ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
8-2-2021

Φάμελλος: Η κυβέρνηση υλοποιεί σχέδιο περιορισμού των δημοκρατικών λειτουργιών

Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του σχεδίου της κυρίας Κεραμέως

Φάμελλος: Η κυβέρνηση υλοποιεί σχέδιο περιορισμού των δημοκρατικών λειτουργιών

«Στις ευθύνες του κυρίου Μητσοτάκη για την επιλογή του να μη στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με εξοπλισμό, προσωπικό και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να διαχειριστεί την πανδημία και το εμβόλιο με όρους επικοινωνίας, προστίθεται η προσβολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών λειτουργιών, εκ μέρος της κυρίας Κεραμέως και του κυρίου Χρυσοχοΐδη. Με τη θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας στην πρώτη περίπτωση και με την απαγόρευση των συναθροίσεων στην άλλη, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις των φοιτητών, βλέπουμε σαφή στοιχεία του σχεδίου της κυβέρνησης για τον περιορισμό δημοκρατικών λειτουργιών» τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, το Σάββατο, στο ραδιοφωνικό σταθμό “Realfm” και τους δημοσιογράφους Α.Γιάμαλη και Π.Παγάνη.

Σημείωσε ότι σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του σχεδίου της κυρίας Κεραμέως για αστυνομία στα πανεπιστήμια. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει δηλώσει ότι τα πανεπιστήμια δε χρειάζονται αστυνομία αλλά καλύτερη φύλαξη και οικονομική ενίσχυση για να βελτιωθεί η ασφάλεια σε αυτά. «Αυτός ήταν ο λόγος που ο κύριος Χρυσοχοΐδης έφτασε να χαρακτηρίσει, λίγες μέρες πριν, τους πρυτάνεις εθισμένους στην απειλή κακοποίησης από βίαιες μειοψηφίες; Μήπως γιατί δεν συμφωνούν με τα δικά του αυταρχικά σχέδια;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια.

«Η νομοθετική ρύθμιση της κυρίας Κεραμέως προσβάλλει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και επειδή πολλοί έχουμε φοιτήσει σε δημόσια πανεπιστήμια γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει η έκταση της βίας και της παρανομίας που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Αλλά και όποια παραβατικότητα υπάρχει, όπως και σε όλη την κοινωνική λειτουργία, δεν την είδαμε να «εξαφανίζεται» με την κατάργηση του ασύλου. Ούτε είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί με την αστυνομία. Αντί λοιπόν να δούμε πώς θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία της ασφάλειας από τις πρυτανικές αρχές και την αστυνομία, που έτσι και αλλιώς μπορούσε να παρέμβει σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ο νόμος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασχολείται με το πώς θα προσλάβει αστυνομικούς για να αμφισβητήσουν το επίπεδο ελευθερίας των ιδεών και των νέων παιδιών στα Πανεπιστήμια. Ούτε προσλήψεις εκπαιδευτικών, ούτε αύξηση της χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια. Μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ασχολείται και με το πώς θα περιορίσει τον αριθμό των εισακτέων, κατά 25%, ενώ μάλιστα βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας».

Σχετικά με τα επιχειρήματα περί εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια με ιδιαιτέρως χαμηλή βαθμολογία στις εισαγωγικές εξετάσεις, σημείωσε πως η εισαγωγή των μαθητών γίνεται συγκριτικά, με βάση τον αριθμό των γραπτών τους. Και μπαίνουν οι πρώτοι και οι καλύτεροι. Αλλά ενώ με το υφιστάμενο σύστημα εκατό (100) μαθητές θα εισάγονταν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως θα μπαίνουν εβδομήντα επτά (77). Από τους είκοσι τρεις (23) μαθητές που δε θα μπουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο, θα πάνε σε ιδιωτικό Κολέγιο μόνο όσοι έχουν οικογένειες με οικονομική άνεση, μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα. «Άρα δεν θα προχωρήσουν οι άριστοι, αλλά όσοι έχουν λεφτά. Η Αριστερά είναι υπέρ της αριστείας, προφανώς να επιβραβεύονται και να προοδεύουν οι Άριστοι, αλλά να έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα στην πρόοδο, να έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης στην Παιδεία και στην πρόοδο. Όμως η κυρία Κεραμέως δεν εξασφαλίζει τις ίδιες δυνατότητες για όλα τα παιδιά και για όλες τις οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε τέλος ότι: «Από την άλλη η κυρία Κεραμέως έχει επιτρέψει, με τροπολογία που ήρθε μάλιστα νύχτα, να γράφονται στα Επαγγελματικά Επιμελητήρια χωρίς εξετάσεις και αξιολόγηση σπουδών ή γνώσεων, οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολλεγίων. Αυτό είναι Αριστεία; Όλα τα επιμελητήρια (Τεχνικό, Οικονομικό, κλπ) έχουν καταθέσει την κάθετη αντίδρασή τους και την άρνησή τους να υλοποιήσουν αυτό το μέτρο, γιατί υποβαθμίζει την ποιότητα και το επίπεδο των δημόσιων πανεπιστημίων. Η εξίσωση των πτυχίων δημόσιων πανεπιστημίων και Κολεγίων που υλοποιεί η κυβέρνηση ΝΔ ωφελεί μόνο όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Και ποιος ο λόγος να προσπαθείς για το καλύτερο εφόσον μπορείς να καλύψεις αυτήν την υποχρέωση με δίδακτρα;».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο

Θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge