Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
9.7
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-2-2021

Δώρα Αυγέρη: Η ΝΔ πάσχει από απώλεια δημοκρατικής συνείδησης

Φαντασιώνεται την επιστροφή της Ελλάδας στα πέτρινα χρόνια της Δεξιάς..

Δώρα Αυγέρη: Η ΝΔ πάσχει από απώλεια δημοκρατικής συνείδησης
fontsize

Ομιλία της Δώρας Αυγέρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Υγείας στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», την Τετάρτη 10-2-2021


Κύριε Πρόεδρε, απορώ ειλικρινά,
Απορώ κυρίες και κύριοι της ΝΔ, κύριε Υπουργέ, αν η δημοκρατική σας συνείδηση θα σας αφήσει να κοιμηθείτε σήμερα, μετά από όλο αυτό το όργιο αστυνομικής βίας στις πορείες των νέων ανθρώπων, των φοιτητών, των εργαζόμενων νιάτων της Ελλάδας, της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που δεν εξαίρεσε την Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτίνα του «ΜΕΡΑ25», την κυρία Σακοράφα. Βέβαια, αυτό είναι ένα ρητορικό ερώτημα, γιατί αυτό προϋποθέσει, ξέρετε, ουσιαστική, ουσιώδη δημοκρατική συνείδηση. Δεν ξέρω αν αυτή υπάρχει στη ΝΔ, γιατί μετά και την τελευταία ομιλία που άκουσα από τον κ. Κυρανάκη, νομίζω ότι η ΝΔ ονειρεύεται την Ελλάδα πριν από την μεταπολίτευση. Φαντασιώνεται την επιστροφή της Ελλάδας στα χρόνια πολύ πριν από την μεταπολίτευση, πριν από το 1969 στο οποίο αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας, χρόνια που δεν ήταν τα καλύτερά μας. Όπως για παράδειγμα στα χρόνια του δεξιού κράτους και παρακράτους που χτυπούσε βουλευτές της Αριστεράς.
Οφείλω να αναγνωρίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη μεθοδικότητα με την οποία προχωρά το σχέδιό της η ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας και τη νεκρανάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος που έζησε η Ελλάδα σε αυτά τα πέτρινα χρόνια, στα οποία αναφέρθηκα μόλις πριν από λίγο, μέχρι την μεταπολίτευση.
Η ΝΔ επιχειρεί να αναιρέσει ό,τι χτίστηκε με θυσίες και κοινωνικούς αγώνες στη μεταπολίτευση, για δωρεάν, δημόσια, ουσιαστική και δημοκρατική παιδεία.
Για Δημοκρατία μιλάμε σήμερα, αυτή είναι η συζήτηση, αυτό είναι το επίδικο.
Γιατί; Γιατί, πολύ απλά η δεξιά δεν μπορεί να δεχτεί ότι αυτή η χώρα πρόκοψε και προόδευσε στη μεταπολίτευση.
Δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Ελλάδα πρόκοψε όταν η παιδεία έγινε δημόσιο αγαθό κι όταν άνοιξε στους μη προνομιούχους.
Όταν αποδείχτηκε στην πράξη ότι η δημόσια παιδεία–παρά τα προβλήματα, παρά τις αστοχίες και παρά τον πόλεμο που δέχτηκε από τα ενεργούμενα της νεοφιλελεύθερης και νεοσυντηρητικής συναίνεσης–είναι αυτή που έδωσε τους σημερινούς επιστήμονες. Είναι αυτή που έδωσε τους επαγγελματίες, τους γιατρούς, τους ερευνητές, τους θεωρητικούς, όλους αυτούς που καθιστούν την Ελλάδα αναπόσπαστο τμήμα του ανεπτυγμένου κόσμου κι όχι υπανάπτυκτο κράτος-δορυφόρο συμφερόντων και υποτελών .
Είναι αυτή που φέρνει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ανάμεσα πλέον στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμο. Αυτό που περιλαμβάνει η ΝΔ και ο κυβερνητικός λόγος της στα κέντρα ανομίας, για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη θέσπιση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Έφυγε ο κύριος Κυρανάκης. Δεν είναι εδώ για να τον διορθώσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτησε πότε ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι, αυτή την αντίληψη. Μιλά για υπηρεσίες που εντάσσονται μέσα στην πανεπιστημιακή λειτουργία , αυτούς που ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013 είχε απολύσει.
Ε, τι να κάνουμε. Η ΝΔ, και τότε και τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, δε νιώθει μέρος αυτής της δημοκρατικής παράδοσης, που χτίστηκε πάνω σε προοδευτικά αιτήματα και συλλογικές ανάγκες. Θέλει να τη διαγράψει και να ξαναπιάσει το νήμα από το ’69 και το σπουδαστικό της ασφάλειας. Το ’65 και τα Ιουλιανά, ενδεχομένως και πιο παλιά. Το ’63 , το «Τρίκυκλο», το κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς.
Θέλει να μας φέρει πίσω στον παιδονόμο, τη βέργα, το ξύλο που βγήκε από τον παράδεισο, το μαυροπίνακα, τα σχολεία για λίγους, τα πανεπιστήμια για ακόμα λιγότερους. Και όπως φαίνεται και εξαιτίας της πανδημίας, την υγεία για τους προνομιούχους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο (βέβαια έχει και άλλα σπουδαία όπως το Μακεδονίας), το μεγαλύτερο λοιπόν πανεπιστήμιο των Βαλκανίων είναι σήμερα άδειο από φοιτητές, χωρίς κόσμο.
Οι πρωτοετείς φοιτητές ίσα που πρόλαβαν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν λίγα μαθήματα.
Κι όταν με το καλό επιστρέψουν- και εύχομαι αυτό να γίνει γρήγορα- θα δουν να τους περιμένουν στις σχολές και στον χώρο του Πανεπιστημίου ειδικοί φρουροί της Αστυνομίας. Αντιθέτως, θα τους περιμένουν λιγότεροι διδάσκοντες. Τη χρηματοδότηση των σχολών και των ερευνητικών προγραμμάτων θα την βρουν κουτσουρεμένη. Δυστυχώς, για τη δημόσια παιδεία η Δεξιά δεν χαλαλίζει χρήματα.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα να υπενθυμίζω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται στον 21ο αιώνα η προοδευτική αντίληψη για τα ζητήματα της παιδείας.
Κι αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί παρά να είναι ο πλήρης συντονισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας με κοινές δημοκρατικές αρχές.
Ώστε το ακαδημαϊκό έργο και η επιστημονική έρευνα να μην συρρικνώνονται στην υπερεξειδίκευση την οποία απαιτούν οι πρόσκαιρες και συγκυριακές στρατηγικές της αγοράς. Αλλά, να εξερευνούν και να δοκιμάζουν πλατιά τα όρια της ανθρώπινης διανόησης.
Ώστε οι ανάγκες του μέλλοντος να βρίσκουν διεξόδους και λύσεις στην επιστημοσύνη που έχει ξεκινήσει να χτίζεται από σήμερα.
Και που είναι κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας, η οποία μπορεί να εισέρχεται στα πανεπιστήμια χωρίς το φόβο του χωροφύλακα, των χαφιέδων και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.
Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι της ΝΔ, κύριε Υπουργέ
Η ΝΔ φέρει μεγάλη ευθύνη για την υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού. Αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, αυτό που αποκαλύπτεται σιγά-σιγά. Τα πανεπιστήμια είναι περιουσία της ελληνικής κοινωνίας, ασπίδα και ελπίδα της.
Δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη.Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανακοίνωση συγγενών θυμάτων της τρομοκρατίας για την υπόθεση Κουφοντίνα
Ανακοίνωση συγγενών θυμάτων της τρομοκρατίας για την υπόθεση Κουφοντίνα

Θυμόμαστε τις στιγμές που ζήσαμε με τους δικούς μας..

ΜέΡΑ25 για Κουφοντίνα: Προμελετημένος φόνος εν ψυχρώ
ΜέΡΑ25 για Κουφοντίνα: Προμελετημένος φόνος εν ψυχρώ

Η Δημοκρατία πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, κ. Μητσοτάκη, αλλιώς δεν υπάρχει..

Νέες βεβαιώσεις  για τη μετακίνηση εργαζομένων από την 1η Μαρτίου
Νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση εργαζομένων από την 1η Μαρτίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου ούτε τρομοκρατούνται ούτε εκβιάζονται
Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου ούτε τρομοκρατούνται ούτε εκβιάζονται

Στο στόχαστρο αγνώστων δραστών το πατρικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη

Εντοπίστηκε ο δράστης που έπνιξε σκύλο στη Σκιάθο
Εντοπίστηκε ο δράστης που έπνιξε σκύλο στη Σκιάθο

Το άτυχο ζώο βρήκε τραγικό θάνατο

Νέα 202 κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Νέα 202 κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Η γεωγραφική κατανομή των νέων 1.630 κρουσμάτων

Αλλαγή του καιρού με ψυχρές αέριες μάζες
Αλλαγή του καιρού με ψυχρές αέριες μάζες

Η αίσθηση της πτώσης της θερμοκρασίας θα είναι έντονη


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ