ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21-9-2022

Η Γερμανία θα εθνικοποιήσει την εταιρεία αερίου Uniper

Δέσμευση για κρατικοποίηση της ΔΕΗ από τον Αλέξη Τσίπρα

Η Γερμανία θα εθνικοποιήσει την εταιρεία αερίου Uniper

Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. «Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.

Θυμίζουμε ότι δέσμευση για κρατικοποίηση της ΔΕΗ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, προκαλώντας την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Τη δέσμευση του ότι η ΔΕΗ θα περάσει εκ νέου υπό δημόσιο έλεγχο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Το πρώτο για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα περάσει ξανά υπό δημόσιο έλεγχο προκειμένου να λειτουργεί για την Κοινή Ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον και όχι για να έχουν κάποιοι ιδιώτες μέτοχοι ή fund έσοδα από την μετοχή και τα μερίσματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης επεσήμανε ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε ραγδαίες κρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. « Ο Μακρόν το έκανε πρώτος πριν από 1, 5 χρόνο. Στην Γερμανία το επόμενο διάστημα κρατικοποιείται η Uniper… τα γερμανικά διυλιστήρια της Rosneft και μια σειρά από κρίσιμες επιχειρήσεις διανομής αερίου κρατικοποιούνται» σημείωσε και εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό .

«Προφανώς στην Γερμανία και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύει αυτός ο κανόνας της επιδότησης, της αισχροκέρδειας από τα λεφτά των φορολογουμένων άρα έχουν ζημιές και το κράτος αναλαμβάνει. Και όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχουν ταμπού στα ζητήματα ενέργειας όταν περνάμε μια τέτοια τρομακτική ενεργειακή κρίση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια την ΔΕΗ – τελεία, παράγραφος».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ο υπουργός Χατζηδάκης οφείλει εισφορές 4 ετών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών
Ο υπουργός Χατζηδάκης οφείλει εισφορές 4 ετών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Ο ίδιος Χατζηδάκης που κατηγορεί τους συναδέλφους του ως «φοροφυγάδες»

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, άνεμοι, βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού
Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

Ανακοίνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge