Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Αγνή Μάξιμος Νεόφυτος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
9.1
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27-11-2020

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σε ετοιμότητα για τη διακομιδή ασθενών

Βαγόνια τύπου πούλμαν στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης

ΤΡΑΙΝΟΣΕ:  Σε ετοιμότητα για τη διακομιδή ασθενών
fontsize

Η πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα λόγω της πανδημίας και η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φέρει στο προσκήνιο τις εναλλακτικές που διαθέτει η χώρα ως προς τη διαχείριση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από τη Δράμα στην Αθήνα με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αεροδιακομιδή αποτελεί μεν την ταχύτερη λύση σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης μεταφοράς ασθενών, ωστόσο σίγουρα δεν αποτελεί τη μοναδική ούτε την οικονομικότερη εναλλακτική.

Ο εφιάλτης της αύξησης των κρουσμάτων έγινε χθες πραγματικότητα, καθώς οι τρεις ασθενείς που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας όπου όλα τα κρεβάτια ήταν πλήρη. Το χθεσινό περιστατικό αφορούσε τρεις ασθενείς, ωστόσο η χώρα προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, την περίπτωση δηλαδή που απαιτείται νοσηλεία περισσότερων ασθενών σε ΜΕΘ.

Μία από τις εναλλακτικές, η οποία θεωρείται και ιδιαιτέρως αποτελεσματική, είναι η μεταφορά ασθενών που πάσχουν από COVID-19 με τρένο από τα βόρεια της χώρας στην πρωτεύουσα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ήδη προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που απευθυνθεί σχετικό αίτημα από το υπ. Υγείας. 

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη εγκαταστήσει τέσσερα βαγόνια της στον τερματικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι διαθέσιμα εάν και εφόσον ζητηθεί η διακομιδή ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αθήνας

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο συρμός που βρίσκεται στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών, αποτελείται από τέσσερα βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι-κυλικείο και ένα βαγόνι-κουπέ. Σε περίπτωση που ζητηθεί, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να μετατρέψει τα βαγόνια από επιβατικά σε μεταφοράς ασθενών, μια διεργασία που, όπως σημειώνουν πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, καθώς δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από το υπ. Υγείας. Οι ασθενείς θα τοποθετηθούν στα, χωρητικότητας 80 επιβατών, βαγόνια, αφού αφαιρεθούν τα καθίσματα. Η μετατροπή των βαγονιών από επιβατικά σε μεταφοράς ασθενών θα επιτρέψει τη μεταφορά περίπου 30 έως 40 φορείων με ασθενείς, σε αντίθεση με τους τρεις ασθενείς που μπορούν να μεταφερθούν με τα C130 της Π.Α.

Πληροφορίες από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρουν ότι εάν τα συγκεκριμένα βαγόνια επιστρατευθούν, θα μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται απλή νοσηλεία και όχι διασωληνωμένους, καθώς δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πρόβλεψη για τέτοιου είδους διαμόρφωση των βαγονιών. Σημειώνεται ότι η μετατροπή των βαγονιών με τρόπο που να μπορούν να υποστηρίξουν διασωληνωμένους ασθενείς απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, ενώ και το κόστος είναι υψηλό. Ωστόσο σημειώνεται ότι διακομιδή ασθενών με τρένο επιτρέπει τη μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού νοσούντων σε σχέση με τα τρία άτομα που μπορούν να μεταφερθούν μέσω αεροδιακομιδής, ενώ το κόστος της σιδηροδρομικής μεταφοράς είναι σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο της αεροπορικής.

Πηγή: Καθημερινή

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία
Η ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία

Θα εορταστεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου

Πολιτική Προστασία: Αναβαθμίζεται το «112»
Πολιτική Προστασία: Αναβαθμίζεται το «112»

Τι αλλάζει στην υπηρεσία «eCall»

Τηλεοπτική επίθεση Αυτιά κατά γιατρών
Τηλεοπτική επίθεση Αυτιά κατά γιατρών

Δεν θα κρατάμε κλειστή την αγορά επειδή θέλετε να είσαστε αραχτοί και ωραίοι..

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου και η  Ελληνική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης
Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου και η Ελληνική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης

Καμία ανοχή σε κάθε είδους παραβίαση αρχών της ανθρώπινης προσωπικότητας και αξιοπρέπειας

Πιστώνονται 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα μισθώματα Νοεμβρίου
Πιστώνονται 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα μισθώματα Νοεμβρίου

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ