Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Νικόλαος Νικολέττα
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-8-2019

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Επιστολή στον Υφυπουργό για τις καθυστερήσεις στην ασφάλιση των νέων μηχανικών

Το πλήρες κείμενο της Επιστολής

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Επιστολή στον Υφυπουργό για τις καθυστερήσεις στην ασφάλιση των νέων μηχανικών
fontsize

Μετά το ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, την συλλογή συγκεκριμένων στοιχείων από τους νέους μηχανικούς και την πρώτη επιστολή, στις 27 Ιουνίου, προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επανέρχεται στο θέμα των απαράδεκτων καθυστερήσεων στην ασφάλιση των νέων.

Σε επιστολή του προς τον νέο Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότη Μηταράκη, τον ενημερώνει για το θέμα καθώς για τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ για καταγραφή των οργανωτικών προβλημάτων του ΕΦΚΑ .

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «οι ασφαλισμένοι νέοι μηχανικοί στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά πρόδηλη παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου του άρθρου 22 παρ. 5, 21 παρ. 3 και 5 του Συντάγματος καθώς και της αρχής της αναλογικότητας»

Καταλήγοντας το Επιμελητήριο ζητεί από τον Υφυπουργό να προβεί κατά προτεραιότητα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας στους νέους ασφαλισμένους μηχανικούς μέχρι την ομαλοποίηση του συστήματος.

Το πλήρες κείμενο της Επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με την με ΑΠ ΤΕΕ/ΤΚΜ 2253/27.06.2019 επιστολή του προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ (Κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), επισήμανε την μεγάλη καθυστέρηση στην οριστική διεκπεραίωση των αιτήσεων εγγραφής των νέων μηχανικών, στον ΕΦΚΑ και την ανάρτηση στο πληροφοριακό σύστημα των αναλογούντων ασφαλιστικών εισφορών, που έχει ως αποτέλεσμα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μηχανικοί, νέοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, να μην  έχουν ούτε ασφαλιστική ικανότητα, ούτε ασφαλιστική ενημερότητα και επιπλέον καμία δυνατότητα εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών που τους αναλογούν.

Η μη ανάρτηση ειδοποιητηρίων στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, ως γνωστόν, δεν απαλλάσσει τους μηχανικούς από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, η οποία άρχεται από την έναρξης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και επομένως θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά τις οφειλόμενες εισφορές, ακόμα για την υγειονομική περίθαλψη, παρότι  για το ως άνω διάστημα (μη ανάρτησης ειδοποιητηρίων) δεν έχουν δικαίωμα στις οικείες παροχές, κάτι που είναι αντίθετο στις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής ασφάλισης. 

κ. Υπουργέ

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει αναλάβει την ευθύνη, σε συνεργασία με τους Προέδρους του ΤΕΕ και των Περιφερειακών τμημάτων του, να συγκεντρώσει και καταγράψει τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα τους μηχανικούς. Στην συνέχεια θα συνταχθεί από το ΤΕΕ αναλυτικό υπόμνημα το οποίο θα σας αποσταλεί, ώστε να το λάβετε υπόψη σας στο σχεδιασμό και την δρομολόγηση εκ μέρους σας όλων των απαραίτητων ενεργειών για την οριστική επίλυση των προβλημάτων.

Επειδή όμως οι καθυστερήσεις που επισημάνθηκαν στην με ΑΠ ΤΕΕ/ΤΚΜ 2253/27.06.2019 επιστολή συνεχίζονται μέχρι σήμερα και οι ασφαλισμένοι νέοι μηχανικοί στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά πρόδηλη παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου του άρθρου 22 παρ. 5, 21 παρ. 3  και 5 του Συντάγματος καθώς και της αρχής της αναλογικότητας, σας καλούμε να προβείτε κατά προτεραιότητα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας στους νέους ασφαλισμένους μηχανικούς μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας ανάρτησης των ασφαλιστικών εισφορών στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εξαφανίστηκε 14χρονη από την Καλλιθέα
Εξαφανίστηκε 14χρονη από την Καλλιθέα

Ανακοίνωση εξέδωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού»

6-12-2019

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα

Παραμένει δέσμια των αποδεδειγμένα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων δογμάτων της

6-12-2019

Αντιδήμαρχος της Κω ευχαριστεί τους δημότες
Αντιδήμαρχος της Κω ευχαριστεί τους δημότες

Για τους εθελοντικούς καθαρισμούς και προσφορές

6-12-2019

Φέσι στις πληρωμές του Δημοσίου προς τους  ιδιώτες
Φέσι στις πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Στα 1,629 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες ωφειλές

6-12-2019

Κλειστές οι τράπεζες την Τετάρτη
Κλειστές οι τράπεζες την Τετάρτη

Απεργία ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ

6-12-2019

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης
Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης

Πρόσκληση στον Λίβυο πρόεδρο της Βουλής

6-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA