ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
11-12-2018

Λήξη έκθεσης «Ξεριζωμοί» με διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου

Λήξη έκθεσης «Ξεριζωμοί» με διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Η λήξη της έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας με τίτλο “Ξεριζωμοί - Déracinements” θα λάβει χώρα την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, μέσα από μια εκδήλωση αφιερωμένη στους Ξεριζωμούς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσει η Έλλη Κοκκίνη – Καπλάνη, ιστορικός και κριτικός τέχνης, ο Λάζαρος Σεφιχά, Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλητικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Μέγας, πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας και συλλέκτης.

Ειδικότερα, η Έλλη Κοκκίνη θα μας μιλήσει για την ιστορία της Βίλλας Μορδώχ -πρώην Δημοτικής Πινακοθήκης. Η ίδια θα συνδέσει την ιστορία της βίλλας με τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης μας, συνεπώς θα μας απασχολήσει το θέμα των "Ξεριζωμών" και του Ολοκαυτώματος, που αποτελούν και τον βασικό κορμό της έκθεσης που θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου μετά από τρεις εβδομάδες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Ο Δαυίδ Σαλτιέλ με την σειρά του θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Ο Γιάννης Μέγας εκπροσωπώντας τους Γιατρούς του Κόσμου θα μιλήσει για την συγκεκριμένη οργάνωση, πάντα με φόντο τους ξεριζωμούς των λαών.

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Οι “Ξεριζωμοί” σχεδιάστηκαν με αφορμή το διαχρονικό πρόβλημα των ξεριζωμών των λαών και τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, οι διάφορες γενοκτονίες λαών, οι πρόσφυγες στη χώρα μας -και όχι μόνο-αποτελούν σημεία αναφοράς στα έργα των Rosa Sepple, Aimee Birnbaum και Γιώργου Πολίτη.Οι τρεις εικαστικοί σκύβουν πάνω από την κοινωνία και με το πινέλο τους μας ανοίγουν την πόρτα σε έναν κόσμο που σίγουρα οφείλουμε να μπούμε χωρίς ενδοιασμούς και προκαταλήψεις.

Λήξη - Έκθεση ζωγραφικής “Ξεριζωμοί”
Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, στις 19.00
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Γαλλικό Ινστιτούτο

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge