ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
6-5-2016

Με τη μουσική των λέξεων. Αφιέρωμα στην ιταλική ποίηση

Επιστημονική Ημερίδα

Με τη μουσική των λέξεων. Αφιέρωμα στην ιταλική ποίηση
FREE

«Με τη μουσική των λέξεων. Αφιέρωμα στην ιταλική ποίηση» είναι ο τίτλος της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 9.30, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Στόχος της Ημερίδας είναι σύμφωνα με τους διοργανωτές «να δημιουργήσει έναν χώρο συνάντησης-συζήτησης, στον οποίο θα παρουσιάζονται οι διάφορες μορφές της ιταλικής ποίησης που καταφέρνουν να ιχνογραφούν μια εικόνα της Ιταλίας σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, ανάμεσα στην πολυπολιτισμικότητα και την ανάκληση της μνήμης, να συγκρίνει τις διαφορετικές ποιητικές εμπειρίες και να προτείνει έναν προβληματισμό σχετικά με τις τάσεις της ιταλικής ποίησης που αποκαλύπτουν μια χώρα η οποία παραμένει πάντοτε αιώνια λόγω της κλασικής κουλτούρας της, αλλά και ταυτόχρονα στο κέντρο της νεωτερικότητας και της καινοτόμου σκέψης.

Επιπλέον, η Hμερίδα θα επικεντρώσει την προσοχή της σε μερικούς ιταλούς ποιητές και ειδικά σε νέους σικελούς ποιητές, ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικούς από πολλές απόψεις. Η Ημερίδα εμπλουτίζεται με την ανάγνωση στίχων ιταλικών ποιητών, που με τη μουσική των λέξεων τους καταφέρνουν να μας κάνουν κοινωνούς της ομορφιάς, των συγκινήσεων, των πραγματικοτήτων και των εικόνων τους. Η ποίηση είναι ζωή και η ζωή έχει ανάγκη από τους ποιητές. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν και οι φοιτητές που ευαισθητοποιήθηκαν στο πλαίσιο του project Fotopoesia».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, αναγνώσεις ποιημάτων και ένα σεμινάριο. Οι εργασίες της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στην ιταλική γλώσσα. Για τη χορήγηση βεβαίωσης συμμετοχής απαιτείται η εγγραφή πριν την έναρξη της Ημερίδας. Οι βεβαιώσεις θα δοθούν μετά από τη λήξη των εργασιών.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και της «Società Dante Alighieri» της Θεσσαλονίκης.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.
Αξιολογήστε το άρθρο
Βρέθηκαν σχόλια: 1
LINGUA e arte
2016-05-07 11:47:10
Καλή επιτυχία!!! Πολύ ενδιαφέρουσα & πρωτότυπη ημερίδα...
0
0



ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge