Top
16-10-2018

Παρουσίαση βιβλίου: Η μικρασιατική μου πλευρά, του Κώστα Μ. Σταματόπουλου

Στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Παρουσίαση βιβλίου: Η μικρασιατική μου πλευρά, του Κώστα Μ. Σταματόπουλου
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παράρτημα Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Καπόν παρουσιάζουν το βιβλίο του Κώστα Μ. Σταματόπουλου "Η μικρασιατική μου πλευρά" των εκδόσεων Καπόν.

Στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ – Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:30.

Θα μιλήσουν οι:
Μαρία Καμπούρη Βαμβούκου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ
Μαρία Λιλιμπάκη Σπυροπούλου, Δρ αρχιτέκτων, αρχαιολόγος
Κώστας Μ. Σταματόπουλος, ιστορικός

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Πολυξένη Σπυροπούλου.

Την παρουσίαση συντονίζει ο Βασίλης Κονιόρδος, αντιπρόεδρος Παραρτήματος Θεσσαλονίκης ΕΛΛΕΤ. Χαιρετίζει η Λυδία Καρρά, πρόεδρος ΕΛΛΕΤ.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Με αφορμή κουβέντες των «μεγάλων» για έναν κόσμο που σχετικώς πρόσφατα είχε καταποντισθεί και που αυτοί είχαν γνωρίσει, γεννήθηκε σε ένα πεντάχρονο παιδί ένα αίσθημα, μισό περιέργεια και μισό νοσταλγία, για την Μικρά Ασία των δικών του από την πλευρά της μητέρας του. Περνώντας από τα ακούσματα στα βιβλία και τα οικογενειακά χαρτιά, η γνώση για τις μικρασιατικές του ρίζες έγινε με τον καιρό πιο στέρεη και πήγε στον χρόνο πιο βαθιά, ώσπου στα δεκαεννέα του αξιώθηκε την πρώτη επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Γραφικές ηλικιωμένες συγγενείς των παιδικών χρόνων του συγγραφέα παρελαύνουν στο κείμενο μαζί με σεβάσμιες και στιβαρές παλαιότερες και πιο σύγχρονες μορφές κι ένα σωρό συμβάντα, σε έναν συνεχώς ανατρεπόμενο κόσμο, από το Κουσάντασι, τα Σώκια και το Αϊντίνι, έως την Σάμο και την Πάτμο, αλλά και την Σμύρνη, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ορισμένα κομμάτια του κειμένου έχουν την διάσταση αυτοβιογραφίας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία, γεωγραφία και αρχαιολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Συνέγραψε σειρά βιβλίων, άρθρων και μελετών για τον ελληνισμό της Κωνσταντινουπόλεως και της Μικράς Ασίας. Ο τόμος Σινασός της Καππαδοκίας (1986), στον οποίο συμμετείχε με το μακροσκελές άρθρο «H καθημερινή ζωή στην Σινασό στις αρχές του 20ού αιώνα», καθώς και το έργο Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας την Βασιλεύουσα, βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.
Είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Παρουσίαση βιβλίου του Άρι Γεωργίου στο ΜΙΕΤΠαρουσίαση βιβλίου του Άρι Γεωργίου στο ΜΙΕΤ

Και έκθεση φωτογραφίας στην Γκαλερί ΕνΤΟΥΤΟΙΣ


Sero Abrahamian (1949-1983). Ο διεθνής πρωτοπόρος της ελληνικής μόδαςSero Abrahamian (1949-1983). Ο διεθνής πρωτοπόρος της ελληνικής μόδας

Έκθεση στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤΔεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΒιβλιοπαρουσίαση: «Δύο χειμώνες κι ούτε ένα καλοκαίρι»Βιβλιοπαρουσίαση: «Δύο χειμώνες κι ούτε ένα καλοκαίρι»

Tο βιβλίο - ντοκουμέντο του Μιχάλη Κατσιμπάρδη


«Χαρτί Τσαλακωμένο» της Μαρίας Κουτσανοπούλου«Χαρτί Τσαλακωμένο» της Μαρίας Κουτσανοπούλου

Παρουσίαση του βιβλίου στη Νεάπολη
Βιβλιοπαρουσίαση: Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΛΕΥΡΑ του Κώστα Μ. ΣταματόπουλουΒιβλιοπαρουσίαση: Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΛΕΥΡΑ του Κώστα Μ. Σταματόπουλου

Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής ΤραπέζηςΤιμητική βράβευση στον συγγραφέα-ιστορικό Κώστα ΝίγδεληΤιμητική βράβευση στον συγγραφέα-ιστορικό Κώστα Νίγδελη

Για το πολυγραφότατο έργο του και την προσφορά του


Εκδήλωση στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού ΕλληνισμούΕκδήλωση στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Η Ελλάδα του εικοστού αιώνα μέσα από το έργο της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΤΣΑΚΜΑΚΗ
goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Νεότερα σχολιασμένα:
ΕΥΑΘ:
ΡΟΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ