Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Διάλεξη/
6-5-2016

Με τη μουσική των λέξεων. Αφιέρωμα στην ιταλική ποίηση

Επιστημονική Ημερίδα

Με τη μουσική των λέξεων. Αφιέρωμα στην ιταλική ποίηση
fontsize
Εχει λήξει στις: Τετάρτη 11 Μαΐου 2016
FREE

«Με τη μουσική των λέξεων. Αφιέρωμα στην ιταλική ποίηση» είναι ο τίτλος της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 9.30, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Στόχος της Ημερίδας είναι σύμφωνα με τους διοργανωτές «να δημιουργήσει έναν χώρο συνάντησης-συζήτησης, στον οποίο θα παρουσιάζονται οι διάφορες μορφές της ιταλικής ποίησης που καταφέρνουν να ιχνογραφούν μια εικόνα της Ιταλίας σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, ανάμεσα στην πολυπολιτισμικότητα και την ανάκληση της μνήμης, να συγκρίνει τις διαφορετικές ποιητικές εμπειρίες και να προτείνει έναν προβληματισμό σχετικά με τις τάσεις της ιταλικής ποίησης που αποκαλύπτουν μια χώρα η οποία παραμένει πάντοτε αιώνια λόγω της κλασικής κουλτούρας της, αλλά και ταυτόχρονα στο κέντρο της νεωτερικότητας και της καινοτόμου σκέψης.

Επιπλέον, η Hμερίδα θα επικεντρώσει την προσοχή της σε μερικούς ιταλούς ποιητές και ειδικά σε νέους σικελούς ποιητές, ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικούς από πολλές απόψεις. Η Ημερίδα εμπλουτίζεται με την ανάγνωση στίχων ιταλικών ποιητών, που με τη μουσική των λέξεων τους καταφέρνουν να μας κάνουν κοινωνούς της ομορφιάς, των συγκινήσεων, των πραγματικοτήτων και των εικόνων τους. Η ποίηση είναι ζωή και η ζωή έχει ανάγκη από τους ποιητές. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν και οι φοιτητές που ευαισθητοποιήθηκαν στο πλαίσιο του project Fotopoesia».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, αναγνώσεις ποιημάτων και ένα σεμινάριο. Οι εργασίες της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στην ιταλική γλώσσα. Για τη χορήγηση βεβαίωσης συμμετοχής απαιτείται η εγγραφή πριν την έναρξη της Ημερίδας. Οι βεβαιώσεις θα δοθούν μετά από τη λήξη των εργασιών.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και της «Società Dante Alighieri» της Θεσσαλονίκης.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Βρέθηκαν σχόλια: 1
LINGUA e arte
2016-05-07 11:47:10
Καλή επιτυχία!!! Πολύ ενδιαφέρουσα & πρωτότυπη ημερίδα...
0
0

Στην ίδια κατηγορία..
Αρχαιο-μετρώντας τον ΠολιτισμόΑρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό

Η μελέτη των αρχαιοτήτων με τη συμβολή των φυσικών επιστημών


Βαθύ Αστυπάλαιας: ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού ΑιγαίουΒαθύ Αστυπάλαιας: ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού Αιγαίου

Διάλεξη του Ανδρέα Βλαχόπουλου


Το Παιδικό Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο…Το Παιδικό Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο…

Στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου


Διάλεξη: Διακοσμητικοί και δομικοί λίθοι στα μνημεία της ΘεσσαλονίκηςΔιάλεξη: Διακοσμητικοί και δομικοί λίθοι στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο


Μασσαλία και Θεσσαλονίκη: δεσμοί δύο πόλεων-λιμένων της Μεσογείου, χθες και σήμεραΜασσαλία και Θεσσαλονίκη: δεσμοί δύο πόλεων-λιμένων της Μεσογείου, χθες και σήμερα

Εκδήλωση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού


Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918

Διάλεξη με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα


'Επικοινωνία θεάτρων και θεατρικών παραστάσεων''Επικοινωνία θεάτρων και θεατρικών παραστάσεων'

Νέος εργαστηριακός κύκλος 4 συναντήσεων στο Θέατρο Τ


Ελληνογαλλική συζήτηση στο Γαλλικό ΙνστιτούτοΕλληνογαλλική συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με την Stéphanie Trouillard και τον Γιώργο Φρέρη


Άφιξη 2019, πού και πότε: Ομιλία στο ΒαφοπούλειοΆφιξη 2019, πού και πότε: Ομιλία στο Βαφοπούλειο

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου


Διάλεξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη: «Τέχνες και πολιτική στα χνάρια του Αλέξανδρου»Διάλεξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη: «Τέχνες και πολιτική στα χνάρια του Αλέξανδρου»

Αρχαιολογικό Μουσείο ΘεσσαλονίκηςgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ