ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29-10-2019

Έξαρση ξενοφοβίας στην Ελλάδα

Αυξάνονται τα κρούσματα μη αποδοχής προσφύγων ακόμα και σε ξενοδοχεία

Έξαρση ξενοφοβίας στην Ελλάδα

Την μεγάλη έξαρση της ξενοφοβίας στη χώρα μας υπογραμμίζουν δυστυχώς τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα άρνησης κατοίκων πόλεων και χωριών της ενδοχώρας να δεχθούν να φιλοξενηθούν μετανάστες που έχουν αιτηθεί χορήγηση ασύλου σε μισθωμένα ξενοδοχεία των περιοχών τους!

Όλα ξεκίνησαν από την σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 3 Οκτωβρίου για ενοικίαση κτιρίων (ξενοδοχείων και συγκροτημάτων κατοικιών) προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο.

Πρόκειται για ενέργεια ως στόχο έχει την αποσυμφόρηση των νησιών, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται τεράστια προβλήματα λόγω της εκρηκτικής αύξησης των ροών, κυρίως από τις τουρκικές ακτές.

Ωστόσο η περίπτωση των κατοίκων των Βρασνών Θεσσαλονίκης αλλά και πιο πρόσφατα των κατοίκων από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, ακόμα και της πόλης της Λάρισας, ήρθαν να αποδείξουν ότι το εν λόγω μέτρο συναντά τεράστιες δυσκολίες αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που φοβούνται οι συνάνθρωποί μας σε αυτά τα μέρη. Από ανθρώπους καταδιωγμένους από τις χώρες τους, που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου, της καταστροφής, του χαμού αγαπημένων προσώπων τους, και μάλιστα με τη σφραγίδα της Δύσης. Διότι, να μην ξεχνάμε, πώς οι πόλεμοι σε περιοχές όπως Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Λιβύη και αλλού ξεκίνησαν με επέμβαση των δυτικών κρατών, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά με εκατόμβη θυμάτων και ανείπωτης καταστροφής.

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στη φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία.

Βρασνά

Δεκάδες κάτοικοι των Βρασνών εμπόδισαν τουριστικά λεωφορεία που μετέφεραν περίπου 150 μετανάστες σε τοπικά ξενοδοχεία που είχαν συμφωνήσει να τους φιλοξενήσουν. Τελικά, μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις των κατοίκων, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων υπαναχώρησαν και τελικά αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες οι οποίοι μετά 24 ώρες οδικής περιπλάνησης κατέληξαν σε περιοχή της Χαλκίδας.

Λάρισα

Νέα δεδομένα στο θέμα της μίσθωσης ξενοδοχείων για τη φιλοξενία προσφύγων στο Κέντρο της Λάρισας δημιούργησε αυτές τις ημέρες η κατηγορηματική διάψευση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ξενοδοχείου «Αστόρια», όσον αφορά τα περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας, ήδη συνέλευση κατοίκων της περιοχής Καρίτσας εξέφρασε την αντίθεσή της στη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής, όπως το ίδιο συνέβη προχθές, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών εξετάζοντας τη διαμαρτυρία κατοίκων της Καλλιπεύκης εξέδωσε ψήφισμα κατά της φιλοξενίας προσφύγων σε ξενώνα της ορεινής κοινότητας.

Με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου να καταλήγει μάλιστα τονίζοντας ότι «δηλώνουμε απερίφραστα ότι η απόφασή μας είναι αμετάκλητη και ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και με οποιαδήποτε μορφή αγώνα θα αποτρέψουμε την επιχειρούμενη αλλοίωση του διαρκώς μειούμενου πληθυσμού της Κοινότητάς μας».

Στο ενδεχόμενο μίσθωσης φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία στο Κέντρο της Λάρισας είχε αντιδράσει και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση στους ξενοδόχους να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Αντιπροτείνοντας την ενίσχυση των προγραμμάτων «ΕΣΤΙΑ» που αφορούν στη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων σε διαμερίσματα, όπως ήδη συμβαίνει σε δεκάδες διαμερίσματα της Λάρισας.

Τρίκαλα

Πληροφορίες του trikalavoice.gr αναφέρουν επίσης ότι γνωστό, ιστορικό και εν λειτουργία ξενοδοχείο σε χωριό του Δήμου Πύλης ετοιμάζεται να διατεθεί στους μετανάστες, όπως και ξενοδοχειακή μονάδα (που έχει εγκαταλειφθεί ωστόσο τα τελευταία χρόνια) στην ορεινή Καλαμπάκα. Αλλά την ίδια στιμή καταγράφεται ανησυχία από τους κατοίκους, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και δυναμικές αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ ΠΟΝΤΙΚΙ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο

Θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge