ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
2-9-2018

Ημερίδα: "Θεσσαλονίκη, ο σκοτεινός Βαρδάρης"

Από το περίκλειστο παρελθόν… στην ανοιχτή πόλη

Ημερίδα:

Καθώς, μετά τα πρόσφατα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», «πληθαίνουν τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και ποικίλων φασιστικών δράσεων ξυπνώντας εφιάλτες του παρελθόντος», το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων ΙΝΠ της πόλης διοργανώνει ημερίδα στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 17.30 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου (Βασ. Γεωργίου 1) με θέμα «Θεσσαλονίκη, ο σκοτεινός Βαρδάρης. Από το περίκλειστο παρελθόν… στην ανοιχτή πόλη».

Η ημερίδα ξεκινά με χαιρετισμούς του δημάρχου Γ. Μπουτάρη, της επικεφαλής της "Θεσσαλονίκης Ανοιχτής Πόλης" Ρίας Καλφακάκου, ενώ τη συζήτηση θα ανοίξει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κ. Δουζίνας. Θα ακολουθήσουν τρεις συνεδρίες με τις οποίες οι διοργανωτές επιδιώκουν να φωτίσουν "τα εργαστήρια του σκοτεινού Βαρδάρη" συνομιλώντας με επιστήμονες και ακτιβιστές.

Στην πρώτη, με συντονιστή τον Μ. Οικονόμου (μέλος του Ομίλου Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης), μιλούν οι συγγραφείς Έλενα Χουζούρη και Θ. Κοροβίνης. Στη δεύτερη, με συντονιστή τον Δ. Αρκούδη (μέλος του Ομίλου Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης), ο δημοσιογράφοςΆ. Σακισλόγλου και ο Λουκάς Τσίπτσιος, Ms Ιστορίας, Paris1-ENS, μιλούν "για τα αόρατα δίκτυα αθλητικών σωματείων, ακροδεξιών οργανώσεων και άτυπων οικονομικών παραγόντων στο παρόν καθώς και για την ιστορία του ΠΑΟΚ στον μεσοπόλεμο ως προσπάθεια κατάκτησης της ηγεμονίας στην πόλη από μια νέα ελίτ βενιζελικών Κωνσταντινουπολιτών".

Στην 3η συνεδρία, με συντονίστρια την Έφη Παπαθεοδώρου (μέλος του Ομίλου ΙΝΠ Θεσσαλονίκης), "παρουσιάζονται έγκυρα και απροκατάληπτα η δράση των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων και των ποικίλων προσφυγικών οργανώσεων" με την ιστορικό, διδάσκουσα στο ΕΑΠΑιμιλία Σαλβάνου και τον διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Π. Καλαϊτζίδης. 

Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα παρουσιάσει ο Μ. Μπαρτσίδης, επιστημονικός διευθυντής ΙΝΠ.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge