Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
9-9-2019

Βουλευτές του ΚΚΕ για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών

Ανέγερση νέων εστιών και αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών

Βουλευτές του ΚΚΕ για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών
fontsize

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης με την ανέγερση νέων εστιών και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών. Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν στέγη, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης,Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας αναφέρουν:

«Μεγάλος αριθμός φοιτητών αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα στην προσπάθειά του να βρει στέγη στην πόλη που πέρασε για να σπουδάσει. Λόγω της ανυπαρξίας φοιτητικών εστιών και της συνεχούς υποβάθμισης όσων υπάρχουν, χιλιάδες φοιτητές στρέφονται προς την αναζήτηση ιδιωτικής στέγης με το κόστος των ενοικίων, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, να είναι απαγορευτικό για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Το πρόβλημα της έλλειψης δωματίων διογκώνεται κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ όπου τα κενά δωμάτια είναι μόλις 7, ενώ ήδη έχουν κάνει αίτηση 50 φοιτητές μεγαλύτερων ετών. Στη ΦΕΠΑ κάθε χρόνο κάνουν αίτηση πάνω από 300 φοιτητές ενώ τα κενά δωμάτια αυτή τη στιγμή είναι μόλις 20. Στη Λάρισα από τους 2.000 πρωτοετείς μόλις 100 θα γίνουν δεκτοί στην εστία. Στο Βόλο των 2.200 πρωτοετών και των 14.000 εγγεγραμμένων φοιτητών υπάρχουν μόλις 40 μονόκλινα δωμάτια στην εστία όπου γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς φοιτητές και στο τέλος του χρόνου καλούνται να τα αδειάσουν για να έρθουν οι επόμενοι.

Ακόμα, η κατάσταση των φοιτητικών εστιών συνεχίζει να υποβαθμίζει τους όρους διαβίωσης των οικότροφων φοιτητών, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης των εστιών. Στη ΦΕΠΑ, το κτίριο Β στο οποίο διαμένουν πάνω από 100 φοιτητές, είναι ετοιμόρροπο και έχει κριθεί επίσημα ακατάλληλο εδώ και χρόνια, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για την ανακαίνιση του. Σκουριασμένες σωληνώσεις, μη πόσιμο νερό, εγκαταλελειμμένοι - υποβαθμισμένοι χώροι, έλλειψη ζεστού νερού και κλιματισμού, χαλασμένα ασανσέρ σε πολυώροφα κτίρια στα οποία διαμένουν και φοιτητές ΑμΕΑ, ελάχιστα πλυντήρια που υπολειτουργούν με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να πληρώνουν για να πλύνουν τα ρούχα τους σε εξωτερικά πλυντήρια, συνθέτουν την κυρίαρχη εικόνα στις εστίες. Δεν είναι λίγα τα κρούσματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών όπως η συνεχής μείωση της ποιότητας της σίτισης που είχε ως αποτέλεσμα πέρυσι να υπάρξουν κρούσματα δηλητηριάσεων σε εστίες. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο αντιπυρικής προστασίας ενώ κλείνει ένας χρόνος από την πυρκαγιά στην εστία του Ηρακλείου.

Ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της στέγασης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 500 περίπου οικότροφους στη Λάρισα να πληρώνουν 150-400 ευρώ "χαράτσι" για τη διαμονή τους στην εστία.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα γενικεύονται σε όλες τις εστίες της χώρας στον έναν ή στον άλλο βαθμό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, στο έδαφος που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας, με χαρακτηριστικά αποτελέσματα στις φοιτητικές εστίες και συνολικότερα στη φοιτητική μέριμνα που χρόνο με το χρόνο εμπορευματοποιείται και υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Πάει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας νέες συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή, συντήρηση και φύλαξη των εστιών, με σοβαρές συνέπειες στο κόστος και στην ποιότητα των παροχών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

• Να δοθεί άμεσα κρατική χρηματοδότηση ώστε να ανεγερθούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, με σύγχρονους όρους διαβίωσης.

• Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία με την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, στο ύψος των αναγκών στέγασης, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη, ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες, υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.

• Να προχωρήσει η επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη.

• Η διαμονή των φοιτητών στις εστίες να είναι δωρεάν, να καταργηθούν σε όλες τις εστίες τα ενοίκια.

• Να εξασφαλιστούν η σίτιση, συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

31-7-2020

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας (σχεδόν) παντού
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας (σχεδόν) παντού

Από την Τετάρτη 29 Ιουλίου

28-7-2020

Σ. Δανιηλίδης: Ιστορική πρόκληση από τον βάρβαρο, αιμοσταγή και ισλαμοφασίστα Ερντογάν
Σ. Δανιηλίδης: Ιστορική πρόκληση από τον βάρβαρο, αιμοσταγή και ισλαμοφασίστα Ερντογάν

Δήλωση-καταγγελία για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά-Σοφιά σε τζαμί

12-7-2020

Στις 31 Ιουλίου το επίδομα παιδιού
Στις 31 Ιουλίου το επίδομα παιδιού

Αφορά την τρίτη διμηνιαία δόση του 2020

10-7-2020

ΠΑΜΕ: Μεγαλώνει η Διεθνής Καταδίκη του νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις
ΠΑΜΕ: Μεγαλώνει η Διεθνής Καταδίκη του νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις

Μηνύματα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της Ελλάδας

8-7-2020

Βανδάλισαν και το γκράφιτι του Τζορτζ Φλόιντ στο Μεταξουργείο
Βανδάλισαν και το γκράφιτι του Τζορτζ Φλόιντ στο Μεταξουργείο

Άγνωστοι πέταξαν άσπρη και κόκκινη μπογιά

25-6-2020

Βανδάλισαν με σβάστικες και SS τo γκράφιτι του Αντετοκούνμπο
Βανδάλισαν με σβάστικες και SS τo γκράφιτι του Αντετοκούνμπο

Το είχε δημιουργήσει, με πρωτοβουλία του δήμου Φαλήρου, η ομάδα «Χρώματα και Όνειρα»

25-6-2020

Αυτή είναι η 33χρονη που κατηγορείται για την αρπαγή της δεκάχρονης
Αυτή είναι η 33χρονη που κατηγορείται για την αρπαγή της δεκάχρονης

Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και τα στοιχεία της

24-6-2020

Στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. οι φωτογραφίες του γιατρού - μαϊμού
Στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. οι φωτογραφίες του γιατρού - μαϊμού

Στόχος η διερεύνηση τέλεσης και άλλων αξιόποινων αδικημάτων

22-6-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ