ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-8-2018

Νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό έναντι του HPV

Ο ιός που εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικής επαφής

Νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό έναντι του  HPV

Σύμφωνα με νέα μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health , οι εμβολιασμοί για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) φαίνεται πως είναι αποτελεσματικοί και για τα κορίτσια που δεν έλαβαν τις συνιστώμενες δόσεις όταν ήταν 11 ή 12 ετών.

Σε συνολικό δείγμα  25.000 νεαρών γυναικών ηλικίας μικρότερης από 26 ετών, όσες έκαναν το εμβόλιο ανάμεσα στα 14 και τα 20 έτη, προστατεύθηκαν αποτελεσματικά από τον ιό που εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικής επαφής και κάποια από τα στελέχη του μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο εμβολιασμός για τον HPV συνιστάται σε κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών. Για όσα κορίτσια δεν πραγματοποίησαν το εμβόλιο σε αυτήν την ηλικία, συνιστάται εμβολιασμός από τα 13 έως τα 26 έτη. Και αυτό γιατί τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι η πλήρης σειρά τριών δόσεων μεταξύ 14 και 20 είναι εξίσου αποτελεσματική. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για τον HPV, σε γυναίκες ηλικίας 21 έως 26 ετών.

Σύμφωνα με το Δρ Δημήτρη Μπιλάλη, MBBCh, MMedSc, CCST, FRCOG, χειρουργό γυναικολόγο με εξειδίκευση στην παθολογία τραχήλου "τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για τον HPV, και ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν πραγματοποιείται σε νεαρά κορίτσια. Το γεγονός πως φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικός και σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς κορίτσια που "χάσανε" το πρώτο ενδεικνυόμενο παράθυρο εμβολιασμού, μπορεί να εμβολιαστούν αργότερα με τα ίδια καλά αποτελέσματα. Όμως για τις ηλικίες πάνω από τα 21 έτη, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από νεαρή ηλικία και η ενημέρωση τόσο των εφήβων όσο και των γονέων για τον HPV και τις πιθανές βλαβερές συνέπειες του". 

Κάποια στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τον HPV

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ελεύθερες σεξουαλικές επαφές θα μολυνθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όπως τονίζει ο Δρ. Μπιλάλης, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούς για αυτό και τις περισσότερες φορές ο ιός HPV συνήθως απομακρύνεται από μόνος του χωρίς να προκαλεί προβλήματα υγείας, είτε στη γυναίκα είτε στον άνδρα. Εάν είστε γυναίκα, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε τακτικά τεστ Παπανικολάου και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, HPV DNA Τεστ, ώστε να ελέγξτε και να αντιμετωπίσετε εγκαίρως προβλήματα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν έχουν πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους με τεστ Παπανικολάου. Ο ιός είναι πολύ συχνός και το άτομο που έχει προσβληθεί δε πρέπει να νοιώθει ντροπή. Επίσης, εάν έχετε πρόσφατα μολυνθεί με HPV, μη βιαστείτε να κατηγορήσετε το σύντροφο σας, ή θεωρήσετε πως σας απατά. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV των γεννητικών οργάνων πολύ πριν από την ανίχνευσή του. Πραγματοποιήστε τους τακτικούς σας ελέγχους και συζητείστε ανοιχτά με το γιατρό και το σύντροφο σας για το τι είναι το πιο σωστό για εσάς.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Ζώντας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας»: Σειρά podcast δίνει τον λόγο στους ίδιους τους ασθενείς
«Ζώντας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας»: Σειρά podcast δίνει τον λόγο στους ίδιους τους ασθενείς

Οικοδεσπότης ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και ιατρικός εκπαιδευτής Βασίλης Κιοσσές

Χωρίς παθογόνα μικρόβια τα αλιεύματα στον Θερμαϊκό κόλπο
Χωρίς παθογόνα μικρόβια τα αλιεύματα στον Θερμαϊκό κόλπο

Ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (World Sight Day)
12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (World Sight Day)

Τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης

Αναβολή εκδηλώσεων του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
Αναβολή εκδηλώσεων του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες

Έναρξη συνεργασίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Έναρξη συνεργασίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Εκδήλωση με τίτλο «Inaugural event for the WHO Collaborating Centre on Quality-of-Life and Wellbeing»

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι οστεοπόρωσης στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης
Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι οστεοπόρωσης στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»

Καινοτόμα Εφαρμογή Εικονικών Ασθενών για Φορητές Συσκευές
Καινοτόμα Εφαρμογή Εικονικών Ασθενών για Φορητές Συσκευές

Προσφέρει στους φοιτητές ιατρικής ένα σύγχρονο ψηφιοποιημένο περιβάλλον αντιμετώπισης διαφόρων περιστατικών




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge