Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-10-2019

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ επαναφέρει το 2ο Μνημόνιο στα εργασιακά

Η ουσία του εργασιακού σκέλους του νομοσχεδίου πλήττει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ επαναφέρει το 2ο Μνημόνιο στα εργασιακά
fontsize

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της ρ/σ «Αθήνα 9,84». υπογράμμισε ότι «οκ. Μητσοτάκης προσπάθησε να πει στην τελευταία απεργία ότι τάχα αντιδρούν λίγοι γιατί αφορά τους συνδικαλιστές, αλλά αυτό είναι απολύτως αναληθές. Η ουσία του εργασιακού σκέλους του νομοσχεδίου πλήττει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ξαναγυρνάει το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων εκεί που ήταν την περίοδο του 2ου Μνημονίου.Σε εκείνο το νομικό πλαίσιο που οδήγησε στο να μην υπάρχουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα, οδήγησε σε μειώσεις μισθών σε πάρα πολλές επιχειρήσεις και τελικά όχι απλώς δεν συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά την περίοδο εκείνη είχαμε έκρηξη της ανεργίας στο 28% και της ανεργίας των νέων στο 60%. Άρα στην πραγματικότητα επιστρέφουμε σε εκείνο το καθεστώς και μάλιστα εθελοντικά, όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποια τρόικα αυτή τη στιγμή αλλά γιατί γίνεται μία πολύ συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης να επανέλθουμε εκεί».

Αναφερόμενη στις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «νομιμοποιείται η ύπαρξη του ΕΦΚΑ και η ένταξη όλων των εργαζομένων σε ένα ταμείο, νομιμοποιείται η ύπαρξη ενός τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και ο επανυπολογισμός των συντάξεων». Κάποιες άλλες κρίσεις «κατά τη γνώμη μας είναι προβληματικές διότι ενέχουν μία μεροληψία εις βάρος των αδυνάμων», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί είναι να κάνει χρήση η κυβέρνηση σημείων της κρίσης του ΣτΕ για να προωθήσει, να δικαιολογήσει ή να βρει άλλοθι για σχέδια ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης ή ακόμα και περικοπών συντάξεων. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης σημαίνει ότι θα φύγουν άμεσα πάρα πολύ σημαντικοί πόροι από τα δημόσια ταμεία. Άρα, αμέσως θα έχουμε πρόβλημα στην πληρωμή επικουρικών συντάξεων και στην πληρωμή των παροχών των ασφαλισμένων που πληρώσανε εισφορές για επικουρική, είναι πολύ επικίνδυνο».

Για την ψήφο των ομογενών η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση νόμου, η οποία αναγνωρίζει πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα των ομογενών να ψηφίζουν και να εκλέγουν αντιπροσώπους στην Ελλάδα, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Από την άλλη βάζει έναν περιορισμό ότι αυτή η εκλογή δεν μπορεί να επηρεάσει τον πολιτικό συσχετισμό εντός της χώρας. Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οι ομογενείς θα εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας, από 3 έως 12 ανάλογα με τον αριθμό των ψηφισάντων. Θα μπορούν να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους γιατί αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα, από την άλλη όμως αυτό δεν θα επηρεάζει τον εσωτερικό πολιτικό συσχετισμό. Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχτεί αυτή η προϋπόθεση, δηλαδή να μην διαταράσσεται ο πολιτικός συσχετισμός εντός της Ελλάδας, διότι αυτός ο οποίος υφίσταται την πολιτική είναι και αυτός ο οποίος πρέπει να την επιλέγει».

Αναφερόμενη στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις τελευταίες εκλογές κοντά στο 32%, ο προοδευτικός κόσμος κατά βάση κοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ακουμπάει σε αυτόν τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του. Την ίδια στιγμή είμαστε ένα κόμμα που έχει μικρή δυναμική από την άποψη των μελών που είναι εγγεγραμμένα και ενεργοποιούνται. Χρειάζεται οπωσδήποτε να καλυφθεί η αναντιστοιχία αυτή. Ένα αριστερό κόμμα πρέπει να έχει μία διαρκή επικοινωνία με τον κόσμο που θέλει να εκφράζει, με τον κόσμο της εργασίας, με τους ανέργους, με τους επιστήμονες. Άρα είναι μία διαδικασία αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε, όχι λίγες φορές, πρέπει και εμείς να τον εμπιστευτούμε τώρα. Να τον εμπιστευτούμε και να μας επηρεάσει, να μας διαμορφώσει και θέσεις και προτάσεις. Ξεκινάμε με αυτή την καμπάνια εγγραφής νέων μελών, προκειμένου να έρθουμε σε καλύτερη επαφή, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε κοινωνικές μας αναφορές».

ΠΗΓΗ avgi.grΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εξαφανίστηκε 14χρονη από την Καλλιθέα
Εξαφανίστηκε 14χρονη από την Καλλιθέα

Ανακοίνωση εξέδωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού»

6-12-2019

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα

Παραμένει δέσμια των αποδεδειγμένα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων δογμάτων της

6-12-2019

Αντιδήμαρχος της Κω ευχαριστεί τους δημότες
Αντιδήμαρχος της Κω ευχαριστεί τους δημότες

Για τους εθελοντικούς καθαρισμούς και προσφορές

6-12-2019

Φέσι στις πληρωμές του Δημοσίου προς τους  ιδιώτες
Φέσι στις πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Στα 1,629 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες ωφειλές

6-12-2019

Κλειστές οι τράπεζες την Τετάρτη
Κλειστές οι τράπεζες την Τετάρτη

Απεργία ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ

6-12-2019

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης
Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης

Πρόσκληση στον Λίβυο πρόεδρο της Βουλής

6-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA