Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-9-2019

Απάτη σε εξέλιξη από εταιρεία που στέλνει χρεώσιμα SMS

Πώς να προστατευτείτε - τι μπορείτε να κάνετε

Απάτη σε εξέλιξη από εταιρεία που στέλνει χρεώσιμα SMS
fontsize

Χιλιάδες μηνύματα χρηστών που έχουν πέσει θύμα απάτης από εταιρεία που στέλνει χρεώσιμα SMS κατακλύζουν τις τελευταίες ημέρες το internet. Η εν λόγω εταιρεία που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις, εμφανίζεται να έχει έδρα και στην Αθήνα. 

Αρχικά ο ανυποψίαστος χρήστης λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του που τον πληροφορεί για το καλοσώρισμα στις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρείας. Και αυτό το μήνυμα χρεώνεται με περισσότερα από 2 ευρώ.

Σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη, μέσα σε λίγες ώρες έλαβε έξι μηνύματα από δύο διαφορετικά πενταψήφια νούμερα που χρησιμοποιεί η εν λόγω εταιρεία.  Ο χρήστης επικοινώνησε με την Cosmote στην οποία είναι συνδρομητής ζητώντας να μάθει για ποιο λόγο χρεώθηκε και ποια είναι αυτή η υπηρεσία. Η Cosmote απάντησε ότι τα μηνύματα αυτά εστάλησαν από την εν λόγω εταιρεία γιατί ο χρήστης είχε κάνει εγγραφή. Ο χρήστης ποτέ δεν έκανε εγγραφή.

Παρόμοιες αναφορές γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε πολλά sites. Μάλιστα, σε μία περίπτωση, χρήστης επικοινώνησε με την εν λόγω εταιρεία ζητώντας να του απαντήσουν πότε έκανε εγγραφή και να του γνωστοποιήσουν την IP διεύθυνση από την οποία φέρεται να εγγράφηκε. Η IP διεύθυνση είναι μοναδική για κάθε χρήστη και αποτελεί το στίγμα με το οποίο μπορεί κάποιος να εξακριβώσει ότι πράγματι ο χρήστης είναι αυτός που έκανε την εγγραφή. Η εταιρεία αρνήθηκε.

Αλλος χρήστης απευθύνθηκε στην Δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά αυτή τον παρέπεμψε στην ΕΕΤΤ (Ελληνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Πώς να προστατευτείτε
Επικοινωνήστε με τον πάροχό σας και ζητήστε να κλειδώσει τα εισερχόμενα μηνύματα από την εν λόγω εταιρεία.

Πώς θα πάρετε τα λεφτά σας πίσω αν είστε θύμα της απάτης
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αποδείξετε ότι πέσατε θύμα της απάτης και αυτό το γνωρίζουν στην εν λόγω εταιρεία. Θα πρέπει να αποδείξετε ότι δεν κάνατε εσείς την εγγραφή στις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρείας αλλά για να γίνει αυτό, απαιτείται η εταιρεία να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της σύνδεσης αυτού που έκανε την εγγραφή που χρεώνεστε εσείς, όπως και την IP διεύθυνση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από εισαγγελική παραγγελία. Αρα, θα πρέπει να γίνει μήνυση στην εταιρεία αυτή. Μπορεί για κάθε μεμονωμένο χρήστη το ποσό που χρεώθηκε να είναι μικρό και να μην ασχοληθεί περισσότερο ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα κυνηγώντας .. φαντάσματα, αλλά τα κέρδη για τους απατεώνες είναι τεράστια. Λύση στο θέμα μπορεί να δώσει μόνο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά για να ξεκινήσει τέτοια διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει μαζική υποψία απάτης. Ενας τρόπος είναι να υπάρξουν μαζικές καταγγελίες.

Κάντε καταγγελία στην ΕΕΤΤ εδώ


Βρέθηκαν σχόλια: 1
Βαγγέλης Καρβούνης
2019-12-26 14:11:17
Μου φαίνεται πραγματικά θλιβερό το πώς στην Ελλάδα προχωράμε με ημίμετρα και με αντιδράσεις τύπου "τρέξτε να κρυφτείτε..." 1) Πρόκειται για μία γνωστή απάτη και δεν έχει καταφέρει κανένας αρμόδιος να εντοπίσει ενόχους! Θα πρέπει κάποιοι να ερωτηθούν για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. 2) Η απάτη γίνεται μέσω των εταιρειών τηλεπικοινωνίας. Αυτές είναι υπεύθυνες να προστατέψουν τους συνδρομητές τους και να βάλουν φρένο στην κατάσταση, 3) Εαν στον τραπεζικό μου λογαριασμό δω κάποια κίνηση που είναι προϊόν απάτης, έστω και αν έδωσα με την συγκατάθεσή μου τα στοιχεία μου, δικαιούμε να ζητήσω τα χρήματα πίσω. Μου επιστρέφεται το ποσό και μετά καλείται ο απατεώνας να αποδείξει ότι το ποσό ορθώς το διεκδικεί. Επομένως η προτροπή να ζητήσουμε τα λεφτά μας από τον απατεώνα είναι μια ανοησία, την ευθύνη την φέρουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας και ο κόσμος σε αυτές πρέπει να καταφερθεί. Μαζικά και με σοβαρότητα.
0
0ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία παραδέχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία παραδέχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναγνωρίζει «διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κάνει έκκληση

10-9-2020


Το... τσιρλίντινγκ μπαίνει στα σχολεία
Το... τσιρλίντινγκ μπαίνει στα σχολεία

Όχι όμως η κοινωνιολογία και τα Καλλιτεχνικά. Προτεραιότητες είναι αυτές...

28-8-2020

Ερχεται καύσωνας το Σαββατοκύριακο
Ερχεται καύσωνας το Σαββατοκύριακο

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

28-8-2020Φετινή ΝΔ vs Περσινή ΝΔ για την αιγιαλίτιδα
Φετινή ΝΔ vs Περσινή ΝΔ για την αιγιαλίτιδα

H υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης

27-8-2020
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ