ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-3-2021

Το σύνδρομο long covid και ποιους ταλαιπωρεί

Κόπωση, βήχας, δύσπνοια, επιβαρυμένη διάθεση, άγχος..

Το σύνδρομο long covid και ποιους ταλαιπωρεί

Ο κορονοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη όπως ήθελαν να πιστεύουν πολλοί και, δυστυχώς, τη σκληρή αλήθεια συνειδητοποιούν καθημερινά πολλοί συνάνθρωποί μας που νόσησαν ακόμη και με ήπιας μορφής Covid-19. 

Στη Θεσσαλονίκη όσοι αναρρώσουν από κορονοϊό έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης από ειδική ιατρική ομάδα στο εξειδικευμένο post covid ιατρείο του νοσοκομείου «Παπανικολάου». 

Το ιατρείο επισκέπτεται και ο Γιώργος Νικολίτσης ο οποίος μίλησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 για τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν δυόμιση μήνες μετά την ανάρρωση του. 

Ο κ. Νικολίτσης βρίσκεται πλέον στο σπίτι του και προσπαθεί με ασκήσεις για την ενδυνάμωση των πνευμόνων του και με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή του να αφήσει πίσω του την ασθένεια και τις επιπτώσεις της στον οργανισμό του.

Ο 62χρονος δεν είναι ο μόνος που ταλαιπωρείται από το λεγόμενο σύνδρομο long covid το οποίο περιγράφει τα συμπτώματα που παρουσιάζουν -έστω και ένα από αυτά- τέσσερις στους πέντε ασθενείς με κορονοϊό αφότου αναρρώσουν. Κόπωση, βήχας, δύσπνοια, επιβαρυμένη διάθεση, άγχος που μπορεί να φτάνει ως την κατάθλιψη, διαταραχές του ύπνου και γνωσιακές διαταραχές είναι κάποια από αυτά.

Σε έρευνα που έγινε στη Γουχάν μεταξύ 1.763 ασθενών που νοσηλεύθηκαν το 76% παρουσίασε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά την ανάρρωσή του με συχνότερο όλων την έντονη κόπωση. Σε αντίστοιχη έρευνα στην Καλιφόρνια μεταξύ νοσούντων που έμειναν κλινήρεις στο σπίτι τα μετά covid συμπτώματα αφορούν ποσοστό 27%.

Στο «Παπανικολάου» οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει παρακολουθούνται προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας τους έναν, τρεις και έξι μήνες μετά την αρνητικοποίησή τους στο σπίτι ή αφότου έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όπως εξηγεί η γιατρός Ευ. Παναγιωτίδου εκτός από την παρακολούθηση των ασθενών το ιατρείο συμβάλει στη συλλογή στοιχείων για μία εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με το σύνδρομο long covid.

ΠΗΓΗ ΕΡΤΓεώργιος Παπανικολάου Νοσοκομείο

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Καινοτόμα Εφαρμογή Εικονικών Ασθενών για Φορητές Συσκευές
Καινοτόμα Εφαρμογή Εικονικών Ασθενών για Φορητές Συσκευές

Προσφέρει στους φοιτητές ιατρικής ένα σύγχρονο ψηφιοποιημένο περιβάλλον αντιμετώπισης διαφόρων περιστατικών

Νέα ιστοσελίδα του Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις
Νέα ιστοσελίδα του Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου

Η Αυστραλία ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα κατά του ατμίσματος
Η Αυστραλία ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα κατά του ατμίσματος

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία

«Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια»
«Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια»

Διαδικτυακή ημερίδα του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge