ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-3-2021

5 + 1 βήματα για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Μάρτιος, Ευρωπαϊκός Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

5 + 1 βήματα για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Λίγοι γνωρίζουμε ότι ο Μάρτης είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και ακόμα λιγότεροι ότι στην Ευρώπη ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι ο 2ος συχνότερος στις γυναίκες και ο 3ος στους άντρες.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και του τρόπου ζωής μας, με τη συχνότητα εμφάνισής του να είναι πιο αυξημένη στις εύπορες χώρες. Στην Ευρώπη, τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων του καρκίνου του παχέος εντέρου σημειώνονται στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Κροατία.

«Πολλοί πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι αποκλειστικά θέμα γονιδίων και κακής τύχης. Αλλά μέσω της επιστημονικής έρευνας, γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου εξαρτάται από έναν συνδυασμό γονιδίων, περιβάλλοντος και συνηθειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, τον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε», αναφέρει το Digestive Cancers Europe.

Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου θα μπορούσε να προληφθεί αλλάζοντας κάποιες καθημερινές μας συνήθειες.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πρόληψη σώζει ζωές ΚΑΙ στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η σωστή ενημέρωση θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την αμηχανία γύρω από το θέμα και να μάθουμε πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση εμφάνισης της νόσου» αναφέρει η Ρενάτα Τσέλλα, Project Manager Ογκολογίας στη Servier Hellas.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Digestive Cancers Europe, αυτά είναι τα 5 + 1 βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

1. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Βάλτε στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης πέντε ημέρες την εβδομάδα.

2. Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Βάλτε στόχο την πρόσληψη 30 γρ. φυτικών ινών την ημέρα και 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Αντίθετα, αφαιρέστε το κόκκινο κρέας από τη διατροφή σας και αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα.

3. Διατηρήστε το βάρος σας σε χαμηλά επίπεδα. Επιδιώξτε ένα υγιές σωματικό βάρος και μάζα σώματος (οι φυσιολογικές τιμές του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι 18,5 - 24,9 kg / m2).

4. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.

5. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, ή (ακόμα καλύτερα) καθόλου.

6. Προληπτικός ιατρικός έλεγχος. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί γενικά να προληφθεί. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Σουγκλάκο, Παθολόγο Ογκολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης, υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού για την ανίχνευση τόσο προκαρκινικών βλαβών όσο και του καρκίνου του παχέος εντέρου που εφαρμόζονται σήμερα διεθνώς: η ολική κολονοσκόπηση και η ανίχνευση της ανθρώπινης σφαιρίνης του αίματος στα κόπρανα με ανοσοχημεία – (faecal immunoassay test - FIT).

Σύμφωνα με τον κ. Σουγκλάκο, ο προσυμπτωματικός έλεγχος ενδείκνυται σε πληθυσμό ηλικίας 50 έως 70 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναφέρεται καρκίνος του παχέος εντέρου σε συγγενικά εξ αίματος πρόσωπα. Στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος συστήνεται να ξεκινά από νεότερη ηλικία. Επίσης, πρόσωπα με κληρονομικό σύνδρομο πολυποδίασης ή ιστορικό κληρονομικού καρκίνου του παχέος εντέρου, υποβάλλονται σε έλεγχο με εξειδικευμένο πρωτόκολλο, από την ηλικία των 20 ετών ή και νωρίτερα.

Αυτόν τον Μάρτη, ας αφιερώσουμε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να μιλήσουμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για τους παράγοντες κινδύνου και για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνισή του αλλάζοντας κάποιες καθημερινές μας συνήθειες και κάνοντας ιατρικό έλεγχο εγκαίρως.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Ζώντας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας»: Σειρά podcast δίνει τον λόγο στους ίδιους τους ασθενείς
«Ζώντας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας»: Σειρά podcast δίνει τον λόγο στους ίδιους τους ασθενείς

Οικοδεσπότης ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και ιατρικός εκπαιδευτής Βασίλης Κιοσσές

Χωρίς παθογόνα μικρόβια τα αλιεύματα στον Θερμαϊκό κόλπο
Χωρίς παθογόνα μικρόβια τα αλιεύματα στον Θερμαϊκό κόλπο

Ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (World Sight Day)
12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (World Sight Day)

Τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης

Αναβολή εκδηλώσεων του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
Αναβολή εκδηλώσεων του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες

Έναρξη συνεργασίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Έναρξη συνεργασίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Εκδήλωση με τίτλο «Inaugural event for the WHO Collaborating Centre on Quality-of-Life and Wellbeing»

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι οστεοπόρωσης στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης
Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι οστεοπόρωσης στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»

Καινοτόμα Εφαρμογή Εικονικών Ασθενών για Φορητές Συσκευές
Καινοτόμα Εφαρμογή Εικονικών Ασθενών για Φορητές Συσκευές

Προσφέρει στους φοιτητές ιατρικής ένα σύγχρονο ψηφιοποιημένο περιβάλλον αντιμετώπισης διαφόρων περιστατικών




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge