Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
1-2-2021

Ανησυχία για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Ενδέχεται να μην την «πιάνουν» τα εμβόλια

Υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη..

Ανησυχία για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Ενδέχεται να μην την «πιάνουν» τα εμβόλια
fontsize

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTEch και Moderna, ο καθηγητής ανέφερε ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, όχι όμως τη νοτιοαφρικανική.

Ανησυχία για τα δεκάδες «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα της μετάλλαξης

Οι ειδικοί επικεντρώνουν στα δεκάδες «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του ιού. «Υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα», εξήγησε ο καθηγητής.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα κρούσματα θα αυξηθούν. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη», είπε για τη βρετανική μετάλλαξη.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για πιο αυστηρά μέτρα, ωστόσο τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα αυξηθούν.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε ότι μετά τα 65 έτη υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών. Όπως είπε, «ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, περιμένουμε όμως να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.»

Πιθανό ένα νέο κλείσιμο των σχολείων

Για τα σχολεία είπε ότι «η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις “κόκκινες” περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση.»

Ωστόσο, επεσήμανε πως «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».

Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν όλα στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. «Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό.»

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί την επόμενη Παρασκευή να παρθούν περαιτέρω μέτρα, η επιτροπή θα εισηγηθεί να πάμε κάποια βήματα πίσω. «Η πολιτεία θα επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.»
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οστεοπόρωση και Οστεοπενία - Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο
Οστεοπόρωση και Οστεοπενία - Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου

H Παχυσαρκία  σοβαρός παράγοντας επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19
H Παχυσαρκία σοβαρός παράγοντας επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19

Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος που απαιτεί θεραπεία

Έρευνα - Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Μισά τα αντισώματα στους παχύσαρκους
Έρευνα - Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Μισά τα αντισώματα στους παχύσαρκους

Τι δείχνει έρευνα για τα αντισώματα που αναπτύσσουν οι παχύσαρκοι και το ενδεχόμενο τρίτης δόσης

Νέα εξειδικευμένη κλινική ξηροφθαλμίας στο Ινστιτούτο  Ophthalmica
Νέα εξειδικευμένη κλινική ξηροφθαλμίας στο Ινστιτούτο Ophthalmica

Απόλυτη ανίχνευση και διάγνωση των πραγματικών αιτιών της ξηροφθαλμίας

Δωρεάν webinar με τίτλο: «Η Πολλαπλή Σκλήρυνση και οι Ψυχοκοινωνικές της Διαστάσεις»
Δωρεάν webinar με τίτλο: «Η Πολλαπλή Σκλήρυνση και οι Ψυχοκοινωνικές της Διαστάσεις»

Από την Ένωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Ο κορονοϊός μειώνει κατά ένα χρόνο το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ
Ο κορονοϊός μειώνει κατά ένα χρόνο το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ

Η επίπτωση της πανδημίας Covid-19 στη μείωση του προσδόκιμου της ζωής

Μελέτη αποκαλύπτει τί τρώνε τα ψάρια
Μελέτη αποκαλύπτει τί τρώνε τα ψάρια

Σύγχρονες Iχθυοτροφές Θαλασσινών Ψαριών για τη Διασφάλιση Υψηλής Διατροφικής Αξίας και Ευζωίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας