ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
30-11-2018

Βασίλης Κάλφας «Ο κόσμος του Αριστοτέλη»

Κύκλος Διαλέξεων για τον Αριστοτέλη από το ΑΠΘ

Βασίλης Κάλφας «Ο κόσμος του Αριστοτέλη»
FREE

Με αθρόα προσέλευση του κοινού συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο Α’ Κύκλος Διαλέξεων για τον Αριστοτέλη, που διοργανώνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ.

Η επόμενη, πέμπτη κατά σειρά, διάλεξη, με εισηγητή τον Βασίλη Κάλφα, Καθηγητή Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:00, στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο Βασίλης Κάλφας στην ομιλία του με τίτλο «Ο κόσμος του Αριστοτέλη» θα πραγματευτεί θέματα όπως: η δομή και η σύσταση του αριστοτελικού σύμπαντος, οι επιρροές του Αριστοτέλη από την πλατωνική κοσμολογία και την αστρονομία της εποχής του και οι καινοτομίες του, η σχέση αστρονομίας και θεολογίας στην αριστοτελική φιλοσοφία, η επιβίωση της αριστοτελικής κοσμολογίας στη μεταγενέστερη περίοδο.

Οι διαλέξεις του ΔΙ.Κ.Α.Μ. για τον Αριστοτέλη, με τη συμμετοχή καταξιωμένων μελετητών, έχουν σκοπό να διερευνήσουν την επικαιρότητα του αριστοτελικού έργου και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο με τον Μακεδόνα φιλόσοφο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σημερινά δεδομένα στον χώρο της πολιτικής, της ηθικής, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και τις εκπληκτικές ανακαλύψεις στον χώρο των επιστημών.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος αυτός κύκλος ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2018, περιλαμβάνει δύο διαλέξεις τον μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019. Συντονίστρια είναι η Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Η είσοδος σε όλες τις διαλέξεις είναι ελεύθερη για το κοινό και γίνεται με δελτία εισόδου που διανέμονται από τα εκδοτήρια του Μ2 μία ώρα πριν από την έναρξη. Επιπλέον, χορηγούνται και Βεβαιώσεις Παρακολούθησης από το ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ σε όσους εγγραφούν, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΔΙ.Κ.Α.Μ. (http://www.dikam.auth.gr).


Σύντομο βιογραφικό Βασίλη Κάλφα

Ο Βασίλης Κάλφας είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην πλατωνική και την αριστοτελική φιλοσοφία και την ιστορία της αρχαίας ελληνικής επιστήμης. Είναι επιστημονικά υπεύθυνος της μετάφρασης των Απάντων του Aριστοτέλη, στις εκδόσεις «Nήσος» και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Πλάτων στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το Kρατικό Bραβείο Eνδογλωσσικής Mετάφρασης του έτους 2015 για τη μετάφραση των Φυσικών του Αριστοτέλη.

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Eπιστημονική Πρόοδος και Oρθολογικότητα: Προς μια ρεαλιστική ανασυγκρότηση της σύγχρονης Eπιστημολογίας, Αθήνα 1983. (Mε τον M.Z. Kοππιδάκη και τον Δ. Kυρτάτα), Tα Eσόμενα: H αγωνία της πρόγνωσης στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, Αθήνα 1990. Πλάτων «Tίμαιος», Αθήνα 1995. Aριστοτέλης «Περί φύσεως (Φυσικά 2ο βιβλίο)», Αθήνα 1999. Φιλοσοφία και επιστήμη στην Aρχαία Eλλάδα, Αθήνα 2005. (Mε τον Γ. Zωγραφίδη), Aρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, Θεσσαλονίκη 2006. Aριστοτέλης, «Mετά τα φυσικά. βιβλίο A», Aθήνα 2009. Aριστοτέλης, «Περί γενέσεως και φθοράς», Αθήνα 2011. Aριστοτέλης, «Φυσικά», Αθήνα 2015. H φιλοσοφία του Αριστοτέλη, 2015, ψηφιακό βιβλίο, Callippos.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge