Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Διάλεξη/
26-3-2019

Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918

Διάλεξη με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα

Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918
fontsize
Εχει λήξει στις: Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Στο πλαίσιο της έκθεσης Souvenirs de Salonique, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο «Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918» με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα.


Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 στις 20:00 στην αίθουσα Αλλατίνη-Dassault ο συγγραφέας θα μιλήσει για το ρόλο των συμμαχικών στρατευμάτων στην καθημερινότητα και την αλλαγή της εικόνας της πόλης κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Ένα θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την θεματολογία της έκθεσης που θα ταξιδέψει το κοινό στον χρόνο και την εποχή της Σαλονίκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
H απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων τον Oκτώβριο του 1915 και η ίδρυση του περιχαρακωμένου στρατοπέδου της Θεσσαλονίκης έδωσαν νέα όψη στην πόλη. Για την κάλυψη των αναγκών ενός τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτών πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. H Θεσσαλονίκη, ήδη πολυεθνική πόλη, μετατρέπεται σε «Σύγχρονη Bαβέλ», σ’ ένα «Σταυροδρόμι των Eθνών». 

Oι συνθήκες διαβίωσης στο περιχαρακωμένο στρατόπεδο, τα νοσοκομεία, η ζωή στην πόλη, το εμπόριο και οι αγορές, τα ξενοδοχεία της και οι χώροι αναψυχής -ο κύριος πόλος έλξης των στρατευμένων στις ολιγοήμερες άδειές τους, το επιστημονικό και πολιτιστικό έργο της στρατιάς της Aνατολής, ο σχολιασμός της πυρκαγιάς και το νέου σχεδίου αποτελούν βασικά κεφάλαια του βιβλίου. Η παρούσα έκδοση αποτελεί απόρροια μακροχρόνιας έρευνας σε κρατικά αρχεία, σε εφημερίδες και περιοδικά της περιόδου 1915-1918, σε προσωπικά ημερολόγια στρατευμένων και σε λογοτεχνικά κείμενα εποχής τα οποία, παράλληλα με την επίσημη ιστορία, κατέγραφαν τις προσωπικές εμπειρίες και την καθημερινότητα αυτών που ο πόλεμος έφερε σ αυτήν τη μακρινή γωνιά της «Ανατολής».

Βιογραφικό Σημείωμα:
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από το Tμήμα Aρχιτεκτόνων του AΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στους τομείς της Συντήρησης Mνημείων, της Iστορίας της Tέχνης και της Mουσειολογίας στο Παρίσι. Aπό το 2003 καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής (19 ος -20 ος αι.) στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές συναντήσεις και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και περιοδικά στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Kύριος άξονας των δραστηριοτήτων του είναι η μελέτη και η έρευνα της Iστορίας της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στις χώρες της ανατολικής Mεσογείου. 

Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Καναδά, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Βιβλία του στις εκδόσεις University Studio Press: Θεσσαλονίκη 1912-2012, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας (2012), O αστικός χώρος στον Καβάφη (2013), Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών. Εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών, 1885-1912 (2014), ‘Ενας αιώνας φιλοξενίας, Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης 1914-2014/Α hundred years of Hospitality, the hotels of Thessaloniki 1914-2014 (2015).

Γαλλικό Ινστιτούτο

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Στην ίδια κατηγορία..
Αρχαιο-μετρώντας τον ΠολιτισμόΑρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό

Η μελέτη των αρχαιοτήτων με τη συμβολή των φυσικών επιστημών


Βαθύ Αστυπάλαιας: ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού ΑιγαίουΒαθύ Αστυπάλαιας: ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού Αιγαίου

Διάλεξη του Ανδρέα Βλαχόπουλου


Το Παιδικό Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο…Το Παιδικό Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο…

Στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου


Διάλεξη: Διακοσμητικοί και δομικοί λίθοι στα μνημεία της ΘεσσαλονίκηςΔιάλεξη: Διακοσμητικοί και δομικοί λίθοι στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο


Μασσαλία και Θεσσαλονίκη: δεσμοί δύο πόλεων-λιμένων της Μεσογείου, χθες και σήμεραΜασσαλία και Θεσσαλονίκη: δεσμοί δύο πόλεων-λιμένων της Μεσογείου, χθες και σήμερα

Εκδήλωση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού


Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918

Διάλεξη με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα


'Επικοινωνία θεάτρων και θεατρικών παραστάσεων''Επικοινωνία θεάτρων και θεατρικών παραστάσεων'

Νέος εργαστηριακός κύκλος 4 συναντήσεων στο Θέατρο Τ


Ελληνογαλλική συζήτηση στο Γαλλικό ΙνστιτούτοΕλληνογαλλική συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με την Stéphanie Trouillard και τον Γιώργο Φρέρη


Άφιξη 2019, πού και πότε: Ομιλία στο ΒαφοπούλειοΆφιξη 2019, πού και πότε: Ομιλία στο Βαφοπούλειο

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου


Διάλεξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη: «Τέχνες και πολιτική στα χνάρια του Αλέξανδρου»Διάλεξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη: «Τέχνες και πολιτική στα χνάρια του Αλέξανδρου»

Αρχαιολογικό Μουσείο ΘεσσαλονίκηςgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ