Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Δομένικος Σωτήριος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30-3-2020

Γάλλος επιστήμονας στέλνει θετικά μηνύματα για την χλωροκίνη

Θεραπεύτηκαν 1003 ασθενείς

Γάλλος επιστήμονας στέλνει θετικά μηνύματα για την χλωροκίνη
fontsize

Ο Ντιντιέ Ραούλ (Didier Rault), επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων στη Μασσαλία, δήλωσε ότι η νέα θεραπεία του για τον κοροναϊό είναι πολύ αποτελεσματική. Οπως ανέφερε στο Twitter, από τα 1004 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, τα 1003 θεραπεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.

Η αγωγή που αναπτύχθηκε από τον Didier Raoul βασίζεται στην υδροξυχλωροκίνη. Οι ασθενείς το παίρνουν σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση βακτηριακής επιμόλυνσης.

O καθηγητής Ιατρικής ανακάλυψε πως θεραπεία που χρησιμοποιεί την ουσία υδροξυχλωροκίνη βελτιώνει πολύ τους ασθενείς με κοροναϊό.

Η χλωροκίνη έχει ανθελονοσιακές ιδιότητες και χορηγείται για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ελονοσίας, αλλά και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Στην Κίνα, σε κλινικές δοκιμές κατά του Covid-19 χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη θεραπεία νοσούντων από κορoναϊό φωσφορική χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.

Στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν χορηγήθηκε μικρή δόση χλωρικίνης, μόλις 600 milligram ημερησίως επί έξι μέρες. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά και μίλησε για αυτά αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο του Star, στενός συνεργάτης του καθηγητή Ραούλ.

«Είχαμε τα αποτελέσματα στις πρώτες έξι μέρες, οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς ήταν αρνητικοί στα τεστ του ιού. Οι ασθενείς δεν είναι πλέον μεταδοτικοί» εξηγεί ο Γιάννης Ρουσέλ, Ερευνητής Βιολογίας, Κλινικός Ερευνητής και στενός συνεργάτης καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ.

Πάντως, οι επιστήμονες συστήνουν υπομονή, καθώς πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης.

Το φάρμακο με την ουσία αυτή έχει σοβαρές παρενέργειες και δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους από υπερκατανάλωση χλωροκίνης.

Πάντως, είναι πολύ νωρίς στο να μιλάμε για μια σημαντική ανακάλυψη. Καμία από τις μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση.

Οι επικριτές του Raoul επισημαίνουν επίσης ότι δεν πρόκειται για πειράματα, αλλά για μελέτες παρατήρησης, στις οποίες συλλέγονται δεδομένα χωρίς ενεργό παρέμβαση στα γεγονότα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συστηματικού σφάλματος.

Τι λέει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

Στο μεταξύ, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθημερινής απογευματινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της νόσου του κοροναιού στην Ελλάδα και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την χλωροκίνη και τις ανακοινώσεις του Γάλλου επιστήμονα Ντιντιέ Ραούλ, υποστήριξε ότι όλοι οι ασθενείς στην χώρα λαμβάνουν χλωροκίνη, η οποία υπάρχει σε επάρκεια, ωστόσο, καθώς αφενός λαμβάνουν και άλλα φάρμακα και αφετέρου ακόμη το δείγμα είναι μικρό, δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την χλωροκίνη. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι 3%, έναντι 6% παγκοσμίως», τονίζοντας ότι θέλουμε να βγάλουμε αισιόδοξα συμπεράσματα.

Παράλληλα ο κ Τσίοδρας ανακοίνωσε ότι η αρμόδια Επιτροπή ενέκρινε το φάρμακο της χλωροκίνης και σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα συμπεριλαμβάνει την συμπλήρωση ειδικού εντύπου της ΗΔΙΚΑ.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πόλη Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία
Η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πόλη Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία

Πρόσκληση σε Διαδικτυακό Εργαστήριο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας City Science Initiative

23-6-2020

31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος
31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις δράσεις της

30-5-2020


Παγκόσμια μελέτη υγείας και λειτουργικότητας σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων
Παγκόσμια μελέτη υγείας και λειτουργικότητας σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων

Συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

30-4-2020

Εφαρμογή  για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από τη Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ
Εφαρμογή για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από τη Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

8-4-2020

Κυβερνητική ιστοσελίδα covid19.gov.gr για τον κορωνοϊό
Κυβερνητική ιστοσελίδα covid19.gov.gr για τον κορωνοϊό

Χρηστικές πληροφορίες και υπουργικές απόφασεις

8-4-2020


Και με την εκπνοή κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού
Και με την εκπνοή κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού

Ερωτήσεις και απαντήσεις για όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς σχετικά με τον κορονοϊό από τον ΕΦΕΤ

27-3-2020

Πρωτοποριακή επέμβαση  από τη Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ
Πρωτοποριακή επέμβαση από τη Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ

Η πρώτη φορά που εκτελείται αυτή η επέμβαση στην Ελλάδα

19-2-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ