ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21-2-2020

Αναρχικοί παρακαλούν πολίτες να μην παρκάρουν δίπλα σε πολυτελή αυτοκίνητα

Tο σκεπτικό πίσω από τις ενέργειες της ομάδας

Αναρχικοί παρακαλούν πολίτες να μην παρκάρουν δίπλα σε πολυτελή αυτοκίνητα

Αναρχική ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για εμπρησμούς πολυτελών οχημάτων ζητά συγγνώμη για τις... παράπλευρες απώλειες και ζητά από τους πολίτες να μη σταθμεύουν δίπλα σε πολυτελή αυτοκίνητα ώστε να... «διευκολυνθεί το έργο τους».

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και σπάνιο υστερόγραφο περιλαμβάνει η προκήρυξη των «Αναρχικών Ομάδων Νυχτερινών Επιδρομών» με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμπρησμό πολυτελών οχημάτων σε όλη την Αθήνα το προηγούμενο διάστημα.

Στην προκήρυξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα indymedia, επεξηγείται αναλυτικά το σκεπτικό πίσω από τις ενέργειες της ομάδας.

«Είναι οχήματα που δε θα μπορούσε ποτέ να οδηγήσει μια άνεργη που περιμένει ολόκληρα πρωινά στις ουρές του ΟΑΕΔ, μια μετανάστρια που δουλεύει ανασφάλιστη στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, ένας ή μία από τη στρατιά των επισφαλώς εργαζομένων, ανασφάλιστων, με ελαστικό ωράριο και μισθούς πείνας, που στελεχώνει τα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, ένας από τους χιλιάδες άστεγους που βρίσκονται στους δρόμους της μητρόπολης.

Είναι οχήματα που αντανακλούν την ύπαρξη των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων και την ηγεμονία της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας. Αυτής της κοινωνικής ανέλιξης, του κέρδους με κάθε κόστος, του κοινωνικού κανιβαλισμού που αναπαράγει η καπιταλιστική κοινωνία.

Η κατανομή του πληθυσμού μέσα στις καπιταλιστικές μητροπόλεις αποτελεί ταυτόχρονα και σημάδι των πολλαπλών ταξικών διαχωρισμών, ανάμεσα σε ζώνες διαμονής – διασκέδασης – κατανάλωσης.

Το Υστερόγραφο και... η συγγνώμη προς τους πολίτες

Το υστερόγραφο πάντως της προκήρυξης είναι πραγματικά σπάνιο και μνημείο... συνεννόησης μεταξύ τέτοιων ομάδων και των υπόλοιπων πολιτών, αφού εκφράζουν τη λύπη τους για τον ακούσιο εμπρησμό μη πολυτελών οχημάτων, ενώ ζητούν και τη βοήθεια των πολιτών ώστε «να διευκολυνθεί το έργο τους».

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι δύο άσχετα οχήματα που βρίσκονταν κοντά στα πολυτελή που πυρπολήσαμε καταστραφήκανε. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν στις προθέσεις μας και είναι ένα γεγονός που δε μας αφήνει αδιάφορους. Θα παρακαλούσαμε τους ιδιοκτήτες μη πολυτελών οχημάτων να αποφεύγουν να σταθμεύουν δίπλα σε πολυτελή οχήματα, διευκολύνοντας έτσι το έργο μας».

Ολόκληρη η προκήρυξη έχει ως εξής:

Ζούμε σε εποχές κοινωνικών αναταραχών σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στα δικά μας στενά γεωγραφικά όρια από την άλλη ζούμε μέσα σε μια περίπλοκη κοινωνική συνθήκη μέσα στην οποία φαίνεται πως αυτή την περίοδο τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού ορίζει η πολιτική ατζέντα της επιβολής του δόγματος “Νόμος και Τάξη” και ο κόσμος που τρέφεται με τις αναπαραστάσεις της.

Αν επιχειρήσουμε μια πολιτική και κοινωνική ακτινογραφία αυτού του κόσμου είναι σίγουρο ότι θα εντοπίσουμε πληθυσμιακά κομμάτια από όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και τάξεις. Αναμφισβήτητα όμως η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων σχετίζεται με εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που όχι μόνο διαθέτουν ιδιοκτησία και επιθυμούν προφανώς την προστασία της, αλλά έχουν και μια διαφοροποιημένη πρόσβαση στην πολυτέλεια έχοντας παράλληλα και μια διάθεση προβολής της.

Είναι δεδομένο πως το συγκεκριμένο κομμάτι με όλες τις δυνατές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του, βρίσκεται σε θέση υπεράσπισης των κοινωνικών προνομίων που διαθέτει, επικροτώντας κάθε κρατική απόπειρα καταστολής του “εσωτερικού εχθρού” που θα ήταν σε θέση να απειλήσει την “κανονικότητα”. Είναι επομένως γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν παρά να στέκονται εχθρικά διακείμενοι απέναντι στα οράματα της κοινωνικής απελευθέρωσης, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Από την άλλη, είναι δεδομένο και για εμάς πως τα δικά τους προνόμια, αυτή η δυνατότητα πρόσβασης στην πολυτέλεια και η επίδειξή της μέσω υλικών αγαθών, μπορεί κάλλιστα να καταστεί παρανάλωμα του πυρός.

Ο κοινωνικός πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, δεν αφορά μόνο ένστολες συμμορίες που μανιασμένα ξεσπούν πάνω σε διαδηλωτές, σε καταληψίες, σε συλληφθέντες, αλλά μπορεί και πρέπει να μεταφερθεί παντού.

Η πολιτική μας επιλογή να αποτελέσουμε ενεργό κομμάτι της ανατρεπτικής βίας που εξαπλώθηκε σε πολυτελή ΙΧ σε περιοχές της Αττικής το βράδυ της Τρίτης 21/1 προς ξημερώματα της Τετάρτης έχει πολλαπλές στοχεύσεις και είναι ενταγμένη μέσα σε μια ευρύτερη στρατηγική αντιποίνων απέναντι στην κατασταλτική εκστρατεία του κράτους που βάζει στο στόχαστρο καταλήψεις, πρόσφυγες και μετανάστες, όσους ξεφεύγουν εν τέλει από την κανονικότητά τους.

Η εικόνα των δεκάδων κατεστραμμένων πολυτελών οχημάτων είναι μια εικόνα ταξικού πολέμου. Αποδομεί το δόγμα “Νόμος και Τάξη” που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με κύριο πολιτικό του εκφραστή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος λίγες μέρες πριν δήλωνε μετά την πρόσληψη 1500 νέων ειδικών φρουρών ότι η παρουσία των μπάτσων στις γειτονιές θα είναι συνεχής. Οι προσλήψεις των νέων ειδικών φρουρών σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία υπολειτουργόυν και οι καρκινοπαθείς αδυνατούν να λάβουν τις θεραπείες τους αποτελεί από μόνη της μια πρόκληση.

Τα φλεγόμενα πολυτελή οχημάτα στέλνουν ταυτόχρονα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα αντίποινα για την κατασταλτική εκστρατεία που διεξάγεται έχουν διπλό χαρακτήρα. Από τη μία είναι οι στοχευμένες ενέργειες που στοχεύουν κρατικούς και οικονομικούς πυλώνες. Όσο όμως οξύνεται η προσπάθειά σας να εξοντώσετε το αναρχικό κίνημα, τα αντίποινα αποκτούν έναν χαρακτήρα ασύμμετρο με στόχο την απορρύθμιση της ομαλής λειτουργίας της αθηναϊκής μητρόπόλης. Είναι αντίποινα που μεταφέρουν το πολιτικό κόστος των επιλογών σας στα προνόμια της μεσοαστικής – αστικής κοινωνικής σας βάσης, δημιουργώντας έναν αντίστροφο κοινωνικό αυτοματισμό που προκαλεί πολιτική φθορά στην κυβέρνησή σας. Τα πολυτελή οχήματα που πυρπολήθηκαν μαζικά είχαν όλα τους αξία μεγαλύτερη των 40.000 ευρώ και αποτελούν σύμβολα πλούτου και κατοχύρωσης των ταξικών προνομίων σε βάρος των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων, των περιθωριοποιημένων της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Είναι οχήματα που δε θα μπορούσε ποτέ να οδηγήσει μια άνεργη που περιμένει ολόκληρα πρωινά στις ουρές του ΟΑΕΔ, μια μετανάστρια που δουλέυει ανασφάλιστη στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, ένας ή μία από τη στρατιά των επισφαλώς εργαζομένων, ανασφάλιστων, με ελαστικό ωράριο και μισθούς πείνας, που στελεχώνει τα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, ένας από τους χιλιάδες άστεγους που βρίσκονται στους δρόμους της μητρόπολης.

Είναι οχήματα που αντανακλούν την ύπαρξη των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων και την ηγεμονία της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας. Αυτής της κοινωνικής ανέλιξης, του κέρδους με κάθε κόστος, του κοινωνικού κανιβαλισμού που αναπαράγει η καπιταλιστική κοινωνία.

Η κατανομή του πλυθησμού μέσα στις καπιταλιστικές μητροπόλεις αποτελεί ταυτόχρονα και σημάδι των πολλαπλών ταξικών διαχωρισμών, ανάμεσα σε ζώνες διαμονής – διασκέδασης – κατανάλωσης. Σε ζώνες ελέγχου και αποκλεισμού του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού. Η επιλογή μας να διαχυθούμε σε περιοχές τις Αττικής σκορπώντας ανασφάλεια στους έχοντες και αναταραχή στους αξιωματικούς της αστυνομίας και τους πολιτικούς της προϊστάμενους, μπορεί να ειδωθεί σε επίπεδο κοινωνικού συμβολισμού ως μια διάχυτη πράξη εξέγερσης από τα γκέτο των φτωχών.

Στα γκέτο όπου ο καπιταλισμός ξερνάει βαρβαρότητα και βία με το τσουβάλι. Στα γκέτο όπου οι άνθρωποι διαγράφουν τη μνήμη της εξαθλίωσής τους με ψυχοφάρμακα. Στα γκέτο όπου η αστυνομία χαστουκίζει 11χρονους, βασανίζει όσους αποκλίνουν από τα πρότυπά τους και ξυλοκοπεί αγωνιστές. Στα γκέτο όπου οι μπάτσοι δολοφονούν με τις σφαίρες τους ως “στοιχείο αναγκαιόητας”. Στα γκέτο όπου άνθρωποι πηδάνε από τα μπαλκόνια πνιγμένοι στα χρέη από τα πλοκάμια ενός αδηφάγου οικονομικού συστήματος. Όπου οι άστεγοι γίνονται αναπόσπαστο στοιχείο της νέας “μετα-μνημονιακής” κανονικότητας. Στα γκέτο που γεμίζουν με πρέζα με την ευγενική χορηγία μεγαλοεφοπλιστών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί παράλληλα και ένα ανοιχτό κάλεσμα για όσους αισθάνονται την ανάγκη να βάλουν επιτέλους ένα ανάχωμα στην καταστολή και την καταπίεση. Ο καθένας και η καθεμιά με τα πιο απλά μέσα μπορεί να συνεισφέρει σε αυτόν τον αγώνα.

Το όχημα ενός μπάτσου εκτός υπηρεσίας που παρκάρει λίγο πριν μπει σπίτι του, ενός φασίστα που είναι στοχοποιημένος για τις απόψεις του στη γειτονιά, ενός ιδιοκτήτη πολυτελούς αυτοκινήτου, μπορούν να αποτελέσουν μικρές συμβολικές πράξεις σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια.

Η λεγόμενη “μάχη των Εξαρχείων” δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια μάχη μεταξύ συμβολισμών. Για το κράτος τα Εξάρχεια συμβολίζουν όλα αυτά που θέλουν να πατάξουν. Τις κοινωνικές αντιστάσεις, τις εξεγέρσεις που έχουν ξεσπάσει με αφετηρία τη γειτονιά των Εξαρχείων (Δεκέμβρης 2008), το αναρχικό κίνημα και τις αξίες του.

Για εμάς τα Εξάρχεια συμβολίζουν τη μαχητικότητα, την εξέγερση, τoν αγώνα για την ατομική και συλλογική απελευθέρωση, τη σύγκρουσή μας με το καθεστώς της υποτέλειας και της εκμετάλλευσης.

Γι' αυτό και η συγκεκριμένη μάχη δεν αποτελεί μόνο μια σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών συμβολισμών αλλά μια μάχη που θα δοθεί σε κάθε γειτονιά. Μέση λύση δεν υπάρχει, τα πολιτικά διλήμματα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι σαφή και ξεκάθαρα.

Ή αυτοί : ο κόσμος της εξουσίας, των αφεντικών, των πολυεθνικών, των πολέμων, του ρατσισμού, της σκλαβιάς.

Ή εμείς : ο κόσμος του αγώνα, της αναρχίας, της αυτοοργάνωσης, των ανεξούσιων σχέσεων, των ελευθεριακών προταγμάτων, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας.

Αλληλεγγύη σε όσες καταλήψεις βρέθηκαν στο στόχαστρο της καταστολής.

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες στο Κουκάκι που υπερασπίστηκαν μαχητικά τις καταλήψεις τους.

Δύναμη και αλληλεγγύη στη Δήμητρα Βαλαβάνη, τον Γιάννη Μιχαηλίδη, την Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου.

Αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους και σε όσους διώκονται από το κράτος.

Οι νύχτες ανήκουν σε εμάς – Θα τα ξαναπούμε σύντομα

Αναρχικές Ομάδες Νυχτερινών Επιδρομών

Υ.Γ: Λυπούμαστε για το γεγονός ότι δύο άσχετα οχήματα που βρίσκονταν κοντά στα πολυτελή που πυρπολήσαμε καταστραφήκανε. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν στις προθέσεις μας και είναι ένα γεγονός που δε μας αφήνει αδιάφορους. Θα παρακαλούσαμε τους ιδιοκτήτες μη πολυτελών οχημάτων να αποφεύγουν να σταθμεύουν δίπλα σε πολυτελή οχήματα, διευκολύνοντας έτσι το έργο μας.


ΠΗΓΗ koutipandoras.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο

Θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge