ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
8-6-2016

Εκδηλώσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Παρουσίαση βιβλίου και λογοτεχνική βραδιά

Εκδηλώσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών
FREE

Πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών (Βιζυηνού 57, τηλ. 2310 203443) μέσα στον Ιούνιο 2016.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, στις 12.00, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Για μια χούφτα ζωή», της Φωτεινής Βασιλοπούλου, με ελεύθερη είσοδο.

Η Φωτεινή Βασιλοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Καλαμάτα. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το "Για μια χούφτα ζωή" είναι το πρώτο της βιβλίο.

Απόσπασμα από το βιβλίο
Και κάθε φορά που κάποιος ερχόταν απ' όξω -τοξωτερικό- όλο και γέμιζε το σπίτι της με κάνα ξερό παξιμάδι, κάνα μάτσο ρίγανη, κάνα περισσευούμενο ζαρζαβατικό, που οι γειτόνισσες παρά τις ανάγκες τους στερούσαν από τα παιδιά τους, γρικώντας την ερημιά της. Νιώθανε τύψεις, αλλά και τυχερές μέσα στη φτώχεια τους με την σκέψη ότι δεν έχασαν το ταίρι τους στην ξενιτιά. Αυτές τουλάχιστον και να κοιμόντανε νηστικές θα χόρταιναν με μια νυχτερινή αγκαλιά. Οι τύψεις συνεχίστηκαν ακόμα και μετά το θάνατο της Βουλιώς. Ίσως γι' αυτό να διάλεξαν να στέλνουν στη Βουλιώ τα νιόπαντρα ζευγάρια την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Νιώθανε πως έπρεπε να ποτίζουν το στερημένο από έρωτα σπίτι, όπως έκαναν και με τα διψασμένα ζωντανά τους.

Επίσης, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική βραδιά, στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης. Τη συνάντηση, που θα γίνει παρουσία της Αναστασίας Περδίκη, θα απασχολήσει το θεατρικό της έργο «Το τρένο».

Η Αναστασία Περδίκη γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων, κυρίως για εφήβους, ασχολείται τα τελευταία δέκα χρόνια. Έργα της έχουν ανεβεί στη σκηνή από ερασιτεχνικές ομάδες. "Το τρένο" είναι το πρώτο της έργο που εκδίδεται.

Θεατρικό έργο οικολογικού περιεχομένου
Ο Άνθρωπος, αφού κατάφερε τελικά να καταστρέψει τη φύση χτίζοντας και το τελευταίο κομμάτι ελεύθερης γης με σκοπό το κέρδος του, ζει μες στην αθλιότητα... Στις πόλεις ειδικά η απελπισία του κόσμου είναι μεγαλύτερη, γιατί δεν υπάρχει πια ούτε ένα δέντρο για να ξαποστάσει το βλέμμα του. Οι περισσότερες γειτονιές έχουν εγκαταλειφθεί στην ασχήμια τους και κανείς δεν έχει διάθεση να αγωνιστεί για το αντίθετο...

Είναι όμως και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που δε θέλησαν να προσαρμοστούν. Που γυρνούν στους δρόμους ονειροπόλοι, χωρίς σκοπό. Που παλεύουν να κρατήσουν στη μνήμη τους την ομορφιά που χάθηκε... Απελπισμένοι ψάχνουν να βρουν λύσεις μέσα στη μοναξιά τους, ψάχνουν να βρουν ελπίδα.

"Τα όνειρα θα λάβουν εκδίκηση" λέει ο ποιητής. Κι εγώ έγραψα στον τοίχο: "Ονειρέψου
την πραγματικότητα που θέλεις να ζήσεις". Γιατί πώς ν' αλλάξεις κάτι, αν πρώτα δεν
το έχεις ονειρευτεί;
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»

9ος Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη
«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη

Παρουσίαση βιβλίου/ σεμινάριο στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»
«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»

Εκδήλωση λόγου στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»
Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»

Με τους λογοτέχνες Αναστασία Χατζή και Θεοφάνη Ζβε

12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023
12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023

Αποστολή των έργων μέχρι τις 15 Ιουλίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge