Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
7-8-2019

Ο κ. Μητσοτάκης νομοθετεί βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου άλωσης του Κράτους

Ομιλία Δώρας Αυγέρη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου

Ο κ. Μητσοτάκης νομοθετεί βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου άλωσης του Κράτους
fontsize

 «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».

Συζητάμε στην Ολομέλεια  ένα νομοσχέδιο που κάλλιστα θα μπορούσε να πιστέψει κάποιος ότι απλά αποτελεί ένα βιαστικό εγχείρημα της σημερινής κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όσο και οι εξελίξεις που μεσολάβησαν με τη συζήτηση στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ενισχύουν την άποψη ότι το σχέδιο αυτό  και καλά μελετημένο είναι και με προγραμματισμένο τρόπο εφαρμόζεται.  Και μάλιστα με fast track διαδικασίες 

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό εισάγεται σχεδόν ταυτόχρονα με  το λεγόμενο πολυνομοσχέδιο. Και αυτό συζητείται και ψηφίζεται υπερ- επειγόντως γιατί κάποιοι δεν μπορούν να κρατηθούν ούτε στιγμή. Τους έχει ανοίξει η όρεξη. Αυτοί για παράδειγμα που θα ευνοηθούν από την τροπολογία που θεσπίζει ασυμβίβαστο και αχρηστεύει τα μέλη της τωρινής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα οποία χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις για την τήρηση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού στη διακίνηση του Τύπου.

Μην γελιόμαστε. Η σχέση και η συνοχή των δύο νομοσχεδίων δεν είναι μόνο χρονική. Και τα δυο διαπνέονται από την ίδια πολιτική αντίληψη για την εξουσία και υπηρετούν δύο πολιτικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι θεσμικά και πολιτειακά βαρύς και φιλοδοξεί να επιδράσει μακρόχρονα στα πράγματα της χώρας. 

Ο δεύτερος είναι συγκυριακός και κομματικός.

Βασική στόχευση του παρόντος νομοσχεδίου είναι η μεταφορά  στον Πρωθυπουργό, και σε δομές ελεγχόμενες από τον ίδιο θεσμικά και πολιτικά, κρίσιμων αποφάσεων για τη διοίκηση του κράτους.  Ο όποιος βαθμός ανεξαρτησίας θεσμικών και διοικητικών οργάνων μετατρέπεται σε εξάρτηση, ενώ  η δημοκρατική αντιπροσώπευση αντικαθίσταται  από τις βουλές και τις αποφάσεις ενός Πρωθυπουργού μονάρχη.  Ανάλογες είναι οι στοχεύσεις συγκεντρωτισμού και στο πεδίο της αυτοδιοίκησης και της ψηφιακής οργάνωσης της διοίκησης που προωθούνται με το σχεδόν παράλληλο πολυνομοσχέδιο, το οποίο μνημόνευσα παραπάνω.

Το γεγονός ότι ο εισηγούμενος το νομοσχέδιο Υπουργός είναι ένας έγκριτος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, δεν καθησυχάζει τον πολίτη. Αντίθετα, τον ανησυχεί περισσότερο. Γιατί γίνεται σαφές ότι η πολιτική απορρύθμισης ουσιαστικών λειτουργιών της δημοκρατίας, συγκέντρωσης υπερεξουσιών στον Πρωθυπουργό, και συγκυριακών κομματικών παρεμβάσεων, είναι συνειδητή. Για να ανοίξει ο δρόμος στις  ερπύστριες των οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων.

 Η αλήθεια είναι ότι προχωρήσατε σε κάποιες αλλαγές, μετά την σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική που δεχτήκατε, όχι μόνο από την αξιωματική, αλλά και από τα αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς στην Επιτροπή. Οι αλλαγές αυτές, όμως, δεν είναι παρά μόνο το τυράκι στη φάκα της επικοινωνίας. Για τη δημιουργία μιας παραμορφωτικής εικόνας μιας πολιτικά μεγαλόψυχης στη μειοψηφία και διαβουλευτικής κυβέρνησης, που δεν φοβάται να υποχωρήσει στα επιμέρους, που αφουγκράζεται την κοινωνία και τους πολίτες. Τους πολίτες, στους οποίους όμως δώσατε  ελάχιστες ώρες συμμετοχής στης διαβούλευση, στο παρά-πέντε. 

Ωστόσο, η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, δεν αλλάζει· ούτε αλλάζει φυσικά και η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα ανεξάρτητα Σώματα ελέγχου, ενώ όσα διατηρούνται θα βρίσκονται πλέον κάτω από την ομπρέλα μιας και μόνο Αρχής της  (Διαφάνειας) και ενός και μόνο επικεφαλής. 

Με το πολυδιαφημισμένο σχέδιό σας για το κατ’ ευφημισμόν «ευέλικτο κράτος», εγκαθιδρύετε στην ουσία ένα μη δημοκρατικό, αναχρονιστικό, γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό μοντέλο διακυβέρνησης, κόντρα σε κάθε σύγχρονη αντίληψη για τη δημόσια διοίκηση. 

Ένα κράτος που δεν θα είναι επιτελικό, αλλά «υποτελικό», δηλαδή υποτελές στον υπερ-πρωθυπουργό με ένα  παράλληλο κέντρο εξουσίας και με αποψιλωμένο το ρόλο του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός,  ως απόλυτος άρχων, θέτει υπό τον ασφυκτικό έλεγχό του όλο τον κρατικό μηχανισμό, ακόμη και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες  αντλώντας νομιμοποίηση από τον ίδιο του τον εαυτό!

260 φορές αναφέρεται η λέξη πρωθυπουργός στο επιτελικό κράτος…

Στήνετε ένα κράτος φαραωνικό, στην υπηρεσία του «μονάρχη», που συγκεντρώνει υπερεξουσίες σ’ ένα πρόσωπο, τον πρωθυπουργό. Και στην ουσία, παρακάμπτετε τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της αναγκαιότητας και της επικουρικότητας, οι οποίες λένε ότι η φορά της δημοκρατικής διοίκηση είναι από τα κάτω προς τα πάνω και ότι οι επάνω θα επιλαμβάνονται όταν δε μπορούν, ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες από τα χαμηλότερα επίπεδα διοίκησης. Το λέτε εσείς στο άρθρο 19 και την ίδια στιγμή σκοντάφτετε πάνω στις αντιφάσεις σας.

Παρακάμπτετε, παρότι τις επικαλείστε στο ίδιο άρθρο, την αρχή της αποτελεσματικότητας  και της αποδοτικότητας. Λέτε ότι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση οφείλει να εκπληρώνει την αποστολή της με όσο  το δυνατόν λιγότερους πόρους, αλλά δεν φροντίσατε να παρουσιάστε μια κανονική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που να ενημερώνει για το κόστος του στρατού  μετακλητών, τους οποίους σκοπεύετε να προμηθευτείτε  από την ιδιωτική αγορά. Και όλα αυτά στο όνομα της δήθεν αποκομματικοποίησης της Διοίκησης και της εφαρμογής δοκιμασμένων συστημάτων άλλων χωρών.

Ή μήπως διαφορετικών  από τη δημοκρατία πολιτευμάτων;

Αυτό το προσωποκεντρικό μοντέλο είναι ασύμβατο με το πολιτειακό σύστημα της χώρας, το οποίο δεν διαθέτει εκείνα τα πολλαπλά επίπεδα ελέγχου που υπάρχουν σε συστήματα και χώρες όπου αυτό εφαρμόζεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού όλες τις εξουσίες του κράτους και όλες τις ανεξάρτητες αρχές ελέγχου και διαφάνειας.  

Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το κράτος, αλλά δημιουργεί ένα παράλληλο κράτος ιδιωτών, που δεν έρχονται για δουλειά στο κράτος, αλλά για δουλειές με το κράτος. Δημιουργεί ένα πανίσχυρο γραφειοκρατικό τέρας κι ένα στρατό μετακλητών υπαλλήλων. Ενώ προεκλογικά κουνούσατε το δάχτυλο, τώρα ανοίγετε πόρτες και παράθυρα για δεκάδες κομματικές προσλήψεις, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα πόσο θα επιβαρυνθεί ο δημόσιος προϋπολογισμός.  

Πρόκειται για μια συγκέντρωση υπερεξουσιών, που υποβαθμίζει την αυτοτέλεια των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της χώρας, χωρίς η χώρα να διαθέτει τη θεσμική διάρθρωση και τα πολλαπλά εκείνα επίπεδα ελέγχου, που υπάρχουν σε αντίστοιχα μοντέλα εξουσίας.

Στο άρθρο 19 κάνετε επίσης λόγο για την αρχή της διαφάνειας και της λογοδοσίας, νόμο που εδώ και χρόνια είναι υποχρεωτικός και που εσείς στην ουσία καταστρατηγήσατε πάλι πριν αλέκτωρ λαλήσει.

Είναι προφανές ότι δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη και η συμμετοχή της κοινωνίας, αν και υπό το βάρος και τον φόβο της αδυναμίας εφαρμογής του νόμου, της κοινωνικής δυσφορίας και  της συνταγματικής και θεσμικής εκτροπής, κάνατε νομοτεχνικές προσθήκες υποχωρώντας σε μια σειρά ζητημάτων. Ούτως ή άλλως, αχρείαστη θα σας είναι η λαϊκή νομιμοποίηση, καθώς ο έλεγχος της διοίκησης περνά στους ιδιώτες. Φεύγει από την πολιτική και περνά στην οικονομία. Ιδιώτες θα έχουν τις καθοριστικές αρμοδιότητες να παρακάμπτουν το – κατά τα άλλα διακοσμητικό αλλά και υπεράριθμο – υπουργικό συμβούλιο, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού. Οι ιδιώτες, που δεν θα μπαίνουν από το παράθυρο, αλλά από τις περιστρεφόμενες πόρτες της διαπλοκής, «κανονικά και με το νόμο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Μάλιστα, ο  κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να κάνει ιδιωτική υπόθεση και ένα γεγονός που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του Έθνους. Το σχέδιο νόμου αφιερώνει το άρθρο 113 στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πριν καν η Βουλή αποφανθεί και ψηφίσει επ’ αυτού, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόεδρό του. Ούτε τη Βουλή, αλλά ούτε τους ίδιους βουλευτές του σέβεται για ένα θέμα που πρέπει να ενώσει τον Ελληνικό Λαό. Για αυτό μιλάμε για Υποτελικό Παρά-Κράτος Μητσοτάκη – Ιδιωτών!

Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο κύριος Μητσοτάκης μας έδωσε ακόμη ένα σαφές δείγμα των προθέσεών τους, διορίζοντας ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έναν όχι και τόσο… άριστο, ένα πρόσωπο με πολύ κακό  βαθμό από τις ανεξάρτητες αρχές, τις οποίες εσείς τώρα καταργείτε.

Τελικά έχετε αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης. Προσλαμβάνετε έναν ιδιώτη ως διοικητή της ΕΥΠ, χωρίς κανένα εχέγγυο ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο ιδιαίτερα αυτό ευαίσθητο ρόλο. Τον διαλέγετε από την ιδιωτική αγορά, αλλά μέχρι στιγμής δεν μας έχετε πει από πού ακριβώς ψωνίσατε το βιογραφικό του, το οποίο  αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Δεν είναι όμως μυστικό, αλλά γνωστό τοις πάσι, και ιδίως στον πρωθυπουργό, ότι στον εκλεκτό του έχει επιβληθεί πρόστιμο 355.557,82 ευρώ πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τη δημιουργία καρτέλ στο χώρο της ιδιωτικής φύλαξης. Πρόστιμα και από τον ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ. 

Απευθυνόμενη πλέον στην Ολομέλεια και σε όλη την κυβέρνησή, επαναλαμβάνω ότι δεν έχετε καλή σχέση με την πολιτική, τους πολιτικούς, τους πολίτες. Τους τελευταίους φάνηκε από την πρώτη στιγμή πόσο τους λογαριάζετε με την υποβάθμιση της διαβούλευσης. Και στο κείμενο σας εξάλλου, οι πολίτες,  ο λαός, η κοινωνία, απουσιάζουν και ως λέξεις, όχι μόνο ως έγνοια.

Δεν αγαπάτε την πολιτική και τους πολιτικούς. Το είπατε αυτολεξεί κατά τη πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι «η διοίκηση, αυτό το μοντέλο που εσείς φέρνετε με αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα ελέγχεται από πολιτικά κέντρα εξουσίας».

Αλήθεια, και πώς θα ασκείται η συντεταγμένη πολιτική; Με τη διοίκηση πολιτικά ανεξέλεγκτη;

Επιχειρείτε συνειδητά τον εντυπωσιασμό, χρησιμοποιώντας λέξει που δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά νοήματα. Εσκεμμένα χρησιμοποιείτε τον όρο πολιτικοποίηση, ενώ κανονικά θα πρέπει να στοχεύετε την από-κομματικοποίηση του κράτους. Συνειδητά συγχέετε τον όρο πολιτική με τον όρο κόμμα. Για ποιο λόγο;

Η κυβέρνησή σας κατασυκοφαντεί, υπονομεύει και αποστρέφεται ο,τιδήποτε πολιτικό, δημόσιο. Γιατί στρέφεται σε άλλα κέντρα εξουσίας ή ελέγχου, νομιμοποιώντας αυτό τον συνταγματικό εκφυλισμό. Δεν είναι τυχαίες οι εκλεκτικές συγγένειες με πρόσωπα που θεωρούν ότι οι στρατιωτικοί και η χούντα τα κάναν καλύτερα. Τρανή, πρόσφατη απόδειξη – γιατί υπάρχουν πολλές από τη ΝΔ- αυτά που λέει στέλεχος της Κυβέρνησής σας, ο γενικός Γραμματέας Τουρισμού. Ο  πολύ γνωστός από τα πολύ παλιά στην οικογένεια Μητσοτάκη. Εγκωμιάζει σε βιβλίο του τα έργα και τις ημέρες των χουντικών και της Χούντας της 21ης Απριλίου;

Και σε αυτό το πιο ξεπερασμένο στρατιωτικό όχημα, προσθέτετε ένα καινούργιο μοντέλο, τους ιδιώτες. Αποδομείτε την  εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους πολιτικούς, για την εισβολή των ιδιωτικών συμφερόντων και το χτίσιμο αυτού του νέου, παράλληλου κράτους προς όφελός τους.

Αυτό γίνεται πλέον ξεκάθαρο, και από τα άλλα νομοθετήματα που εισάγετε προς ψήφιση. Φέρνετε τους ιδιώτες για να τα ισοπεδώσουν και όχι να τα ισιώσουν όλα:  Δημόσια Διοίκηση, Δημόσιο Πανεπιστήμιο, Ψηφιακή θωράκιση της χώρας, Εθνική Ασφάλεια!

Όλα αυτά δεν σας νοιάζει να τα κάνετε καλύτερα για να ενισχύσετε το δημόσιο χαρακτήρα τους, τα διαλύετε δημιουργώντας ένα παράλληλο κράτος ιδιωτών, πανίσχυρο και αδιαπέραστο, προς όφελος μιας μικρής οικονομικής ελίτ.

Οι σύγχρονες δημοκρατίες δημιουργούν καινοτόμους και διαφανείς Δημόσιους Τομείς οι οποίοι υπηρετούν και προστατεύουν τους πολίτες, δίνοντάς τους δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση των διαδικασιών και των αποφάσεων.

Αντί γι’ αυτό, ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά προσπαθεί να δημιουργήσει μια απόλυτα ελεγχόμενη «παρακυβέρνηση», ώστε να παρακάμψει καθετί που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον πραγματικό του στόχο:  τη γρήγορη εκχώρηση του συνόλου του ζωτικού χώρου του Δημοσίου στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Όμως, η Βουλή, οι πολιτικές δυνάμεις, οι πολίτες έχουμε συνταγματικό καθήκον και υποχρέωση να αντιταχθούμε σε αυτή την εκτροπή. Και αυτό θα κάνουμε.

Δώρα Αυγέρη
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – ΘράκηςΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: «SOS! Δεν υπάρχουν φάρμακα!»
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: «SOS! Δεν υπάρχουν φάρμακα!»

"Η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο"

24-1-2020


Τούρκοι χάκερς χτύπησαν και την σελίδα της ΕΥΠ
Τούρκοι χάκερς χτύπησαν και την σελίδα της ΕΥΠ

Βουλή και ΥΠΕΞ στα θύματα των πιτσιρικάδων

17-1-2020

Πορτοσάλτε για τους πρόσφυγες: Αν δεν θέλουμε να πνιγεί κανείς θα έρχονται όλοι στην Ελλάδα
Πορτοσάλτε για τους πρόσφυγες: Αν δεν θέλουμε να πνιγεί κανείς θα έρχονται όλοι στην Ελλάδα

Προκλητικές δηλώσεις από το δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ για το προσφυγικό

17-1-2020


Κανονικά θα λειτουργούν  τα σχολεία στην γιορτή των Τριών Ιεραρχών
Κανονικά θα λειτουργούν τα σχολεία στην γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Σύμφωνα με σχετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας

13-1-2020


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

13-1-2020
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ