ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
16-11-2018

Διάλεξη: Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη στη Θεσσαλονίκη. Συλλογές και Δυναμική

Από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πολιτιστικής Εταιρείας - Β’ Κύκλος

Διάλεξη: Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη στη Θεσσαλονίκη. Συλλογές και Δυναμική

“…Η Θεσσαλονίκη έχει το πλεονέκτημα στην Ελλάδα των συλλογών τέχνης. Ιστορικές συλλογές όπως η συλλογή Κωστάκη με έργα ρωσικής πρωτοπορίας αλλά και τα έργα από την συλλογή Ιόλα, οι συλλογές σύγχρονης τέχνης του ΚΜΣΤ, του ΜΜΣΤ και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (φορείς που σήμερα αποτελούν συνενωμένοι τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus) καθώς και οι συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ.ά., συμβάλλουν ουσιαστικά στην διαμόρφωση μιας ισχυρής ταυτότητας σύγχρονου πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη…”

Η Μαρία Τσαντσάνογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η διδακτορική της διατριβή έχει θέμα τον Ρωσικό Φουτουρισμό υπό το πρίσμα της ιστορίας, της αισθητικής και της κριτικής υποδοχής (Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ). Μέλος της Κρατικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για την παραλαβή της Συλλογής Κωστάκη (1998). Επιστημονική συνεργάτης για θέματα πολιτισμικής προβολής και Ακόλουθος Τύπου στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας (1994-2002). Έχει διδάξει ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ (1997-2001) και διδάσκει θέματα ρωσικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (από το 2002). Διευθύντρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – συλλογή Κωστάκη από το 2006. Μεταφράστρια λογοτεχνικών και θεωρητικών κειμένων από τα ρωσικά και τα αγγλικά. Το ερευνητικό της πεδίο και οι δημοσιεύσεις της αφορούν κυρίως την περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας και την σύγχρονη τέχνη της Ρωσίας και του μετασοβιετικού χώρου. Ιδιαίτερα έχει ασχοληθεί με θέματα αναφορικά με την σύνθεση των τεχνών,  την σχέση τέχνης και πολιτικής, τις διαπολιτισμικές σχέσεις. Έχει επιμεληθεί εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα, τις χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας και έχει δύο μονογραφίες καθώς και μεγάλο αριθμό επιμέλειας εκδόσεων, δημοσιευμάτων και συμμετοχών σε διεθνή συνέδρια. Σήμερα είναι υπηρεσιακή γενική διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (МОМus) και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μαθημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος και είναι συνδιοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας και του Δικτύου Navarino. 

Σάββατο 12 Ιανουαρίου (10 π.μ. – 2μ.μ)
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Λεωφόρος Στρατού 2)

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge