Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30-4-2020

Παγκόσμια μελέτη υγείας και λειτουργικότητας σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων

Συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Παγκόσμια μελέτη υγείας και λειτουργικότητας σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων
fontsize

Σε μία παγκόσμια διαδικτυακή μελέτη, που στόχο έχει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και των μέτρων καραντίνας στη σωματική και την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού αλλά και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη COH-FIT (Collaborative Outcomes Study on Health and Functioning during Infection Times), η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 26 Απριλίου 2020, αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη για τον γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία Covid- 19. Στη χώρα μας προωθείται από τη Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με περισσότερους από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια τουλάχιστον 35 χωρών. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας καθώς και μεγάλου αριθμού άλλων εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

«Τα μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας δεν εφησυχάζουν, αλλά εργάζονται ακούραστα και κατά την περίοδο της πανδημίας, συμβάλλοντας με τις έρευνές τους στην προαγωγή της γνώσης προς όφελος της κοινωνίας. Το Πανεπιστήμιό μας παραμένει ενεργό και δραστήριο. Δεν ακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αλλά πρωτοστατεί στη διαμόρφωσή τους μέσα από τις διεθνείς έρευνες στις οποίες συμμετέχει», τονίζει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Στόχος της μελέτης COH-FIT είναι η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και την ψυχική υγεία σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων και η αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία Covid-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.

Η μελέτη διενεργείται διαδικτυακά σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Οι συμμετέχοντες κατευθύνονται στον κεντρικό ιστότοπο της έρευνας https://www.cohfit.com/?lang=el, όπου και εμφανίζονται οι πληροφορίες της έρευνας μεταφρασμένες στη γλώσσα επιλογής. Μετά την ηλεκτρονική συγκατάθεση, θα συγκεντρωθούν ανώνυμες πληροφορίες για τρεις ηλικιακές ομάδες (ενήλικες, έφηβοι και παιδιά) που σχετίζονται με δημογραφικά στοιχεία, επάγγελμα, κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας και σχετικές συμπεριφορές. Επίσης, θα συγκεντρωθούν στοιχεία και για περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η παγκόσμια αυτή έρευνα έχει ιδιαίτερη αξία, αφού δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης της επίδρασης διαφορετικών πολιτικών διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και γεωγραφικών, πολιτισμικών και άλλων παραγόντων σε ενήλικες, αλλά και για πρώτη φορά και σε εφήβους και παιδιά.

Μετά τη συλλογή τους, τα δεδομένα θα αποθηκευτούν και θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η έρευνα έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του ΑΠΘ και για τις τρεις ομάδες πληθυσμού.  

Εθνικοί συντονιστές της μελέτης για την Ελλάδα είναι ο Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Ψυχιατρικής Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας,  ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Αγοραστός Αγοραστός, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Linköping University της Σουηδίας Έλενα Δραγκιώτη και ο Ψυχίατρος, Επισκέπτης-Ερευνητής του King’s College της Αγγλίας Δρ. Κωνσταντίνος Τσαμάκης. 
 
Περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη COH-FIT καθώς και για συμμετοχή στην έρευνα  στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.coh-fit.com/?lang=el  ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η ασπιρίνη προστατεύει από τη σοβαρή CoViD-19
Η ασπιρίνη προστατεύει από τη σοβαρή CoViD-19

Πιθανώς μπορεί να μετριάσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών

26-10-2020

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή

Σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων ερευνητών και κλινικών ιατρών

22-10-2020

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου

Συμβουλές και οδηγίες από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

11-10-2020

Πανεπιστήμιο Αθηνών:  Θετικά αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος για τον COVID-19
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Θετικά αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος για τον COVID-19

Έγκριση για χρήση σε ασθενείς από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ

25-8-2020

ΠΟΥ: Για δύο χρόνια ακόμα θα συνυπάρχουμε με την πανδημία του κορωνοϊού
ΠΟΥ: Για δύο χρόνια ακόμα θα συνυπάρχουμε με την πανδημία του κορωνοϊού

θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

21-8-2020


O Κορονοϊός ελίσσεται και γίνεται ..εξυπνότερος
O Κορονοϊός ελίσσεται και γίνεται ..εξυπνότερος

Εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού που τον κάνει 10 φορές πιο μεταδοτικό

17-8-2020

Η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πόλη Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία
Η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πόλη Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία

Πρόσκληση σε Διαδικτυακό Εργαστήριο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας City Science Initiative

23-6-2020

31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος
31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις δράσεις της

30-5-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ