ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
20-5-2019

"Το σπασμένο ακορντεόν" της Μαρίας Γεωργίου

Νέο βιβλίο

…. «Όμως οι άντρες στον καφενέ ούτε που πρόσεξαν το λαμπερό απόγευμα. Μαζεύτηκαν μέσα σαν να ήταν καταχείμωνο. Μουρμούριζαν χαμηλόφωνα, ανήσυχα. Στην είσοδο του καφενέ, κολλημένη στο τζάμι μια κόλλα χαρτί με τη φωτογραφία ενός νεαρού, με χαρακτηριστικό κυπριακό πρόσωπο, πλούσια μαύρα μαλλιά, δεμένα φρύδια, σκούρο βλέμμα, σταθερό και μελαγχολικό, αμυδρό ευγενικό χαμόγελο. Πάνω από τη φωτογραφία ο τίτλος: «Αμοιβή 250 λίρες».

Ο Γιαννάκης κοντοστάθηκε λίγο στο τζάμι, κοίταξε βιαστικά, διάβασε μόνο τον τίτλο, νόμισε πως ήταν διαφήμιση από καουμπόικη ταινία. Παράξενη διαφήμιση, ασπρόμαυρη , και τι δουλειά είχε η ρεκλάμα του σινεμά σ ένα χωριό που δεν είχε σινεμά; Και γιατί οι χωριανοί κάθονται μέσα στον καφενέ και δεν είναι έξω που ‘ναι χαρά Θεού;
«Μα ίντα που γίνηκε ρε κοπέλια;» , ρώτησε
«Έλα μέσα», του έγνεψε ένας γέρος βρακάς.
Η επίσκεψη του τσαούση το πρωί, που ήρθε με το λαντρόβερ για να τοιχοκολλήσει την επικήρυξη, σαν να μαγάρισε τον τόπο και οι Λευκαρίτες μιλούσαν σιγά, σαν να φοβούνταν πως η αύρα που άφησε πίσω του ο τσαούσης θα έπαιρνε τις κουβέντες τους και θα τις σκορπούσε σαν Εφιάλτης. Μακριά απ αυτούς οι σπιουνιές.
«Εξεκινήσαν φασαρίες», είπε ένας.
«Ίντα φασαρίες;» Ο Γιαννάκης γούρλωσε τα μάτια , ήθελε να τα μάθει όλα. Η Κύπρος ψηνόταν στη φωτιά από την Παρασκευή, κι αυτός τόσες μέρες δεν είχε χαμπάρι»…

«Αντιαποικιακός αγώνας του 55-59»
«Το βιβλίο Σπασμένο Ακορντεόν στηρίζεται σε αφηγήσεις του πατέρα μου σχετικά με τα νεανικά μου χρόνια. Ο αντιαποικιακός αγώνας του 55-59, ήταν η περίοδος που σημάδεψε περισσότερο τη ζωή του, αυτή που μέσα από τις δυσκολίες της, τον οδήγησε στην ωριμότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που εγώ επέλεξα να ολοκληρώσω το μυθιστόρημά μου με το τέλος του αγώνα. Γιατί εκεί ολοκληρώνεται ο ήρωάς μου. Αν και το μυθιστόρημα μοιάζει με ιστορικό μυθιστόρημα και είμαι σίγουρη ότι πολλοί αναγνώστες έτσι θα το εκλάβουν, εμένα ο στόχος μου ήταν να γράψω ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης και ελπίζω οι αναγνώστες να δουν κυρίως αυτή την πλευρά του. Ένας ήρωας γεννιέται και μεγαλώνει μέσα σε κάποιες συνθήκες, μέσα σ ένα ιστορικό περιβάλλον-μήπως δεν ισχύει αυτό για όλους μας, δεν μας περιβάλλει πάντοτε μια ιστορική συγκυρία; 

Ο ήρωας του «Σπασμένου Ακορντεόν» παίρνει θέση στα γεγονότα της εποχής του, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής του, της προσωπικής του ζωής και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Όταν μας δίνει την αφήγησή του, είναι πια ηλικιωμένος , έχει δει τη συνέχεια της ιστορίας, έχει κοιτάξει με περισυλλογή τις πληγές του, έχει θέσει στον εαυτό του δύσκολα ερωτήματα και μας δίνει το καταστάλαγμά του», λέει η συγγραφέας Μαρία Γεωργίου.

«Η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία είναι πάντα εκεί, μια μόνιμη υπενθύμιση της κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού. Αν έχετε πάει στην Κύπρο, κι αν επισκεφτήκατε τη διαχωριστική γραμμή στη Λευκωσία, δεν έχω καμιά αμφιβολία για τα συναισθήματα που θα νιώσατε. Πόνο , πίκρα, απογοήτευση , θυμό. Από το 2003 που η τουρκοκυπριακή πλευρά επέτρεψε τη διέλευση στα κατεχόμενα, υπάρχει έντονη συζήτηση στην Κύπρο για το αν πρέπει ή δεν πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να επισκέπτονται τα κατεχόμενα. Για μένα είναι σεβαστές όλες οι απόψεις. Είναι απόλυτα θεμιτό να θέλει κανείς να λαχταρά να επισκεφτεί το άλλο κομμάτι της πατρίδας του-πολύ περισσότερο αν είναι πρόσφυγας- ή να μη θέλει να το κάνει, αφού αυτό προϋποθέτει να δείξει διαβατήριο και κατά κάποιο τρόπο έμμεσα νομιμοποιεί την κατοχή..» λέει η συγγραφέας.

Η Μαρία Γεωργίου γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου, το 1962 , σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Warwick στη Μ Βρετανία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργάστηκε στις επιχειρήσεις Computer Team και Panorama Com, στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει από το 1984.

Το μυθιστόρημα «Σπασμένο Ακορντεόν» είναι το πρώτο μυθιστόρημά της. Το 2018 βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημα «Χιονισμένες Πολιτείες». Επίσης, τον ίδιο χρόνο, βραβεύτηκε από τις εκδόσεις "Εντύποις" για το διήγημα «Οι Άλλοι και η Άλλη».

Το Ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου έχει παίξει στη ραδιοφωνική εκπομπή του «Κυπριώτικο Σκέτς», δυό έργα της,  το "Ο Σιεληδονής" και το "Η Νυφιτζή Φωτογραφία". Από αυτά το δεύτερο έχει βραβευτεί.





Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»

9ος Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη
«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη

Παρουσίαση βιβλίου/ σεμινάριο στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»
«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»

Εκδήλωση λόγου στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»
Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»

Με τους λογοτέχνες Αναστασία Χατζή και Θεοφάνη Ζβε

12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023
12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023

Αποστολή των έργων μέχρι τις 15 Ιουλίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge