Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Θεατρική παράσταση
10-12-2018

Αφιέρωμα στον Γάλλο συγγραφέα Jean-Bloch Michel

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στον Γάλλο συγγραφέα Jean-Bloch Michel
fontsize
Εχει λήξει στις: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018
FREE

Μία λογοτεχνική και μουσική βραδιά θα παρουσιάσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στις 19:30   με αφιέρωμα στον Γάλλο συγγραφέα Jean-Bloch Michel, στενό φίλο και συνεργάτη του Albert Camus.

Ελλείψει συγκεκριμένων βιογραφικών στοιχείων, μπορούμε μάλιστα να εικάσουμε ότι η Φροσύνη του Bloch-Michel απηχεί σε έναν βαθμό τις εντυπώσεις του Camus από τα ταξίδια του στην Ελλάδα το 1955 και το 1958: «Αυτός ο τόσο στενός και τόσο απέραντος νησιωτικός κόσμος μού μοιάζει να είναι το κέντρο του κόσμου». 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με μουσική (πιάνο και κανονάκι) και αποσπάσματα θα διαβάσει η Μαρία Τσιμά, ηθοποιός και αναπληρώτρα καλλιτεχνική διευθύντρια ΚΘΒΕ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Φροσύνη του γάλλου συγγραφέα Jean Bloch-Michel είναι μια λιτή ιστορία που εκτυλίσσεται σε κάποιο ελληνικό νησί το οποίο δεν κατονομάζεται, κατά τη δεκαετία του ’60. Το χαμηλόφωνο αυτό αφήγημα έχει ως κεντρικό θέμα τη σύγκρουση πατέρα-κόρης, λόγω της σκανδαλώδους επιθυμίας της κόρης να ορίσει η ίδια τη ζωή της. Στην ουσία όμως η Φροσύνη αποτυπώνει τον αντίκτυπο της κοινωνικής αλλαγής στον μικρόκοσμο απλών ανθρώπων: θέτει, με τρόπο μεστό και ύφος σχεδόν δωρικό, το ζήτημα της βούλησης. Η ευθύνη των επιλογών μας, η διεκδίκηση της ζωής που θέλουμε, ο σεβασμός της στάσης του άλλου είναι το πραγματικό θέμα του αφηγήματος. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει σιγά-σιγά κάτι αναγνωρίσιμα δικό του, στο μέτρο που η πορεία προς την ενηλικίωση περνάει αναπόφευκτα από τη ρήξη με την προηγούμενη γενιά. Η Φροσύνη υιοθετεί τον καθαρό λόγο της κλασικής γαλλικής ρεαλιστικής παράδοσης. Ο ρεαλισμός είναι και ο άξονας της πρώτης σειράς με την οποία επέλεξε να κάνει το ντεμπούτο του ο νεοσύστατος εκδοτικός οίκος ΟKTANA της Θεσσαλονίκης, που επιλέγει να προσαρμόσει την κάθε του έκδοση στον χαρακτήρα του κειμένου, φροντίζοντας να ισορροπήσει τη λειτουργικότητα με την αισθητική.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jean Bloch-Michel (Παρίσι, 1912-1987), δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός της λογοτεχνίας και μεταφραστής, μέλος της γαλλικής αντίστασης, υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Albert Camus, αρχικά στην παράνομη εφημερίδα Combat, το πολιτικό όργανο του αντιστασιακού κινήματος, την οποία διηύθυνε ο Jean Bloch-Michel. Προλόγισε πολλές από τις πρώτες εκδόσεις του Camus, με γνωστότερο το εκτενές εισαγωγικό του σημείωμα στις Σκέψεις περί της θανατικής ποινής που συνυπέγραψε με τον Arthur Koestler το 1957. Εάν κρίνουμε από την αγάπη και την κατάνυξη με την οποία προσεγγίζει την Ελλάδα, θα μπορούσαμε κάλλιστα να τον φανταστούμε και συνταξιδιώτη του Camus στις περιηγήσεις του στα ελληνικά νησιά το 1958.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΚΤΑΝΑ
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Στην ίδια κατηγορία..


«Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για τον θυμό»«Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για τον θυμό»

Παρουσίαση βιβλίου της Έλενας Σολταρίδου


Οι Μαγεμένες: η ιστορία μιας… απαγωγήςΟι Μαγεμένες: η ιστορία μιας… απαγωγής

Λογοτεχνικός περίπατος Public Τσιμισκή
«Σκοτεινές υποθέσεις. Διηγήματα εγκλημάτων, μυστηρίου και αγωνίας»«Σκοτεινές υποθέσεις. Διηγήματα εγκλημάτων, μυστηρίου και αγωνίας»

Παρουσίαση συλλογικού τόμου noir διηγημάτων στην Πρωτοπορία


Το Ασβεστοχώρι στην κατοχήΤο Ασβεστοχώρι στην κατοχή

Η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου ΓιώτηΠαρουσίαση βιβλίου «Εξόριστη Θεά»Παρουσίαση βιβλίου «Εξόριστη Θεά»

Πρωτοπορία ΘεσσαλονίκηςgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ