ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-8-2019

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Επιστολή στον Υφυπουργό για τις καθυστερήσεις στην ασφάλιση των νέων μηχανικών

Το πλήρες κείμενο της Επιστολής

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Επιστολή στον Υφυπουργό για τις καθυστερήσεις στην ασφάλιση των νέων μηχανικών

Μετά το ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, την συλλογή συγκεκριμένων στοιχείων από τους νέους μηχανικούς και την πρώτη επιστολή, στις 27 Ιουνίου, προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επανέρχεται στο θέμα των απαράδεκτων καθυστερήσεων στην ασφάλιση των νέων.

Σε επιστολή του προς τον νέο Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότη Μηταράκη, τον ενημερώνει για το θέμα καθώς για τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ για καταγραφή των οργανωτικών προβλημάτων του ΕΦΚΑ .

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «οι ασφαλισμένοι νέοι μηχανικοί στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά πρόδηλη παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου του άρθρου 22 παρ. 5, 21 παρ. 3 και 5 του Συντάγματος καθώς και της αρχής της αναλογικότητας»

Καταλήγοντας το Επιμελητήριο ζητεί από τον Υφυπουργό να προβεί κατά προτεραιότητα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας στους νέους ασφαλισμένους μηχανικούς μέχρι την ομαλοποίηση του συστήματος.

Το πλήρες κείμενο της Επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με την με ΑΠ ΤΕΕ/ΤΚΜ 2253/27.06.2019 επιστολή του προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ (Κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), επισήμανε την μεγάλη καθυστέρηση στην οριστική διεκπεραίωση των αιτήσεων εγγραφής των νέων μηχανικών, στον ΕΦΚΑ και την ανάρτηση στο πληροφοριακό σύστημα των αναλογούντων ασφαλιστικών εισφορών, που έχει ως αποτέλεσμα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μηχανικοί, νέοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, να μην  έχουν ούτε ασφαλιστική ικανότητα, ούτε ασφαλιστική ενημερότητα και επιπλέον καμία δυνατότητα εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών που τους αναλογούν.

Η μη ανάρτηση ειδοποιητηρίων στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, ως γνωστόν, δεν απαλλάσσει τους μηχανικούς από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, η οποία άρχεται από την έναρξης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και επομένως θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά τις οφειλόμενες εισφορές, ακόμα για την υγειονομική περίθαλψη, παρότι  για το ως άνω διάστημα (μη ανάρτησης ειδοποιητηρίων) δεν έχουν δικαίωμα στις οικείες παροχές, κάτι που είναι αντίθετο στις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής ασφάλισης. 

κ. Υπουργέ

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει αναλάβει την ευθύνη, σε συνεργασία με τους Προέδρους του ΤΕΕ και των Περιφερειακών τμημάτων του, να συγκεντρώσει και καταγράψει τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα τους μηχανικούς. Στην συνέχεια θα συνταχθεί από το ΤΕΕ αναλυτικό υπόμνημα το οποίο θα σας αποσταλεί, ώστε να το λάβετε υπόψη σας στο σχεδιασμό και την δρομολόγηση εκ μέρους σας όλων των απαραίτητων ενεργειών για την οριστική επίλυση των προβλημάτων.

Επειδή όμως οι καθυστερήσεις που επισημάνθηκαν στην με ΑΠ ΤΕΕ/ΤΚΜ 2253/27.06.2019 επιστολή συνεχίζονται μέχρι σήμερα και οι ασφαλισμένοι νέοι μηχανικοί στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά πρόδηλη παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου του άρθρου 22 παρ. 5, 21 παρ. 3  και 5 του Συντάγματος καθώς και της αρχής της αναλογικότητας, σας καλούμε να προβείτε κατά προτεραιότητα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας στους νέους ασφαλισμένους μηχανικούς μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας ανάρτησης των ασφαλιστικών εισφορών στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024
To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα

Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!
Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις προετοιμασίας για την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης σε επίπεδα που ουσιαστικά την καταργούν

Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge