ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-12-2019

Οι Τούρκοι κάνουν πάρτι και η Ελλάδα παρακολουθεί

«Εφαγαν» και το Καστελόριζο - Ο Ερντογάν υποδεικνύει στον Μητσοτάκη «τρομοκράτες»

Οι Τούρκοι κάνουν πάρτι και η Ελλάδα παρακολουθεί

Κείμενο γραμμένο σε τρεις γλώσσες, περιέχει σαφή πρόβλεψη για εκμετάλλευση και συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων από την Άγκυρα και την Τρίπολη Λιβύης. Πιο αναλυτικά, ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, και ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να κάνει πράξη την εξαγγελία του καταθέτοντας προς έγκριση το κείμενο της συμφωνίας με τη Λιβύη, στη τουρκική εθνοσυνέλευση.

Το κείμενο, το οποίο, τελικά, εγκρίθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχε φτάσει στα χέρια όλων των τουρκικών κομμάτων από την Τετάρτη. Η συμφωνία είναι ένα 5σέλιδο κείμενο και καθορίζει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί. Είναι γραμμένη σε 3 γλώσσες: Τουρκικά, αραβικά και αγγλικά και για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να εγκριθούν με βάση την εσωτερική νομοθετική διαδικασία της κάθε χώρας.

Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μερών η επίλυση θα γίνει μέσω διπλωματικών διαύλων και με βάση το άρθρο 33 του καταστατικού των ΗΕ. Στον χάρτη της συμφωνίας στα σημεία Α – Β φαίνεται η οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, μήκους 18.6 ναυτικών μιλίων.

Στο τέλος του κειμένου του μνημονίου παρατίθενται αναλυτικά οι συντεταγμένες που περιλαμβάνει η συμφωνία. Στην αρχή οι συντεταγμένες στην περιοχή της Τουρκίας και έπειτα οι συντεταγμένες στην περιοχή της Λιβύης. Σε κάθε περίπτωση, έχουν «ενσωματωθεί» ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο. Ο επικεφαλής του λιβυκού στρατού, πάντως, δήλωσε πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι άκυρη και πως αποτελεί η Τουρκία αποτελεί απειλή.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, oι σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης εξακολουθούν να βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς το βράδυ της Πέμπτης λήγει το τελεσίγραφο που έχει επιδώσει το υπουργείο Εξωτερικών στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Λίβυος πρέσβης καλείται να δώσει στην ελληνική πλευρά τους χάρτες της συμφωνίας της χώρας του με την Τουρκία. Εάν δεν το πράξει, τότε θα ακολουθήσει η απέλασή του από τη χώρα μας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η συγκεκριμένη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης βρίσκεται ήδη στα χέρια της Αθήνας για επεξεργασία.

Ερντογάν για ΣΥΡΙΖΑ: «Καταφύγιο τρομοκρατών»

«Καταφύγιο τρομοκρατών», σύμφαωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτημα που έθεσε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους, όπως είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους στο Λονδίνο. «Χθες το βράδυ κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη του είπαμε "κοιτάξτε, αυτά τα μέλη του DHKP-C, PKK/YPG, FETÖ έρχονται σε εσάς και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις υπηρεσίες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει καταφύγιό τους. Επομένως, περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση, περιμένουμε τη στήριξή σας σε αυτό το θέμα. Η στήριξή σας θα ενισχύσει και τη δική μας στήριξη προς εσάς"» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε επίσης να επιδείξει μία πιο θετική στάση απέναντι στο Μεταναστευτικό.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ



Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge