ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15-9-2019

Πήραν πίσω (προσωρινά) τις ρυθμίσεις για παραχώρηση και δόμηση του αιγιαλού

Μετά από έντονες αντιδράσεις

Πήραν πίσω (προσωρινά) τις ρυθμίσεις για παραχώρηση και δόμηση του αιγιαλού

Τεστ βολιδοσκόπησης αντιδράσεων και υπολογισμού πολιτικού κόστους αποδεικνύεται η δημοσιοποίηση των νέων ειδικών ρυθμίσεων για τον αιγιαλό, με αιχμή την παραχώρηση και δόμηση του παλαιού αιγιαλού «στην κατεύθυνση διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας στην παράκτια ζώνη».

Οι νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό γίνεται γνωστό ότι αποσύρονται από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να προωθηθούν σε επόμενο χρόνο, με ξεχωριστό νομοσχέδιο. Στο μεταξύ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, όπως επίσης από περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινή γνώμη.

Το θέμα των νέων ρυθμίσεων για τον αιγιαλό  κλείνει όπως άνοιξε, μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου, τα οποία ασφαλώς αποκάλυψαν την πραγματικότητα, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί επισήμως και δημόσια,  από την πλευρά της κυβέρνησης,  πολιτικό κέντρο εισήγησης και εκπόρευσης των επίμαχων ρυθμίσεων, ενώ τώρα που αποσύρονται  ξεσηκώνεται κύμα «αποκήρυξης» τους από το Μέγαρο Μαξίμου και όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Στο «ψυγείο»

Τις νέες ρυθμίσεις  έφερε στο φως ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο οποίος επανέρχεται με νέο ρεπορτάζ την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 γράφοντας ότι:

-«Στο «ψυγείο» μπαίνουν οι διατάξεις για τον αιγιαλό Θα περιληφθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο Χωρίς τις διατάξεις που αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία πρόκειται να έρθει το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διατάξεις, οι οποίες κινούνταν στην κατεύθυνση διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας στην παράκτια ζώνη, προκάλεσαν ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να κριθεί σκόπιμη η απόσυρσή τους. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, αναφέρουν ότι για τον αιγιαλό θα συνταχθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο».

Προηγήθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Φυντικάκη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με τίτλο  «παγώνουν οι αλλαγές για τον αιγιαλό στο οποίο σημειώνεται ότι «στον πάγο μπαίνουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» οι προωθούμενες αλλαγές για τον αιγιαλό και την παραλία, έπειτα από παρέμβαση του Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο χαρακτήρας της ρύθμισης δεν εξυπηρετεί τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που επιθυμεί να προσδώσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος».

Παράλληλα η εφημερίδα «Αυγή έγραψε ότι « μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση «παγώνει» επί του παρόντος τις αλλαγές στη χρήση των αιγιαλών. Μετά την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων παγώνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», που μάλιστα επικαλείται παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου οι προωθούμενες αλλαγές για τον αιγιαλό και την παραλία».

Αποκηρύξεις

Οι νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό που μπήκαν στον «πάγο» από το Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα γίνεται γνωστό από τα δημοσιεύματα και τις σχετικές πληροφορίες ότι αποκηρύσσονται από όλα τα συναρμόδια κυβερνητικά κέντρα. Συγκεκριμένα:

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας φέρεται να χαρακτήρισε κάποιες από αυτές τις διατάξεις επικίνδυνες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να μην  ήταν απολύτως σύμφωνος

Το αρμόδιο μόνο για την περιβαλλοντική διάσταση των ρυθμίσεων υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται αντίθετο με τις νέες νομοθετικές διατάξεις για τον αιγιαλό.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την «Καθημερινή» αναφέρουν ότι το υπουργείο θα φέρει ξεχωριστό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, όταν θα είναι έτοιμο να νομοθετήσει επί του θέματος. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι οι ρυθμίσεις υπήρχαν μόνο σε πολύ αρχική μορφή του σχεδίου νόμου (ανάμεσα σε άλλες ρυθμίσεις που είχαν προταθεί) και δεν είχαν συμπεριληφθεί στην τελική του μορφή. Πάντως, περιλαμβάνονταν στο κείμενο που είχε δοθεί την προηγούμενη εβδομάδα στα υπουργεία για σχολιασμό.

Κίνδυνοι

Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις που αποσύρονται ο «Φιλελεύθερος» έγραψε ότι πρόκειται για πρόταση τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας που σύμφωνα με τις πληροφορίες προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι καταργείται η ρύθμιση που περιορίζει στο 60% ενός αιγιαλού τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα, όπως επίσης ότι ο λεγόμενος «παλαιός αιγιαλός» παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος, αλλά χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και επομένως μπορεί να παραχωρείται και να οικοδομείται.

Αν περνούσε δηλαδή η ρύθμιση, υπήρχε ο κίνδυνος στο όνομα της ανάπτυξης που όλοι επιθυμούν να παραδοθεί η παραλιακή ζώνη σε λίγους και να αποκλειστεί η πρόσβαση στην πλειονότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου διαπίστωσε την προχειρότητα της ρύθμισης, από την οποία στην ουσία όφελος θα είχαν μεταξύ άλλων μια σειρά από παραλιακές επιχειρήσεις που σήμερα δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, και την απέσυρε από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο στο οποίο επρόκειτο αρχικά να συμπεριληφθεί και το οποίο βγαίνει σε διαβούλευση εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

«Η διάταξη έχει βγει από το νομοσχέδιο – σκούπα με επιλογή του Μαξίμου, κατόπιν συζήτησης σε υψηλό επίπεδο», όπως λένε χαρακτηριστικά στον «Φιλελεύθερο» κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ρύθμιση επιδεχόταν πολλών παρερμηνειών και κρίθηκε σκόπιμο να αποσυρθεί πριν να φτάσει στη Βουλή και η ζημιά γίνει μεγαλύτερη.

Πρώτα το περιβάλλον 

Στην ουσία η κίνηση δείχνει ότι μπορεί η κυβέρνηση να στηρίζει τα επενδυτικά σχέδια, όχι όμως σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, με τον συνομιλητή μας να εξηγεί ότι διάταξη για τον αιγιαλό μπορεί να έρθει στην πορεία, ωστόσο αυτό θα συμβεί, αφού πρώτα μελετηθούν καλύτερα οι συνέπειές της και άρα θα αφορά κάποιο άλλο, μελλοντικό νομοσχέδιο.

Οι πληροφορίες για την επίμαχη ρύθμιση που είχαν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρονταν σε σημαντικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τον αιγιαλό και την παραλία εις βάρος του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους και στο όνομα της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή.

Στο πακέτο μάλιστα των προτάσεων που αφορούσαν τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου (ν. 4607/19) περιλαμβανόταν και ρύθμιση με την οποία θα μπορούσε να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται και ο δημόσιος «παλαιός αιγιαλός». Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ως «παλαιό αιγιαλό» τη ζώνη της ξηράς που προέκυψε από τη μετακίνηση της ακτογραμμής προς τη θάλασσα ως αιτία φυσικών προσχώσεων και τεχνικών εργασιών. Δηλαδή το τμήμα που μεσολαβεί ανάμεσα στο όριο του παλαιότερα υφιστάμενου αιγιαλού και στη νέα γραμμή του αιγιαλού.

Αντισυνταγματικές ρυθμίσεις

Η «Αυγή» έγραψε ότι οι παραλίες, -αν τηρούνταν ο αρχικός σχεδιασμός που «διέρρευσε» στην εφημερίδα «Καθημερινή» θα γέμιζαν με καρέκλες, ομπρέλες, ξενοδοχεία και τσιμέντο, με μόνο στόχο τη δημιουργία οφέλους για κάποιους επιχειρηματίες. Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, καθότι αναδεικνύονταν ρυθμίσεις, οι οποίες υπολογίζονταν για το τέταρτο κεφάλαιο του «αναπτυξιακού» σχεδίου νόμου και αφορούσαν κυρίως τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου (Ν. 4607/19). Ωστόσο, φαίνεται ότι λησμονήθηκε το γεγονός ότι η προστασία και η διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας και των λοιπών κοινόχρηστων αγαθών που προστατεύονται με τον Νόμο 2971/200 1 απολαμβάνουν συνταγματικής προστασίας, η οποία απορρέει από το άρθρο 24 παρ. 1 του συντάγματος, επιβάλλοντας στη Διοίκηση την υποχρέωση διασφαλίσεως και προστασίας των ευπαθών οικοσυστημάτων των ακτών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος και του αιγιαλού ειδικότερα, όπως άλλωστε έχει κρίνει επανειλημμένως το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεπώς, στην κυβέρνηση, και ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκαν από το γεγονός ότι πολλές από τις διατάξεις θα κρίνονταν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι αποφάσισαν να κάνουν πίσω, τουλάχιστον προς το παρόν.

Έντονο αντιπεριβαλλοντικό προφίλ

Ως «έντονο» χαρακτήρισε το «αντιπεριβαλλοντικό προφίλ» της κυβέρνησης από τα πρώτα της βήματα ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στην ΕΡΤ1 απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσθέτοντας ότι, ειδικά στην Ελλάδα, το περιβάλλον είναι όχι μόνο το DNA του Έλληνα, αλλά στοιχείο της ανάπτυξης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε για μια καταστρατήγηση των κανόνων προστασίας του αιγιαλού και καταπάτηση του δημόσιου αυτού αγαθού καθώς και για αποκλεισμό των πολιτών και επιχειρήσεων από τα οφέλη που έχουν ο αιγιαλός και η παραλία για την Ελλάδα.


Θυμίζουμε ποιες ήταν οι επίμαχες αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνηση:

- Καταργείται η ρύθμιση με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

- Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Επανέρχεται αντ’ αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.

- Ο (εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα) παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.

- Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, άρα τα έσοδα του Δημοσίου.

- Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.

- Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

- Σήμερα, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) απαγορεύεται, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος. Με νέα ρύθμιση, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και σε περιπτώσεις «ασφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων», μια επιδεχόμενη πολλές ερμηνείες αναφορά.

- Καταργείται ρύθμιση με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.

- Παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, όσο χρόνο υφίσταται το σχετικό δικαίωμα.

Πηγή: ecopress.gr/
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge