ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
8-12-2019

Υποβαθμίζει τις Τουρκικές προκλήσεις η Ελληνική Κυβέρνηση

Θα πέσουν στο κενό λέει o Ν.Δένδιας

Υποβαθμίζει τις Τουρκικές προκλήσεις η Ελληνική Κυβέρνηση

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τον χαρακτηρισμό και το διαχωρισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου και θα πέσει στο κενό, λέει ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ, όπως αναφέρει, η Λιβύη - τον πρέσβη της οποίας το ελληνικό υπουργείο απέλασε - εκβιάστηκε από την Τουρκία για να υπογράψει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο κ.Δένδιας αναφέρει ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και ήταν γνωστή ενώ από τον Ιούλιο είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί, αν και αποδείχθηκε ότι έπεσαν στο κενό.


Αναλυτικά η συέντευξη του Νίκου Δένδια:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, βεβαίως η πρώτη ερώτηση είναι η προκλητικότητα των Τούρκων μέχρι που φτάνει πια, με αυτό το θέμα, δηλαδή Τουρκία – Λιβύη έκαναν ένα Μνημόνιο συνεργασίας, ουσιαστικά αφήνοντας έξω νησιά από την Ελλάδα. Και το δεύτερο το οποίο πριν από λίγο μας ήρθε, ήταν μια απάντηση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μια προκλητική θα έλεγα εγώ δήλωση: «μην ξεχνάτε ότι πέσατε στο Αιγαίο», λένε κοντολογίς και χαρακτηρίζουν τους χειρισμούς μας αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς, αναφορικά με το θέμα των Ποντίων.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ξεκινήσω από το πρώτο και θα καταλήξω στο δεύτερο το χτεσινοβραδινό. Κατ' αρχήν, αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου. Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τον χαρακτηρισμό και το διαχωρισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, διότι απλώς η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν σημείο πού να συναντώνται οι, προς χαρακτηρισμό, Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες. Αυτό έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα και ξαναλέω είναι κενό περιεχομένου. Άλλωστε, την κενότητα του περιεχομένου του την χαρακτηρίζει το έγγραφο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, το οποίο έχει ήδη σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η έκφραση «null» είναι έκφραση η οποία περιέχεται σε λιβυκό κείμενο, του οργάνου δηλαδή το οποίο θα επικύρωνε τη συμφωνία αυτή και το οποίο βεβαίως δεν πρόκειται να επικυρώσει. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα καλεσμένος του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, του κ. Τασούλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα κ. Υπουργέ, αν μου επιτρέπετε, είναι οι αντιδράσεις οι οποίες θα υπάρξουν από την ελληνική πλευρά. Έχουμε δει βεβαίως εσάς να λαμβάνετε πρωτοβουλίες- και πώς σκέφτεται να κλιμακώσει την αντίδρασή της η Ελλάδα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν ήταν κίνηση που δεν είχε προβλεφθεί και δεν ήταν γνωστή. Από τον Ιούλιο είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί αυτή η κίνηση. Μεταξύ αυτών είχα δει τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, τον κ. Siala, ο οποίος υπογράφει παρεμπιπτόντως αυτή τη συμφωνία. O Πρωθυπουργός είχε ειδοποιήσει τον Ιταλό Πρωθυπουργό, τον κ. Conte, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ρώμη. Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία, εξ αιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του Στρατηγού Haftar τις τελευταίες μέρες, υπέγραψε το κείμενο αυτό.
Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική Νότα η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου της συμφωνίας αυτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ η Τουρκία βάζει πάρα πολλά θέματα στο τραπέζι. Έχουμε το θέμα της Κύπρου, βάζει το θέμα τώρα με το Μνημόνιο με τη Λιβύη, βάζει δέκα θέματα θεωρητικά στο τραπέζι. Η στόχευση της Τουρκίας ποια είναι τελικά; Ποιο είναι το κεντρικό της θέμα κατά τη γνώμη σας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω το εξής: η στόχευση της Τουρκίας πολλές φορές μας διαφεύγει, διότι πρέπει να σας πω ότι η θεωρητική στόχευση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία έχει διατυπωθεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο από τον θεωρητικό της και πρώην Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Νταβούτογλου, ήταν «μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας». Η Τουρκία με την πολιτική την οποία ασκεί έχει καταφέρει να έχει προβλήματα σε όλα τα σύνορά της. Δεν υπάρχει ένας από τους γείτονές της με τον οποίο η Τουρκία να μην έχει προβλήματα. Κατά συνέπεια, εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προασπίζω σύμφωνα με τις εντολές του Πρωθυπουργού, αλλά κυρίως και με τις επιταγές του Συντάγματος, τα συμφέροντα του τόπου και από εκεί και πέρα η Τουρκία ας βρει τις δικές της προτεραιότητες. Η σκέψη την οποία εμείς διατυπώνουμε και τη λέμε ειλικρινά προς τους Τούρκους συνομιλητές μας είναι ότι αυθαιρεσίες και ενέργειες πέρα του διεθνούς Δικαίου, δεν βοηθούν την Τουρκία. Θα έχετε, δε, παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό ακόμη και η Τουρκία έχει αναγκαστεί σε κάθε διατύπωση της σκέψης της να προσθέτει το διεθνές Δίκαιο. Οι παλιοί λεονταρισμοί υπάρχουν μεν, αλλά πάντοτε πλέον η Τουρκία, τουλάχιστον σε επίπεδο ισχυρισμών έχει αναγκαστεί να επικαλείται το διεθνές Δίκαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά κ. Υπουργέ αυτούς οι οποίοι λένε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει και η ίδια να οριοθετήσει μια ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ή να αναδείξει το θέμα αυτό», η ελληνική πλευρά τι σκέφτεται να κάνει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ' αρχήν θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι προφανώς το ξέρετε κι εσείς ρητορικά με ρωτάτε, δεν ανακοινώνεται η επόμενη κίνηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δια των τηλεοράσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Αίγυπτο, είχαν γίνει δέκα γύροι συνομιλιών επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, έχουμε συμφωνήσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου ο οποίος είχε έρθει και στην Αθήνα, έχουμε ειδωθεί τρεις φορές τον τελευταίο καιρό, μια στην Αθήνα και δύο στην Αίγυπτο, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε σημεία συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας και Αιγύπτου. Από εκεί και πέρα ξαναλέω θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με ψυχραιμία και σοβαρότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό που αναφέρεται ότι έχετε μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα από συμμάχους να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη ΑΟΖ και θα έχουμε διπλωματική στήριξη από παντού;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γενικά, δεν θα πάω στο συγκεκριμένο, οφείλω να σας πω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του Josep Borrell, εξέδωσε την ανακοίνωση την οποία ξέρετε, η οποία είναι απολύτως συμβατή με την ορθότητα και το διεθνές Δίκαιο. Ήμουν ο πρώτος επισκέπτης την Τρίτη το πρωί, μόλις είχε μπει στο γραφείο του, και παρά ταύτα αντέδρασε άμεσα και έλαβε θέση εν ονόματι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέση προς αυτή την κατεύθυνση έχουν λάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Προφανώς, η Ελλάδα έχει επιτύχει την πλήρη στήριξη των συμμάχων της, αλλά όχι μόνο των συμμάχων της στο ζήτημα αυτό. Αυτό και μόνο είναι δηλωτικό της τουρκικής αστοχίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη νέα προκλητική δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Υπουργέ, που λέει ότι «η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάνης όπου αποφάσισαν να καταβάλλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους…» και τα λοιπά. Θα θέλαμε μια απάντηση και γι' αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα εκδώσει απάντηση το Υπουργείο Εξωτερικών, όμως πρέπει να σας πω το εξής: η Τουρκία έχω την αίσθηση ότι προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Συνήθως αυτά τα πράγματα μυρίζουν προτεραιότητες εσωτερικής πολιτικής ατζέντας της Τουρκίας, γιατί σε αυτήν αναφέρομαι. Εμείς δεν έχουμε λόγο τώρα να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους, ούτε να μετατραπούμε σε ακούσιους υποστηρικτές της δημοφιλίας του Προέδρου Ερντογάν και της Κυβέρνησής του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά επί των θεμάτων. Εάν η Τουρκία τώρα θέλει να διαφωνήσουμε για ζητήματα που αφορούν τους πολέμους του ’12–’22, τον πόλεμο της ελληνικής ανεξαρτησίας, ή τα θέματα που αφορούν την άλωση της Κωνσταντινούπολης, νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε στο πλαίσιο ιστορικών συζητήσεων και όχι στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Υπουργέ εσείς έχετε πει ότι «η Ελλάδα εκτός από κλάδο ελαίας κρατάει και ξίφος, εάν χρειαστεί».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα έχει Ένοπλες Δυνάμεις, αυτό υπονοούσα. Τη δήλωση αυτή την έκανα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υπουργός Άμυνας και συνεχίζω να την επαναλαμβάνω. Η χώρα είναι μια χώρα φιλειρηνική, επιδιώκει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία. Αυτή είναι η προτεραιότητά της. Δεν πιστεύει στην επίλυση των διαφορών δια της βίας και δεν πιστεύει στην πολιτική των κανονιοφόρων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τις δυνατότητες και τη θέληση να προασπίσει το εθνικό της έδαφος και τον εθνικό της χώρο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή, είναι μια χώρα η οποία σέβεται το διεθνές Δίκαιο, είναι μια χώρα που δεν παρασύρεται. Είναι μια χώρα με τεράστια αυτοπεποίθηση που της την έδωσε η έξοδος από τη χειρότερη οικονομική κρίση που έζησε στην ιστορία της, ή τουλάχιστον μια από τις μεγαλύτερες. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της και να επιβάλλει τα δίκαιά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν και πρωτοσέλιδα κ. Υπουργέ, που κάνουν λόγο ακόμη και για προσφυγή στη Χάγη. Η Κύπρος το έκανε ήδη, η Κύπρος θα προσφύγει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επειδή ακριβώς μιλάμε και για νομιμότητα και για διεθνές Δίκαιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα έχει προσφύγει στη Χάγη σας θυμίζω τα μέσα της δεκαετίας του ’70 αν θυμάμαι καλά το ’75-’76 και ήταν η Τουρκία τότε η οποία δεν τόλμησε να εμφανιστεί στη Χάγη, με αποτέλεσμα να μην τελεσφορήσει. Τότε, βεβαίως, αφορούσε το Αιγαίο η ιστορία, δεν αφορούσε το υπόλοιπο θαλάσσιο κομμάτι της υπόλοιπης ανατολικής Μεσογείου. Ηταν η Τουρκία που δεν τόλμησε να εμφανιστεί στη Χάγη, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί αναρμόδιο το Δικαστήριο. Διότι, η Τουρκία μη έχοντας υπογράψει τη μετέπειτα Σύμβαση της Θάλασσας, αλλά και τότε συνυποσχετικό, δεν έδωσε αρμοδιότητα στο Δικαστήριο. Η Ελλάδα δεν φοβάται τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, διότι η Ελλάδα έχει βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις. Ούτε η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλείσει την Τουρκία ή να στερήσει από την Τουρκία νόμιμα και βασισμένα στο διεθνές Δίκαιο δικαιώματά της. Η Ελλάδα αντιδρά στην τουρκική αυθαιρεσία, εκεί είναι η διαφορά μας. Στην τουρκική προκλητικότητα, εκεί είναι η διαφορά μας. Στην τουρκική προσπάθεια εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της, εκεί είναι η διαφορά μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και θα ήθελε να έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία. Κατάφερε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ να δημιουργήσουν γέφυρα σχέσεων και σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, ελάχιστα χρόνια μετά το δεκαετή πόλεμο από το ’12 μέχρι το ’22. Τι θα εμπόδιζε την Ελλάδα και την Τουρκία τώρα να έχουν καλές σχέσεις, στενές σχέσεις, σχέσεις συνεργασίας, σχέσεις καλής γειτονίας; Όμως η Τουρκία δεν βοηθάει σε μια τέτοια κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θεωρείτε ότι όλη αυτή η τουρκική προκλητικότητα και η ένταση που υπάρχει μπορεί να επιβαρύνει και το προσφυγικό ζήτημα το μεταναστευτικό, που το έθεσε και ο Πρωθυπουργός από ό,τι βλέπουμε από τις πληροφορίες με τους διαλόγους του με τον Ερντογάν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας επιβεβαιώνω ότι ο Πρωθυπουργός το έθεσε, και πολύ καλά έκανε και το έθεσε. Δεν είναι βεβαίως ελληνοτουρκικό ζήτημα, για να είμαστε συνεννοημένοι. Όμως, επειδή η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα υποδοχής, ορθώς το θέμα τίθεται και στο πλαίσιο των συζητήσεών μας με τους Τούρκους. Ζητάμε από την Τουρκία και σε αυτό το θέμα την τήρηση της νομιμότητας. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι, θυμίζω ότι φέτος το 2019 έχουν υπερβεί τις 55.000 αυτοί που έχουν έρθει στην Ελλάδα, ότι όλοι αυτοί χωρίς να καταλάβει κανένας τίποτε στην Τουρκία, μια χώρα με πάρα πολύ μεγάλο στρατό, με τεράστια Στρατοχωροφυλακή, με, με… δεν μπόρεσε να εμποδίσει αυτούς τους ανθρώπους πέρα των ορίων της νομιμότητας να μπουν σε σκάφη με κίνδυνο της ζωής τους και να προσπαθήσουν να έρθουν στην Ευρώπη και βέβαια στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης. Ορθά τίθεται κάθε φορά το θέμα στην Τουρκία. Όπως όμως, πρέπει να σας πω, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει και καταλαβαίνει ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει άνω των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως εξ αιτίας του πολέμου στη Συρία και πάντα υπήρξε αρωγός στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, όχι όμως προς την Τουρκία ως κράτος, αλλά προς αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024
To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα

Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!
Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις προετοιμασίας για την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης σε επίπεδα που ουσιαστικά την καταργούν

Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge