδονται οι καλύτερες πρακτικές (εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές). Η αξιολόγηση θα επεκτείνεται και σε ζητήματα εξωστρέφειας των ιδρυμάτων, επιδόσεων των φοιτητών και σύνδεσης με την αγορά εργασίας»

Στο ίδιο πλαίσιο, δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν και άλλοι πόροι πέρα από την κρατική χρηματοδότηση. «Είναι κρίσιμο να διερευνήσουμε και να κατοχυρώσουμε τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων πόρων για τα ΑΕΙ επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε και αφορά στη χρηματοδότηση «επώνυμων» εδρών, τη διαχείριση κληροδοτημάτων, δωρεές από ενώσεις αποφοίτων κ.ά.».

Ερωτηθείσα για την είσοδο ιδιωτών και στα σχολεία, υποστήριξε πως αυτό θα ισχύσει από το Δημοτικό έως και το Λύκειο, ενώ προανήγγειλε την καθιέρωση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού από το Γυμνάσιο.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο, το οποίο θα συνιστά δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας. Σχεδιάζουμε ένα νέο συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών από το Δημοτικό έως το Λύκειο, του οποίου το ωρολόγιο πρόγραμμα εμπλουτίζεται με νέες εκπαιδευτικές θεματικές, όπως εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλον, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, διατροφή και υγιεινή, κ.ά., με στόχο το σχολείο να διαμορφώνει πιο ολοκληρωμένους πολίτες. Θα ενισχύσουμε, επίσης, την εκμάθηση ξένων γλωσσών και πληροφορικής. Δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, όπως η δημιουργικότητα, η κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά, όπως και στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακή συναισθηματική νοημοσύνη, ψηφιακά δικαιώματα. Καθιερώνουμε, τέλος, τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό από το Γυμνάσιο, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες όλων των μαθητών».

Σύσφιξη των σχέσεων με την εκκλησία
Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη σύσφιξη των σχέσεων με την εκκλησία και τον ουσιαστικό διάλογο με το υπουργείο. «Η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2018, τελικά απορρίφθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την αποσύνδεση του μισθολογίου τους από το Δημόσιο και ότι στο εξής θα υπάρχει ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με την Εκκλησία για τα θέματα που άπτονται των μεταξύ μας σχέσεων».

Πηγή: thepressproject.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge