ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-10-2020

Ο Χρυσοχοίδης χαρακτηρίζει “εθνικισμό” τα 12 ναυτικά μίλια

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χρυσοχοίδης χαρακτηρίζει “εθνικισμό” τα 12 ναυτικά μίλια

O υπουργός Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης “χάραξε” την εθνική “κόκκινη γραμμή” στα 6 ναυτικά μίλια, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Τώρα έρχεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να χαρακτηρίσει ούτε λίγο, ούτε πολύ “εθνικισμό” την άποψη για τα 12 ναυτικά μίλια που ως γνωστό έχει δικαίωμα η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα!

Ο κ.Χρυσοχοίδης έκανε τη σχετικά εκτίμηση δημόσια, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση! Αυτές τις ημέρες ο κ.Χρυσοχοϊδης καλείται να διαχειριστεί το φιάσκο της διαφυγής του καταδικασμένου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να δικαολογήσει τα περί…εθνικισμού των 12 ν.μ!

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια, και πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε το λόγο θέτοντας μείζον ζήτημα για την αναφορά του κ. Χρυσοχοϊδη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την πρόταση μομφής".

Η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή.

"Ανάμεσα σε αυτά που είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης υπήρξε και μια αναφορά η οποία, για κάθε έναν που θέλει να διατηρήσει στοιχειώδη σχέση με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό, εγείρει μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση στο σύνολό της. Ως γνωστόν, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια είναι ένα αφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πατρίδας μας που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας", είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι "η τοποθέτηση του υπουργού ότι αποτελεί εθνικισμό η επέκταση των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας στα 12 μίλια, είναι μια τοποθέτηση η οποία αντιβαίνει τον πυρήνα, την καρδιά της εθνικής στρατηγικής, των εθνικών συμφερόντων, των απαράγραπτων εθνικών δικαίων".

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ρητώς προ της ευθύνης του τον κ. Μητσοτάκη και ή θα ανακαλέσει, ζητώντας συγνώμη ο κ. Χρυσοχοϊδης γι΄αυτή την αθλιότητα που ξεστόμισε, ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπέμψει. "Σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο σύνολό της αυτή τη βαριά ιστορική ευθύνη γι΄αυτό το χωρίς προηγούμενο ιστορικό ατόπημα στα εθνικά μας δίκαια. Γιατί αν φτάσουμε σε αυτή τη χώρα να ονομάζουμε εθνικισμό την άσκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας, τότε, δεν θα πω ότι ούτε ότι αυτός είναι ραγιαδισμός ή δουλοπρέπεια, θα πω ότι έτσι αυτή η πατρίδα δεν έχει αύριο", είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Το λόγο ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος. "Δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια, όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη", είπε ο Παναγιώτης Πικραμένος, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έδρα βρισκόταν ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Βίτσας που σχολίασε την απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. "Τι γίνεται τώρα; ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το έκλεισε, από ό,τι κατάλαβα εγώ, κάνοντας κριτική στον υπουργό. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε εσείς. Αυτό έγινε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκλεισε το θέμα λέγοντας τη θέση της κυβέρνησης και μη δεχόμενος αυτό που είπε ο υπουργός διότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο", είπε ο Δημήτρης Βίτσας προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και νέα παρέμβαση από τον Παναγιώτη Πικραμένο. "Λοιπόν, να το επαναλάβω για να το καταλάβουμε όλοι. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία από κανέναν Έλληνα και πολλώ μάλλον από την κυβέρνηση αλλά και από όλους τους Έλληνες πολίτες ότι η χώρα μας έχει, ανά πάσα στιγμή, το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια. Θεωρώ ότι ο υπουργός ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν είπε ποτέ κάτι διαφορετικό και προφανώς έχει γίνει παρεξήγηση σε αυτά τα οποία είπε".

"Αυτά είναι γραμμένα στα πρακτικά...", είπε ο Δημήτρης Βίτσας ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λέγοντας: "Κύριε Πικραμένε, όταν θα διαβάσετε τα πρακτικά θα αισθανθείτε την ανάγκη να ζητήσετε και εσείς προσωπικά συγνώμη γιατί δεχθήκατε να σας πάρει στο λαιμό του ο κ. Χρυσοχοϊδης. Γιατί η φράση του κ. Χρυσοχοϊδη είναι πολύ συγκεκριμένη. "τον εθνικισμό των 12 μιλίων', είπε για να αναφερθεί στην πρότασή μας. Εάν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης, πρόκειται προφανώς για ρητή αποδοκιμασία του κ. Χρυσοχοϊδη. Μέχρι να δείτε τα πρακτικά κύριε Πικραμένο, σας συμβουλεύω να μην δοκιμάσετε να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τον κ. Χρυσοχοϊδη αλλά να του ζητήσετε να ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει", είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

"Ο κ. Πικραμένος έκανε καθαρή τη θέση της κυβέρνησης, όσον αφορά τα 12 μίλια", είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας ζήτησε τον λόγο και επέκρινε τον κ. Βίτσα για τη στάση του. "Κύριε πρόεδρε με εκπλήξατε, διότι εσείς υποκαθιστώντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσατε να ερμηνεύσετε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Από έδρας αυτό δεν είναι επιτρεπτό", παρατήρησε ο Γιάννης Μπούγας και πρόσθεσε: "δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε αυτή τη σύγχυση που οδηγήθηκε από την πρόταση δυσπιστίας που ο αρχηγός του κατέθεσε άκριτα και άστοχα. Η σύγχυση αυτή τον αναγκάζει να διολισθήσει στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία. Το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο. Αυτό έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους από τον πρωθυπουργό, από όλους τους υπουργούς και συντάσσεται το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σε ότι αφορά το δικαίωμα επέκτασης. Το αίτημα όμως αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες που διατύπωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα για επέκταση, υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό κρίνεται. Όταν έρθει η ώρα και με τον τρόπο που εμείς κρίνουμε θα επεκτείνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα 12 μίλια. Σεις όμως κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορείτε να έρχεστε τώρα δημαγωγικά και λαϊκιστικά να ζητάτε την επέκταση στα 12 μίλια μόνο και μόνο για να διασωθείτε! Δεν διασώζεστε με τέτοια φτηνά τερτίπια".

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. "Είναι θέμα των ημερών και των ωρών, το γεγονός ότι για τις μέρες της εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου, είχε ανακοινωθεί, ειδικά από το ΝΑΤΟ, ένα μορατόριουμ. Είναι πολύ σημαντικό και άξιο σχολιασμού το ότι η Τουρκία λίγες ώρες μετά, τα ανακάλεσε αυτά. Η χώρα είναι σε πρόβλημα . Η χώρα έχει πρόβλημα, είναι ντροπή να λέγονται αυτά στην αίθουσα του κοινοβουλίου", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΠΗΓΗ militaire.gr, ΑΠΕ



Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο

Θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge