ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-9-2022

Ελπιδοφόρες εξελίξεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου

Με τη χρήση της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας

Ελπιδοφόρες εξελίξεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου

Ομάδα Ελλήνων ερευνητών ιατρών μελέτησε τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας της τρισδιάστατης (3D) υπερηχογραφίας και δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματά της στο έγκυρο Ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό Μαιευτικής & Γυναικολογίας “EJOG”

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι μία από τις συχνότερες κακοήθειες στις γυναίκες. Η θεραπεία είναι συνήθως επιτυχής και αποτελεσματική, με την προϋπόθεση της έγκαιρη διάγνωσης της νόσου.

Η κύρια διαγνωστική πρόκληση σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου είναι ότι συχνά ο καρκίνος προσομοιάζει κλινικά με άλλες, καλοήθεις παθήσεις της μήτρας, όπως πχ πολύποδες, απλή υπερπλασία, ινομυώματα κλπ.

Το γεγονός αυτό προκαλεί την ανάγκη εύρεσης μίας απλής και μη επεμβατικής διαγνωστικής μεθόδου η οποία ταυτόχρονα να προσφέρει τη βέλτιστη δυνατή διαγνωστική αξιοπιστία.

Νέα δεδομένα στους παραπάνω προβληματισμούς και πολύτιμη συνεισφορά στην έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου δημιουργεί η τεχνολογία της τρισδιάστατης (3D) υπερηχογραφίας, που αναδεικνύεται ως το πλέον σύγχρονο διαγνωστικό μέσο.

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη διαγνωστική εξέλιξη, η οποία συνεχώς εκσυγχρονίζεται, ώστε σύντομα να αποτελέσει τον «χρυσό κανόνα» στην καθημερινή κλινική πράξη.

Την αισιόδοξη αυτή προοπτική ανέδειξε πρόσφατη μελέτη ομάδας Ελλήνων ιατρών με πρωτεύοντες ερευνητές τους Dr. Ηλία Τσάκο MD, FRCOG, Dr. Απόστολο Ζιώγα MD PhD και Dr Εμμανουήλ Ξυδιά MD, οι οποίοι συνέκριναν τnν 3D υπερηχογραφία και την εξέταση με ντόπλερ με την δισδιάστατη (2D) υπερηχογραφία, που αποτελεί τη μέχρι σήμερα «κλασσική» διαγνωστική μέθοδο στη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου.

Το κύριο εύρημα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο «Ευρωπαϊκό Περιοδικό Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Βιολογίας της Αναπαραγωγής», “EJOG”, είναι ότι «η 3D υπερηχογραφία με την προσθήκη ντόπλερ υπερτερεί σημαντικά έναντι της 2D υπερηχογραφίας, προσφέροντας αντικειμενική και αξιόπιστη διάγνωση».

«H 3D υπερηχογραφία με τη χρήση ντόπλερ σε συνδυασμό προσφέρουν υψηλότατη διαγνωστική ευαισθησία και ειδικότητα προσφέροντάς μας ένα ιδανικό τεστ αρχικής εκτίμησης» αναφέρει ο Dr. Ζιώγας.

Η ομάδα πραγματοποίησε την παγκόσμια πρώτη συστηματική ερευνητική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση συγκριτικών μελετών διαγνωστικής ακρίβειας αναφορικά με τις τρεις προαναφερθείσες μεθόδους, η οποία εκπονήθηκε σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές οδηγίες και ποιοτικές προδιαγραφές.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 10 πρωτογενείς επιστημονικές μελέτες και τα ανέλυσαν διεξοδικά, έτσι ώστε να υπολογιστούν αθροιστικά αποτελέσματα και να εξαχθούν ευρύτερα και επιστημονικά έγκυρα συμπεράσματα από όλες τις μελέτες.

Η εν λόγω μελέτη αποτελεί επιβεβαίωση της πεποίθησης της ομάδας των Ελλήνων ερευνητών και πλήθους επιστημόνων διεθνώς ότι η 3D υπερηχογραφία αποτελεί μία φυσική τεχνολογική εξέλιξη και πως η εφαρμογή της στην κλινική πράξη οφείλει να αναπτυχθεί επιπλέον προς όφελος των ασθενών.

«H 3D υπερηχογραφία αποτελεί δυνητικά τον νέο «χρυσό κανόνα» στην κλινική πράξη προσφέροντας υψηλότατες απεικονιστικές δυνατότητες και ακριβείς διαγνώσεις, μειώνοντας παράλληλα τις άσκοπες βιοψίες» αναφέρει ο Dr. Ξυδιάς.

«Η 3D υπερηχογραφία αποτελεί μία αξιόλογη τεχνολογική εξέλιξη η οποία όταν εφαρμόζεται από καταρτισμένους και έμπειρους ιατρούς επιτυγχάνει έγκαιρη διάγνωση, η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή θεραπεία των ασθενών μας και για τη βέλτιστη πρόγνωση της νόσου» επισημαίνει ο Dr. Τσάκος.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Ζώντας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας»: Σειρά podcast δίνει τον λόγο στους ίδιους τους ασθενείς
«Ζώντας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας»: Σειρά podcast δίνει τον λόγο στους ίδιους τους ασθενείς

Οικοδεσπότης ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και ιατρικός εκπαιδευτής Βασίλης Κιοσσές

Χωρίς παθογόνα μικρόβια τα αλιεύματα στον Θερμαϊκό κόλπο
Χωρίς παθογόνα μικρόβια τα αλιεύματα στον Θερμαϊκό κόλπο

Ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (World Sight Day)
12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (World Sight Day)

Τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης

Αναβολή εκδηλώσεων του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
Αναβολή εκδηλώσεων του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες

Έναρξη συνεργασίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Έναρξη συνεργασίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Εκδήλωση με τίτλο «Inaugural event for the WHO Collaborating Centre on Quality-of-Life and Wellbeing»

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι οστεοπόρωσης στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης
Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι οστεοπόρωσης στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»

Καινοτόμα Εφαρμογή Εικονικών Ασθενών για Φορητές Συσκευές
Καινοτόμα Εφαρμογή Εικονικών Ασθενών για Φορητές Συσκευές

Προσφέρει στους φοιτητές ιατρικής ένα σύγχρονο ψηφιοποιημένο περιβάλλον αντιμετώπισης διαφόρων περιστατικών




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge