ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-9-2019

Απάτη σε εξέλιξη από εταιρεία που στέλνει χρεώσιμα SMS

Πώς να προστατευτείτε - τι μπορείτε να κάνετε

Απάτη σε εξέλιξη από εταιρεία που στέλνει χρεώσιμα SMS

Χιλιάδες μηνύματα χρηστών που έχουν πέσει θύμα απάτης από εταιρεία που στέλνει χρεώσιμα SMS κατακλύζουν τις τελευταίες ημέρες το internet. Η εν λόγω εταιρεία που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις, εμφανίζεται να έχει έδρα και στην Αθήνα. 

Αρχικά ο ανυποψίαστος χρήστης λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του που τον πληροφορεί για το καλοσώρισμα στις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρείας. Και αυτό το μήνυμα χρεώνεται με περισσότερα από 2 ευρώ.

Σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη, μέσα σε λίγες ώρες έλαβε έξι μηνύματα από δύο διαφορετικά πενταψήφια νούμερα που χρησιμοποιεί η εν λόγω εταιρεία.  Ο χρήστης επικοινώνησε με την Cosmote στην οποία είναι συνδρομητής ζητώντας να μάθει για ποιο λόγο χρεώθηκε και ποια είναι αυτή η υπηρεσία. Η Cosmote απάντησε ότι τα μηνύματα αυτά εστάλησαν από την εν λόγω εταιρεία γιατί ο χρήστης είχε κάνει εγγραφή. Ο χρήστης ποτέ δεν έκανε εγγραφή.

Παρόμοιες αναφορές γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε πολλά sites. Μάλιστα, σε μία περίπτωση, χρήστης επικοινώνησε με την εν λόγω εταιρεία ζητώντας να του απαντήσουν πότε έκανε εγγραφή και να του γνωστοποιήσουν την IP διεύθυνση από την οποία φέρεται να εγγράφηκε. Η IP διεύθυνση είναι μοναδική για κάθε χρήστη και αποτελεί το στίγμα με το οποίο μπορεί κάποιος να εξακριβώσει ότι πράγματι ο χρήστης είναι αυτός που έκανε την εγγραφή. Η εταιρεία αρνήθηκε.

Αλλος χρήστης απευθύνθηκε στην Δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά αυτή τον παρέπεμψε στην ΕΕΤΤ (Ελληνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Πώς να προστατευτείτε
Επικοινωνήστε με τον πάροχό σας και ζητήστε να κλειδώσει τα εισερχόμενα μηνύματα από την εν λόγω εταιρεία.

Πώς θα πάρετε τα λεφτά σας πίσω αν είστε θύμα της απάτης
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αποδείξετε ότι πέσατε θύμα της απάτης και αυτό το γνωρίζουν στην εν λόγω εταιρεία. Θα πρέπει να αποδείξετε ότι δεν κάνατε εσείς την εγγραφή στις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρείας αλλά για να γίνει αυτό, απαιτείται η εταιρεία να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της σύνδεσης αυτού που έκανε την εγγραφή που χρεώνεστε εσείς, όπως και την IP διεύθυνση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από εισαγγελική παραγγελία. Αρα, θα πρέπει να γίνει μήνυση στην εταιρεία αυτή. Μπορεί για κάθε μεμονωμένο χρήστη το ποσό που χρεώθηκε να είναι μικρό και να μην ασχοληθεί περισσότερο ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα κυνηγώντας .. φαντάσματα, αλλά τα κέρδη για τους απατεώνες είναι τεράστια. Λύση στο θέμα μπορεί να δώσει μόνο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά για να ξεκινήσει τέτοια διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει μαζική υποψία απάτης. Ενας τρόπος είναι να υπάρξουν μαζικές καταγγελίες.

Κάντε καταγγελία στην ΕΕΤΤ εδώ


Αξιολογήστε το άρθρο
Βρέθηκαν σχόλια: 1
Βαγγέλης Καρβούνης
2019-12-26 14:11:17
Μου φαίνεται πραγματικά θλιβερό το πώς στην Ελλάδα προχωράμε με ημίμετρα και με αντιδράσεις τύπου "τρέξτε να κρυφτείτε..." 1) Πρόκειται για μία γνωστή απάτη και δεν έχει καταφέρει κανένας αρμόδιος να εντοπίσει ενόχους! Θα πρέπει κάποιοι να ερωτηθούν για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. 2) Η απάτη γίνεται μέσω των εταιρειών τηλεπικοινωνίας. Αυτές είναι υπεύθυνες να προστατέψουν τους συνδρομητές τους και να βάλουν φρένο στην κατάσταση, 3) Εαν στον τραπεζικό μου λογαριασμό δω κάποια κίνηση που είναι προϊόν απάτης, έστω και αν έδωσα με την συγκατάθεσή μου τα στοιχεία μου, δικαιούμε να ζητήσω τα χρήματα πίσω. Μου επιστρέφεται το ποσό και μετά καλείται ο απατεώνας να αποδείξει ότι το ποσό ορθώς το διεκδικεί. Επομένως η προτροπή να ζητήσουμε τα λεφτά μας από τον απατεώνα είναι μια ανοησία, την ευθύνη την φέρουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας και ο κόσμος σε αυτές πρέπει να καταφερθεί. Μαζικά και με σοβαρότητα.
0
0



ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο

Θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge