ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10-2-2020

"Αυτά τα έκανε μόνο η χούντα" - Αντιδράσεις μετά την επίταξη εκτάσεων για τις νέες δομές

Κυβερνητικές ανακοινώσεις για Λέσβο, Χίο και Σάμο

Την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προκάλεσαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επίταξη των χώρων όπου θα δημιουργηθούν οι νέες δομές μεταναστών και προσφύγων.

Στο Μανταμάδο του Δήμου Δυτικής Λέσβου και στις γύρω κοινότητες επικρατεί αναβρασμός μετά το άκουσμα της είδησης για την επίταξη της τοποθεσίας "Καράβας", κοντά στο χωριό Πεδή, για την δημιουργία της δομής που θα αντικαταστήσει τη Μόρια.

Είμαστε όλοι αντίθετοι, αυτά τα έκανε μόνο η χούντα, να επιτάσσει χωρίς τη θέληση των ανθρώπων", τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδης στο ρ/σ του "Ν", επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκε από το "Ν" για τη δημιουργία νέας δομής κλειστού τύπου στη θέση Καράβα.

"Έχω τη διάθεση να δώσω δημόσια περιουσία για να γίνουν έργα πολιτισμού και ανάπτυξης που τόσο ανάγκη τα έχει το νησί- όχι για να κάνω νεκροταφεία ψυχών" ξεκαθάρισε. Θυμίζουμε την προ ημερών απόφαση του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας ενάντια στη νέα δομή, όπου μέχρι χτες απλώς φημολογούνταν ενώ τώρα η περιοχή επιτάχθηκε!

Κάθετα αντίθετη η τοπική κοινότητα γιατί "η περιοχή εκεί είναι στρατηγικής σημασίας. Εκεί θα πέσουν οι πεζοναύτες και τα ελικόπτερα σε περίπτωση πολέμου. Αν έχεις 7 χιλιάδες ανθρώπους εκεί μέσα και έρθουν τα τούρκικα ελικόπτερα, θα έρθουν πιο γρήγορα στο πλάτωμα αυτό" επισήμανε στο "Ν" ο κ. Τζελαϊδης. "Και πάνω απ’ όλα εκεί υπάρχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν πάνω από 4 χιλιάδες ζωντανά, τα οποία θα ξεκληριστούν- μετά τις εξευτελιστικές τιμές του γάλακτος, του λαδιού, του κρέατος, πάνε να μας αφανίσουν όλους", πρόσθεσε.

Και τόνισε: "Μολών Λαβέ! Ας έρθουν να την πάρουν, θα μας βρουν μπροστά τους, θα προβάλλουμε τα κορμιά μας".

Ο πρόεδρος ετοιμάζεται να διοργανώσει γενική συνέλευση για περαιτέρω αντιδράσεις.

Καυστικός εμφανίστηκε μέσω Facebook ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος έγραψε δηκτικά πως έδωσε εντολή να ακούγονται …εμβατήρια στα μεγάφωνα όλων των οικισμών του Δήμου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αιφνιδιαστική και απαράδεκτη απόφαση, ενώ έκανε γνωστό ότι ως μέσο αντίδρασης πρότεινε στον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να απέχουν από την συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

"Προχωράμε άμεσα σε Γενική Συνέλευση, σύσταση Επιτροπής Αγώνα και οργάνωση κινητοποιήσεων. Θα είμαστε εκεί να φυλάμε Θερμοπύλες, είναι η μοναδική επιλογή που μας μένει", είπε από την πλευρά του σε ιστοσελίδα ο πρόεδρος της κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής, εκφράζοντας την απογοήτευση του ίδιου και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την κυβερνητική απόφαση, την οποία πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. Ο κ.Τζελαϊδής ανέπτυξε τους τρεις κύριους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως η τοποθεσία που επιλέχτηκε είναι ακατάλληλη για την δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών.

"Η θέση αυτή βρίσκεται σε απόσταση 3,5-4 χιλιομέτρων από το κοντινότερο χωριό, Πεδή, και 8-9 χιλιόμετρα από το Μανταμάδο. Είναι Ένα πλάτωμα στρατηγικής σημασίας, όπου γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις", είπε και πρόσθεσε: "Επίσης, βρίσκεται σε δασική έκταση, που αν αρπάξει φωτιά θα καούμε όλοι. Το επάγγελμά μου είναι πυροσβέστης και το ξέρω πολύ καλά αυτό. Τέλος, εκεί δραστηριοποιούνται οι κτηνοτρόφοι μας, με πάνω από 4.000 αιγοπρόβατα. Θα ξεκληριστούν".

Την ίδια ώρα στη Χίο οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαίωναν την χωροθέτηση του νέου κέντρου που θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Αυτό θα γίνει στη λεγόμενη "Θέση 17", δηλαδή στο 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου – Βολισσού, (τοποθεσία Κρητικού Λάκκος/Ψείρα).

Η συγκεκριμένη θέση προκρίθηκε έπειτα από την έντονη αντίδραση που είχε προκύψει για την
"Θέση 15", η οποία ανήκει στην κοινότητα Βροντάδου και μέρος της αποτελεί περιουσία Μονής της περιοχής. "Το 17 αποτελεί δημόσια και δημοτική έκταση και βρίσκεται εκτός των ορίων της κοινότητας Βροντάδου. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ο αριθμός των 5.000 και πλέον μεταναστών που έχει σχεδιαστεί, ο οποίος στην πράξη σημαίνει από 7.000 ως 10.000. Επίσης ελπίζουμε πως οι συνθήκες θα είναι ανθρώπινες, παρόλο που το κλίμα στην περιοχή δεν βοηθάει σε αυτό", είπε στην ιστοσελίδα η πρόεδρος του Βροντάδου Μαριάννα Πελαντή και πρόσθεσε: "Από την πλευρά μας παραμένουμε προσηλωμένοι στο ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα των πέντε νησιών, αλλά εθνικό ζήτημα, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί".

Στη Σάμο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής στη θέση Ζερβού της Κοινότητας Μυτιληνιών, η οποία θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ στο Βαθύ. Όταν άρχισε να κατασκευάζεται, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε προγραμματιστεί να έχει δυναμικότητα 1.200 ατόμων, αλλά στη συνέχεια αυτή διευρύνθηκε.

"Η εκ των υστέρων επίταξη της ευρύτερης περιοχής μας βάζει σε ανησυχία", ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών, Γιώργος Ελευθερόγλου και πρόσθεσε: "Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας έχει επισκεφθεί το χωριό μου δύο φορές σε ανύποπτο χρόνο και έχει καθίσει στο τραπέζι μου. Θέλω να πιστεύω ότι κρατάει το λόγο του και κυρίως αυτό που λέει συνέχεια ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Εγώ έχω στα χέρια μου απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει πως η νέα δομή θα έχει 1.200 άτομα. Αν εδώ έρθουν 5.000 σημαίνει πως ο πρωθυπουργός δεν κρατάει τον λόγο του".

ΠΗΓΗ kontranews.gr



Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο

Θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge