Top
Πολιτιστικά - Διάλεξη
26-11-2018

Η Μετεωρολογία στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη

Διάλεξη από τη σειρά "Κύκλος Διαλέξεων για τον Αριστοτέλη"

Η Μετεωρολογία στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη
fontsize
Εχει λήξει στις: Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
FREE

Αν και είναι ευρύτερα γνωστός ως φιλόσοφος, ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε εξίσου σοβαρά και πρωτοποριακά με την πολιτική, την τέχνη και την επιστήμη. 


Στην τέταρτη διάλεξη του Κύκλου Διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα», που διοργανώνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεοδόσιος Τάσιος, θα ασχοληθεί με έναν τομέα της επιστημονικής συμβολής του Αριστοτέλη: τη μετεωρολογία. 

Η ομιλία του, υπό τον τίτλο «Η Μετεωρολογία στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη», θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, στις 19.00, στο κτίριο Μ2 (αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).

Από τα ποικίλα αντικείμενα της πραγματείας του Αριστοτέλη «Μετεωρολογικά», η διάλεξη εστιάζει στην κατ’ εξοχήν Μετεωρολογία. Έπειτα από έναν σχολιασμό της αριστοτελικής μεθόδου, θα παρουσιαστούν οι αντιλήψεις του φιλοσόφου για το σύνολο του κόσμου, ενώ, στη συνέχεια, θα αναλυθούν, σύμφωνα με τον ομιλητή, τα εξής φαινόμενα:

• Τα φωτεινά ουράνια φαινόμενα: Υγρά και θερμή αναθυμίασις, διάττοντες αστέρες, κομήτες, γαλακτόχρους ζώνη, άλως [φωτεινός δακτύλιος γύρω από το φεγγάρι ή τον ήλιο], ίρις [ουράνιο τόξο].

• Ο κύκλος του ύδατος: Εξάτμιση, νεφοποίηση, κατακρήμνιση, ψακάς [ψιχάλα], υετός [βροχή], χιών, χάλαζα, ομίχλη, δρόσος [πρωινή δροσιά], πάχνη, αστραπή, βροντή.

• Ποταμοί, θάλασσα, άνεμοι: Διήθηση και διύλιση βροχής, δημιουργία ποταμών, εκβολές στη θάλασσα, αλμυρότητα, μηχανισμός γενέσεως ανέμων.

• Σεισμοί: Άλλη μια προσπάθεια των αρχαίων Ελλήνων να συνδέσουν τους σεισμούς με φυσικά αίτια – μέχρι και την απόπειρα προγνωστικών φαινομένων.

Οι διαλέξεις του ΔΙ.Κ.Α.Μ. για τον Αριστοτέλη, με τη συμμετοχή καταξιωμένων μελετητών, έχουν σκοπό να διερευνήσουν την επικαιρότητα του αριστοτελικού έργου και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο με τον Μακεδόνα φιλόσοφο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σημερινά δεδομένα στον χώρο της πολιτικής, της ηθικής, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και τις εκπληκτικές ανακαλύψεις στον χώρο των επιστημών.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος αυτός κύκλος ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2018, περιλαμβάνει δύο διαλέξεις τον μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019. Συντονίστρια είναι η Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Σύντομο Βιογραφικό Θεοδοσίου Τάσιου


Ο Θεοδόσιος Τάσιος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Επίτιμος Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, ενώ έχει διδάξει παράλληλα σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ασίας.


Έχει παραγάγει σημαντικό έργο στην κατασκευή γεφυρών και φραγμάτων και έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό τιμητικών διακρίσεων. Διοργάνωσε πολλές εκθέσεις για την αρχαία τεχνολογία με κορυφαία την πρόσφατη (2018) στο Πεκίνο με τον τίτλο «Εύρηκα - Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων». Υπήρξε μέλος της διεπιστημονικής ομάδας για τη μελέτη και προσπάθεια αποκατάστασης του περίφημου μηχανισμού των Αντικυθήρων.


Ο Θεοδόσιος Τάσιος συνέγραψε πάνω από 400 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία που μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες.Η είσοδος σε όλες τις διαλέξεις είναι ελεύθερη για το κοινό και γίνεται με δελτία εισόδου που διανέμονται από τα εκδοτήρια του Μ2 μία ώρα πριν από την έναρξη. 

Επιπλέον, χορηγούνται και Βεβαιώσεις Παρακολούθησης από το ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ σε όσους εγγραφούν, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΔΙ.Κ.Α.Μ. 

Οι ομιλίες μεταδίδονται και σε live streaming, μέσω της υπηρεσίας Δίαυλος.Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΣχετικά άρθρα:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Ελληνογαλλική συζήτηση στο Γαλλικό ΙνστιτούτοΕλληνογαλλική συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με την Stéphanie Trouillard και τον Γιώργο Φρέρη


Άφιξη 2019, πού και πότε: Ομιλία στο ΒαφοπούλειοΆφιξη 2019, πού και πότε: Ομιλία στο Βαφοπούλειο

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου


Διάλεξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη: «Τέχνες και πολιτική στα χνάρια του Αλέξανδρου»Διάλεξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη: «Τέχνες και πολιτική στα χνάρια του Αλέξανδρου»

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Διαλέξεις: 'Γιατί ο Παρθενώνας'Διαλέξεις: 'Γιατί ο Παρθενώνας'

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ


Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου - «Η ιατρική στο έργο του Αριστοτέλη και η σύγχρονη βιοηθική»Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου - «Η ιατρική στο έργο του Αριστοτέλη και η σύγχρονη βιοηθική»

Α’ Κύκλος Διαλέξεων για τον Αριστοτέλη


Λήξη έκθεσης «Ξεριζωμοί» με διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο ΘεσσαλονίκηςΛήξη έκθεσης «Ξεριζωμοί» με διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου


Διάλεξη του Ορέστη ΑνδρεαδάκηΔιάλεξη του Ορέστη Ανδρεαδάκη

Στην Οικία Τέλλογλου


Βραδιά για τον Jean Bloch-Michel, αντιστασιακό, συγγραφέα και στενό συνεργάτη του Albert CamusΒραδιά για τον Jean Bloch-Michel, αντιστασιακό, συγγραφέα και στενό συνεργάτη του Albert Camus

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο


Από την Απελευθέρωση στα ΔεκεμβριανάΑπό την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά

Παρουσίαση στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης


Βασίλης Κάλφας «Ο κόσμος του Αριστοτέλη»Βασίλης Κάλφας «Ο κόσμος του Αριστοτέλη»

Κύκλος Διαλέξεων για τον Αριστοτέλη από το ΑΠΘgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΡΟΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Βραδιά για τον Jean Bloch-Michel, αντιστασιακό, συγγραφέα και στενό συνεργάτη του Albert CamusΒραδιά για τον Jean Bloch-Michel, αντιστασιακό, συγγραφέα και στενό συνεργάτη του Albert Camus
Βασίλης Κάλφας «Ο κόσμος του Αριστοτέλη»Βασίλης Κάλφας «Ο κόσμος του Αριστοτέλη»
Έλληνες στον Κόσμο: Αφιέρωμα στο Γιάννη ΘαβώρηΈλληνες στον Κόσμο: Αφιέρωμα στο Γιάννη Θαβώρη
2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής στο Τελλόγλειο2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής στο Τελλόγλειο
Από την Απελευθέρωση στα ΔεκεμβριανάΑπό την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά
Ο Αριστοτέλης σήμερα: Α΄ Κύκλος Διαλέξεων για τον Μακεδόνα φιλόσοφοΟ Αριστοτέλης σήμερα: Α΄ Κύκλος Διαλέξεων για τον Μακεδόνα φιλόσοφο
Επίκουρος: Το δικαίωμα στην ευτυχία. Ένας αρχαίος πιο σύγχρονος από ποτέΕπίκουρος: Το δικαίωμα στην ευτυχία. Ένας αρχαίος πιο σύγχρονος από ποτέ
Λήξη έκθεσης «Ξεριζωμοί» με διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο ΘεσσαλονίκηςΛήξη έκθεσης «Ξεριζωμοί» με διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο,τι