Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Νικηφόρος
14-12-2018

Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου - «Η ιατρική στο έργο του Αριστοτέλη και η σύγχρονη βιοηθική»

Α’ Κύκλος Διαλέξεων για τον Αριστοτέλη

Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου - «Η ιατρική στο έργο του Αριστοτέλη και η σύγχρονη βιοηθική»
fontsize
Εχει λήξει στις: Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018
FREE

Με την ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μυρτώς Δραγώνα-Μονάχου, συνεχίζεται ο επιτυχημένος Α’ Κύκλος Διαλέξεων για τον Αριστοτέλη, που διοργανώνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Η ιατρική στο έργο του Αριστοτέλη και η σύγχρονη βιοηθική» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:00, στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνει η εισηγήτρια, «καίτοι ο Αριστοτέλης είχε από οικογενειακή παράδοση στενούς δεσμούς με την ιατρική, δεν φαίνεται να έγραψε κάποια πραγματεία περί ιατρικής, αν και του αποδίδεται ένα άγνωστο σε εμάς έργο με τίτλο Ιατρικά β. Ωστόσο, εντυπωσιακές είναι στο έργο του, και ιδιαίτερα στα Ηθικά Νικομάχεια και τα Ηθικά Ευδήμεια, η βαθιά γνώση του για την ιατρική και η χρήση της μεθόδου και του σκοπού της. Και τούτο για να υποστηρίξει την πρακτική ηθική του, όπως έχει επισημανθεί. Ο Αριστοτέλης αναφέρει πολύ κολακευτικά τον Ιπποκράτη στα Πολιτικά (1326a). Στο γνωστό Corpus Hippocraticum, στο οποίο περιλαμβάνονται και μεταγενέστερες του Ιπποκράτη πραγματείες, τα ηθικά στοιχεία είναι έντονα και απηχούν το πνεύμα του περίφημου κειμένου που είναι γνωστό ως Όρκος του Ιπποκράτη, παραλλαγές του οποίου επιβιώνουν και στην εποχή μας. Ενώ η σχέση της ηθικής του Αριστοτέλη με την ιατρική έχει προ πολλού επισημανθεί, πιο πρόσφατα αναγνωρίστηκε και κάποια επικαιρότητά του στη βιοηθική, αναφορικά κυρίως με τη θεωρία του της ‘‘μεσότητας’’, καθώς και της ‘‘μορφής’’, η οποία θεωρήθηκε ανάλογη με το σύγχρονο DNA».

Οι διαλέξεις του ΔΙ.Κ.Α.Μ. για τον Αριστοτέλη, με τη συμμετοχή καταξιωμένων μελετητών, έχουν σκοπό να διερευνήσουν την επικαιρότητα του Αριστοτελικού έργου και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο με τον Μακεδόνα φιλόσοφο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σημερινά δεδομένα στον χώρο της πολιτικής, της ηθικής, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και τις εκπληκτικές ανακαλύψεις στον χώρο των επιστημών.

Ο πρώτος αυτός κύκλος ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2018, περιλαμβάνει δύο διαλέξεις τον μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019. Συντονίστρια είναι η Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Η είσοδος σε όλες τις διαλέξεις είναι ελεύθερη για το κοινό και γίνεται με δελτία εισόδου που διανέμονται από τα εκδοτήρια του Μ2 μία ώρα πριν από την έναρξη. Επιπλέον, χορηγούνται και Βεβαιώσεις Παρακολούθησης από το ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ σε όσους εγγραφούν, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΔΙ.Κ.Α.Μ. (http://www.dikam.auth.gr).

Οι ομιλίες μεταδίδονται και σε live streaming, μέσω της υπηρεσίας Δίαυλος (https://diavlos.grnet.gr/).


Σύντομο Bιογραφικό Σημείωμα Μυρτώς Δραγώνα-Μονάχου

Η Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά της από το University College London. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διατελέσει μέλος του Κέντρου Ερεύνης Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών (1973-1981), της International Academy of Philosophy, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και της Ανεξάρτητης Αρχής για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, και μέλος και Αντιπρόεδρος (2003-2008) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP). 

Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Στωική Φιλοσοφία, η Φιλοσοφία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη και η Βιοηθική. Η Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Cambridge, Princeton, Austin-Τέξας, Berkeley, Naples, Ericeira, Φινλανδία, Τόκιο, Ινδία κ.α.). Έχει συμμετάσχει σε όλα τα Παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας από το 1973 (ανακοίνωση ή/και προεδρία) και έχει διοργανώσει 5 συνέδρια ως Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής. 

Στο ακαδημαϊκό της έργο περιλαμβάνονται περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις, μεταξύ των οποίων τα εξής βιβλία: The Stoic Arguments for the Existence and the Providence of the Gods (1976), Σύγχρονη ηθική φιλοσοφία. Ο αγγλόφωνος στοχασμός (1995), Σωκράτης. Μεγάλοι Έλληνες (2009).
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διάλεξη του Βασίλη Κολώνα για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης-ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ
Διάλεξη του Βασίλη Κολώνα για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης-ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Με συμμετοχή Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών, διπλωματούχων παρισινών σχολών

4-3-2020

Ημερίδα: Ο Ψηφιακός κόσμος στον τουρισμό και τον πολιτισμό
Ημερίδα: Ο Ψηφιακός κόσμος στον τουρισμό και τον πολιτισμό

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

28-2-2020

Σεμινάρια με τον Θανάση Τριαρίδη «Το σώμα και το βλέμμα στους αιώνες του αίματος»
Σεμινάρια με τον Θανάση Τριαρίδη «Το σώμα και το βλέμμα στους αιώνες του αίματος»

Μια ιστορία της Δυτικής Ζωγραφικής από τον Γκρέκο ως τον Βαν Γκογκ

27-2-2020

Διάλεξη: «Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες της Ευρώπης με έμφαση στις Σπάνιες Γαίες»
Διάλεξη: «Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες της Ευρώπης με έμφαση στις Σπάνιες Γαίες»

Στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

21-2-2020

Αχιλλέας Τουρκαντώνης: Η ζωή, το έργο και η προσφορά μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας
Αχιλλέας Τουρκαντώνης: Η ζωή, το έργο και η προσφορά μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας

Στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ

17-2-2020

Αποτυπώματα Ιστορίας στους Χάρτες της Μακεδονίας
Αποτυπώματα Ιστορίας στους Χάρτες της Μακεδονίας

Διάλεξη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

6-2-2020

Διαλέξεις: Η σχέση του Νεοέλληνα με τη Φιλοσοφία
Διαλέξεις: Η σχέση του Νεοέλληνα με τη Φιλοσοφία

Συνεχίζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος

1-2-2020


Ημερίδα: «Μουσική και ψυχολογία»
Ημερίδα: «Μουσική και ψυχολογία»

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

19-1-2020

Από τον ζεόλιθο και τον χρυσό στους υδρογονάνθρακες
Από τον ζεόλιθο και τον χρυσό στους υδρογονάνθρακες

Κύκλος Διαλέξεων για τη χρήση των ορυκτών από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

13-1-2020


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ