Top
follow
facebooktwiter
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Διάλεξη/
26-3-2019

Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918

Διάλεξη με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα

Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918
fontsize
Εχει λήξει στις: Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Στο πλαίσιο της έκθεσης Souvenirs de Salonique, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο «Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918» με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα.

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 στις 20:00 στην αίθουσα Αλλατίνη-Dassault ο συγγραφέας θα μιλήσει για το ρόλο των συμμαχικών στρατευμάτων στην καθημερινότητα και την αλλαγή της εικόνας της πόλης κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Ένα θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την θεματολογία της έκθεσης που θα ταξιδέψει το κοινό στον χρόνο και την εποχή της Σαλονίκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
H απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων τον Oκτώβριο του 1915 και η ίδρυση του περιχαρακωμένου στρατοπέδου της Θεσσαλονίκης έδωσαν νέα όψη στην πόλη. Για την κάλυψη των αναγκών ενός τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτών πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. H Θεσσαλονίκη, ήδη πολυεθνική πόλη, μετατρέπεται σε «Σύγχρονη Bαβέλ», σ’ ένα «Σταυροδρόμι των Eθνών». 

Oι συνθήκες διαβίωσης στο περιχαρακωμένο στρατόπεδο, τα νοσοκομεία, η ζωή στην πόλη, το εμπόριο και οι αγορές, τα ξενοδοχεία της και οι χώροι αναψυχής -ο κύριος πόλος έλξης των στρατευμένων στις ολιγοήμερες άδειές τους, το επιστημονικό και πολιτιστικό έργο της στρατιάς της Aνατολής, ο σχολιασμός της πυρκαγιάς και το νέου σχεδίου αποτελούν βασικά κεφάλαια του βιβλίου. Η παρούσα έκδοση αποτελεί απόρροια μακροχρόνιας έρευνας σε κρατικά αρχεία, σε εφημερίδες και περιοδικά της περιόδου 1915-1918, σε προσωπικά ημερολόγια στρατευμένων και σε λογοτεχνικά κείμενα εποχής τα οποία, παράλληλα με την επίσημη ιστορία, κατέγραφαν τις προσωπικές εμπειρίες και την καθημερινότητα αυτών που ο πόλεμος έφερε σ αυτήν τη μακρινή γωνιά της «Ανατολής».

Βιογραφικό Σημείωμα:
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από το Tμήμα Aρχιτεκτόνων του AΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στους τομείς της Συντήρησης Mνημείων, της Iστορίας της Tέχνης και της Mουσειολογίας στο Παρίσι. Aπό το 2003 καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής (19 ος -20 ος αι.) στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές συναντήσεις και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και περιοδικά στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Kύριος άξονας των δραστηριοτήτων του είναι η μελέτη και η έρευνα της Iστορίας της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στις χώρες της ανατολικής Mεσογείου. 

Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Καναδά, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Βιβλία του στις εκδόσεις University Studio Press: Θεσσαλονίκη 1912-2012, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας (2012), O αστικός χώρος στον Καβάφη (2013), Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών. Εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών, 1885-1912 (2014), ‘Ενας αιώνας φιλοξενίας, Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης 1914-2014/Α hundred years of Hospitality, the hotels of Thessaloniki 1914-2014 (2015).

Γαλλικό Ινστιτούτο

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης
Στην ίδια κατηγορία..
Η Σκοτεινή Πλευρά της Μουσικής: Μουσική, βία, μαρτυρίαΗ Σκοτεινή Πλευρά της Μουσικής: Μουσική, βία, μαρτυρία

Διάλεξη με την Α. Παπαέτη


Διάλεξη με τον Francois Ansermet: «Η οικογένεια αλλιώς»Διάλεξη με τον Francois Ansermet: «Η οικογένεια αλλιώς»

Από τον Ψυχαναλυτικό Κύκλο Θεσσαλονίκης


Καλλιτεχνική δημιουργία και πνευματικά δικαιώματαΚαλλιτεχνική δημιουργία και πνευματικά δικαιώματα

Εκδήλωση στο Τελλόγλειο


Σεμινάρια Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού - NLPΣεμινάρια Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού - NLP

Στο Μέγαρο Μουσικής


Ημερίδα - Αφιέρωμα στον Χάρη ΣαββόπουλοΗμερίδα - Αφιέρωμα στον Χάρη Σαββόπουλο

Στις 6 Οκτωβρίου 2019 στην Casa Bianca


Η Ψυχανάλυση σε διάλογο με τα Μαθηματικά και τη ΘεολογίαΗ Ψυχανάλυση σε διάλογο με τα Μαθηματικά και τη Θεολογία

Ανοιχτή συζήτηση με τον Αργύρη Νικολαΐδη και τον René Heyer


Ομιλία: Ομιλία: "Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό" με τον Περικλή Ακρίβο, καθηγητή Χημείας ΑΠΘ

Η μελέτη των αρχαιοτήτων με τη συμβολή των φυσικών επιστημών


Τετάρτες στο Μουσείο - Διάλεξη του François de CallataÿΤετάρτες στο Μουσείο - Διάλεξη του François de Callataÿ

"Οι χρυσές κοπές του Μεγάλου Αλεξάνδρου: ταχεία παραγωγή, άμεση αποθησαύριση"


Ομιλία της Andreea Foanene: “Σύγχρονες Γυναίκες Καλλιτέχνες στα Βαλκάνια”Ομιλία της Andreea Foanene: “Σύγχρονες Γυναίκες Καλλιτέχνες στα Βαλκάνια”

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης


Εκδήλωση από το Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας ΘεσσαλονίκηςΕκδήλωση από το Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Στο ΒαφοπούλειοgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ