Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-11-2019

Εκστρατεία ενημέρωσης από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για το ζήτημα των Μουσείων

Οχι στην μετατροπή των μεγάλων δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Εκστρατεία ενημέρωσης από τον Σύλλογο Ελλήνων  Αρχαιολόγων για το ζήτημα των Μουσείων
fontsize

Εκστρατεία ενημέρωσης έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιδρώντας στην μετατροπή των μεγάλων δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στις εξαγγελίες της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για μετατροπή των μεγάλων δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η επιλογή αυτή, η οποία δεν συνοδεύεται από καμία τεκμηριωμένη μελέτη, θεωρούμε ότι υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των μεγάλων μουσείων, αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και την παράδοσή τους στα πολιτιστικά ιδρύματα και τους χορηγούς.

Η αποκοπή των μεγάλων μουσείων από τον διοικητικό κορμό του ΥΠΠΟΑ, η αυτονόμησή τους, και η συνακόλουθη μείωση των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων ακυρώνουν τη δυνατότητα χάραξης συνολικής και ενιαίας δημόσιας πολιτικής για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της χώρας και θέτουν σε κίνδυνο την ισότιμη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των μνημείων και μουσείων της χώρας.

Παράλληλα, επηρεάζουν αρνητικά τις εργασιακές συνθήκες των υπηρετούντων σε αυτά, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, καθώς οι εργαζόμενοι αποκόπτονται πλέον υπηρεσιακά από το ενιαίο σώμα των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟΑ, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό σε ζητήματα ωραρίου, μετακινήσεων, μεταθέσεων, κρίσεων, εξέλιξης, αποζημιώσεων κλπ.

Παράλληλα αντικαθιστά τη διεύθυνση, η οποία με τις ισχύουσες διατάξεις προκύπτει μετά από κρίσεις από τη δεξαμενή των άξιων και έμπειρων στελεχών του ΥΠ. ΠΟ.Α. με διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση υψηλά αμειβόμενα Διοικητικά Συμβούλια. Ενημερώνουμε τα μέλη μας, ότι παρότι ζητήθηκε από τον ΣΕΑ, η πολιτική ηγεσία δεν έχει μέχρι ώρας παρουσιάσει καμία οικονομοτεχνική μελέτη η οποία να υποστηρίζει την αυτονόμηση των μουσείων από οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Τέλος, όπως έχει δείξει η πικρή εμπειρία από τα υφιστάμενα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ του ΥΠΠΟΑ, καθώς διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, εύκολα μετατρέπονται σε έρμαιο των όποιων κυβερνητικών επιδιώξεων και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Για την αποτροπή της κυβερνητικής εξαγγελίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει αποφασίσει τη διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης με στόχο να προβάλει το πλούσιο έργο που έχουν επιτελέσει και επιτελούν τα μεγάλα δημόσια μουσεία.

Παράλληλα, σχεδιάζει δράσεις κινητοποίησης των εργαζόμενων στα μουσεία αλλά και σε όλο το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού , με συζητήσεις-συσκέψεις στους χώρους εργασίας και γενικές συνελεύσεις.

Οι προσπάθειες του Συλλόγου θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς δρομολογείται ήδη η αναμόρφωση του Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, ώστε να αποσπασθούν από αυτό τα δέκα μεγάλα Δημόσια Μουσεία.

Στην κατεύθυνση αυτή καταθέτουμε στα υπόλοιπα σωματεία του ΥΠΠΟΑ πρόταση συντονισμού κοινής δράσης με βάση τους ακόλουθους άξονες:

-Υπεράσπιση του δημόσιου ενιαίου χαρακτήρα των Μουσείων και του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

-Υπεράσπιση της χάραξης συνολικής και ενιαίας πολιτιστικής πολιτικής από δημόσιες δομές του ΥΠ.ΠΟ.Α. με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.

- Αντίθεση σε κάθε σχέδιο απόσπασης υπηρεσιών, δομών και χώρων, όπως τα Μεγάλα Μουσεία, από το ΥΠ.ΠΟ.Α., ανεξάρτητα από τις όποιες εξαγγελίες περί διατήρησης του εργασιακού καθεστώτος των νυν εργαζομένων σε αυτά.

-Άρνηση της εμπλοκής ιδιωτικών σωματείων και χορηγών στο σχεδιασμό της δημόσιας πολιτιστικής πολιτικής και τη διαχείριση των μουσείων και των μνημείων.

-Ενίσχυση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων με προσωπικό και μέσα, ώστε να εκπληρώνει την αποστολή του ως φορέας χρηματοδότησης, ανάδειξης και προβολής των μουσείων, μνημείων και αρχ. χώρων, και συνολικής στήριξης του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

-Αναβάθμιση της λειτουργίας των μουσείων με αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού, εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, χάραξη σύγχρονης εξωστρεφούς πολιτικής.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τα υπόλοιπα Σωματεία του ΥΠΠΟΑ σε αγωνιστικό συντονισμό και κοινή δράση μέσω:

- κοινής σύσκεψης των ΔΣ για την αποτροπή της μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών

-συμμετοχής σε ενημερωτικές συναντήσεις με το προσωπικό των μεγάλων μουσείων, στις ημερομηνίες που έχει ήδη προτείνει ο Σ.Ε.Α.:

στις 15/11 στο Νομισματικό Μουσείο
στις 18/11 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
στις 20/11 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Επιγραφικό Μουσείο
και σε επόμενες ημερομηνίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σ. Δανιηλίδης: Ιστορική πρόκληση από τον βάρβαρο, αιμοσταγή και ισλαμοφασίστα Ερντογάν
Σ. Δανιηλίδης: Ιστορική πρόκληση από τον βάρβαρο, αιμοσταγή και ισλαμοφασίστα Ερντογάν

Δήλωση-καταγγελία για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά-Σοφιά σε τζαμί

12-7-2020

Στις 31 Ιουλίου το επίδομα παιδιού
Στις 31 Ιουλίου το επίδομα παιδιού

Αφορά την τρίτη διμηνιαία δόση του 2020

10-7-2020

ΠΑΜΕ: Μεγαλώνει η Διεθνής Καταδίκη του νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις
ΠΑΜΕ: Μεγαλώνει η Διεθνής Καταδίκη του νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις

Μηνύματα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της Ελλάδας

8-7-2020

Βανδάλισαν και το γκράφιτι του Τζορτζ Φλόιντ στο Μεταξουργείο
Βανδάλισαν και το γκράφιτι του Τζορτζ Φλόιντ στο Μεταξουργείο

Άγνωστοι πέταξαν άσπρη και κόκκινη μπογιά

25-6-2020

Βανδάλισαν με σβάστικες και SS τo γκράφιτι του Αντετοκούνμπο
Βανδάλισαν με σβάστικες και SS τo γκράφιτι του Αντετοκούνμπο

Το είχε δημιουργήσει, με πρωτοβουλία του δήμου Φαλήρου, η ομάδα «Χρώματα και Όνειρα»

25-6-2020

Αυτή είναι η 33χρονη που κατηγορείται για την αρπαγή της δεκάχρονης
Αυτή είναι η 33χρονη που κατηγορείται για την αρπαγή της δεκάχρονης

Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και τα στοιχεία της

24-6-2020

Στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. οι φωτογραφίες του γιατρού - μαϊμού
Στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. οι φωτογραφίες του γιατρού - μαϊμού

Στόχος η διερεύνηση τέλεσης και άλλων αξιόποινων αδικημάτων

22-6-2020


Συνελήφθη η γυναίκα που είχε αρπάξει τη μικρή Μαρκέλλα
Συνελήφθη η γυναίκα που είχε αρπάξει τη μικρή Μαρκέλλα

Στην κατοχή της βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες

18-6-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ