ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-2-2021

Δώρα Αυγέρη: Η πολύμηνη κρατική αδιαφορία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το υδάτινο περιβάλλον

Αναφορά της Δώρας Αυγέρη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δώρα Αυγέρη: Η πολύμηνη κρατική αδιαφορία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το υδάτινο περιβάλλον

Το θέμα φέρνει στην Βουλή η αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, καταθέτοντας ως αναφορά στους αρμόδιους υπουργούς τις διαδοχικές επιστολές της Δημοτικής Κοινότητας Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης προς τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

Επί 18 μήνες και με αλλεπάλληλες επιστολές, η Δημοτική Κοινότητα Ασπροβάλτας ζητά την παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού στη γειτονική κοινότητα Νέων Κερδυλλίων του δήμου Αμφιπόλεως Σερρών, η οποία έχει ως συνέπεια την αποδέσμευση αυτούσιων των αποβλήτων στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και τη μόλυνση των ακτών του Στρυμονικού κόλπου.

Στις επιστολές συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αυτές προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α. Αξίζει δε να τονισθεί ότι μεταξύ των αποδεκτών της τελευταίας επιστολής είναι και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη της επιστολή, ήδη από το Νοέμβριο του 2019, η Δημοτική Κοινότητα Ασπροβάλτας ενημερώνει ότι ο βιολογικός καθαρισμός των Νέων Κερδυλλίων βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ στα χωριά Νέα Ευκαρπία και Μαυροθάλασσα Σερρών δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός στο αποχετευτικό σύστημα. Και επισημαίνει ότι συνέπεια των παραπάνω είναι να εκχύνονται απόβλητα στον υδροβιότοπο του ποταμού Στρυμόνα, τα οποία στη συνέχεια μολύνουν τις ακτές του Στρυμονικού κόλπου.

Στη δεύτερη της επιστολή, τον Οκτώβριο του 2020, και παρά τις ενδιάμεσες απαντήσεις από αρμόδιους φορείς, η Δημοτική Κοινότητα Ασπροβάλτας διαπιστώνει ότι η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια.

Εδώ και 18 μήνες η Δημοτική Κοινότητα Ασπροβάλτας έχει εξαντλήσει κάθε προσπάθεια απευθυνόμενη σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όμως το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί. Πρόκειται για πρόβλημα που αφήνει βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις παραθαλάσσιες περιοχές του Στρυμονικού κόλπου, με επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων αλλά και των παραθεριστών των εν λόγω περιοχών.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει άλυτο άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα σχεδιασμού και διαχείρισης υποδομών με περιβαλλοντικές, υγειονομικές και οικονομικές προεκτάσεις. Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς προς τους αρμόδιους Υπουργούς:

Αθήνα, 18.2.2021

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά
προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Εσωτερικών
- Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη καταθέτει ως αναφορά τις διαδοχικές επιστολές της Δημοτικής Κοινότητας Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης με θέμα τη «Μη λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού στην κοινότητα Νέων Κερδυλλίων του δήμου Αμφιπόλεως, η οποία έχει ως συνέπεια την αποδέσμευση αυτούσιων των αποβλήτων στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και τη μόλυνση των ακτών του Στρυμονικού κόλπου».

Η πρώτη επιστολή κατατέθηκε στις 24.10.2019 (αρ.πρωτ. 63/2019) προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Βόλβης (Δ.Ε.Υ.Α.Β.), με την οποία γνωστοποιούνταν ότι ο βιολογικός καθαρισμός Νέων Κερδυλλίων - Ευκαρπίας -Μαυροθάλασσας Σερρών βρίσκεται εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα την αποδέσμευση αποβλήτων στον υδροβιότοπο, μεταξύ των εγκαταστάσεων και της θάλασσας.
Σε απάντηση της ως άνω επιστολής με το υπ.ριθμ. πρωτ. 4705/11.11.2019 έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Βόλβης (Δ.Ε.Υ.Α.Β.) διαπιστώνεται η σοβαρότητα του προβλήματος μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και η ανάγκη άμεσης επίλυσής του για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι «Οι παραπάνω καταγγελίες είναι σοβαρές και μας αφορούν άμεσα, μιας και τα νερά από τον ποταμό Στρυμόνα οδηγούνται στα παράλιά μας, στα παράλια της Ασπροβάλτας, των Βρασνών και του Σταυρού, όπου τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλές καταγγελίες για λύματα, τα οποία προέρχονται από τις εκβολές του Στρυμόνα. Όπως καταλαβαίνετε και καταλαβαίνουμε το πρόβλημα χρήζει άμεσης επίλυσης, γιατί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία των κατοίκων των παραθαλάσσιων χωριών του δήμου μας, αλλά και για την υγεία των παραθεριστών μας».

Στις 22.01.2020, μετά από έναν χρόνο ενεργειών, (αρ.πρωτ. 12/2020) αποστέλλεται από την Δ.Κ. Ασπροβάλτας επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης - Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής - Δ/νση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Δήμο Βόλβης και την ΔΕΥΑΒ), καθώς ουδεμία ενέργεια είχε γίνει μέχρι τότε από τους αρμόδιους.

Με το υπ. αριθμ. πρωτ. ΓΔΔΥΚΜ51302 (77)/23.1.2020 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας – Γραφείο Γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την «Ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων – αποβλήτων στον Στρυμονικό Κόλπο», δίνεται εντολή για ανάληψη άμεσων ενεργειών λόγω της ανεξέλεγκτης διάστασης της μόλυνσης του Στρυμονικού Κόλπου και την αποδέσμευση λυμάτων στην περιοχή των Κερδυλλίων.

Στις 13.10.2020 (αρ.πρωτ. 100/2020), σχεδόν δέκα μήνες μετά, ακολουθεί νέα επιστολή της Δ. Κ. Ασπροβάλτας με αποδέκτες την Εισαγγελία Πλημ/κών Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης - Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής - Δ/νση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Δήμο Βόλβης και την ΔΕΥΑΒ), για την μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην κοινότητα Νέων Κερδυλλίων, για το ότι η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και ότι ουδεμία ενέργεια έχει γίνει.


Από τις παραπάνω διαδοχικές επιστολές και τα σχετικά έγγραφα είναι εμφανής η αγωνία της Κοινότητας Ασπροβάλτας, καθώς προκύπτει ότι η εγκατάλειψη και μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των φυσικών και χημικών αποβλήτων της περιοχής.
Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση επιδεινώνεται τόσο για το υδάτινο περιβάλλον του Στρυνόνα ποταμού και του Στρυμονικού κόλπου, όσο και για την υγεία των κατοίκων και των παραθεριστών.
Επιπλέον έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο καθώς η κατάσταση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά και στην προσέλκυση τουριστών στην περιοχή, η οποία είναι κατεξοχήν τουριστική.
Η Δημοτική Κοινότητα Ασπροβάλτας έχει εξαντλήσει εδώ και 18 μήνες κάθε προσπάθεια απευθυνόμενη στους αρμόδιους φορείς, ωστόσο καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει αναληφθεί για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές, τα έγγραφα και συνημμένες φωτογραφίες.

Παρακαλούμε για την απάντησή σας και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024
To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα

Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!
Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις προετοιμασίας για την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης σε επίπεδα που ουσιαστικά την καταργούν

Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge