ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-8-2019

Στις φλόγες η κεντρική Εύβοια

Η Ελλάδα ζητάει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Στις φλόγες η κεντρική Εύβοια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, ενώ ζητήθηκε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

Αυτή την ώρα πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούν ζώνη προστασίας στο χωριό Μακρυμάλλη, όπου η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει σπίτια, ενώ ολοκληρώθηκε η εκκένωση και του χωριού Πλατανιά, όπου έχει πλησιάσει επικίνδυνα η πυρκαγιά.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εθελοντής πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε πρώτα στο νοσοκομείο Χαλκίδας και στη συνέχεια στην Αθήνα και το νοσοκομείο ΚΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατανιά καθώς και η μονή Μακρυμάλλη, ενώ η φωτιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».

Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών. Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.


Στην Εύβοια μεταβαίνει κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου «να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια των Αρχών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση» λόγω της πυρκαγιάς με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση και τον βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά για να ενημερωθούν αναφορικά με την πυρκαγιά «η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον περιφερειακό διευθυντή Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας».

ΠΗΓΗ documentonews.gr



Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge