Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
6-11-2019

Το Ασβεστοχώρι στην κατοχή

Η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Γιώτη

Το Ασβεστοχώρι στην κατοχή
fontsize

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Το Ασβεστοχώρι στην κατοχή» του δημοσιογράφου Νίκου Γιώτη πραγματοποιήθηκε στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Το βιβλίο προλόγισε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Μάστορας, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο του Νίκου Γιώτη ως ένα στοίχημα ζωής.

«Από τις πρώτες σελίδες, από τις πρώτες λέξεις κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο το οποίο συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής μας και ξεδιπλώνει με αριστοτεχνικό τρόπο όλες τις δραματικές πτυχές εκείνης της περιόδου όπως τη βιώσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι – πρωταγωνιστές, οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού μας. Αναμφίβολα αποτελεί ένα έργο ζωής που είμαι βέβαιος ότι για να ολοκληρωθεί κόστισε στον συγγραφέα πολλά χρόνια έρευνας, πολλά ξενύχτια με συντροφιά τη γραφομηχανή ή τον υπολογιστή, πολύ κόπο και πολύ μεράκι» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος συνέχαρη τον συγγραφέα «για την εκτεταμένη, πολύχρονη και σε βάθος δημοσιογραφική του έρευνα, για την αντικειμενικότητα και την επιστημονική καταγραφή της ιστορικότητας των γεγονότων».

Ακόμη ανακοίνωσε ότι αυτό το κομμάτι σημαντικής ιστορίας του Ασβεστοχωρίου θα φτάσει στη νέα γενιά του τόπου μας, καθώς ο δήμος θα αγοράσει αριθμό βιβλίων για τις σχολικές βιβλιοθήκες, αλλά και για τις ανάγκες της εθιμοτυπίας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Γιώτης που είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος από το 1981, εξιστόρησε αναλυτικά την πορεία συγγραφής του βιβλίου. Μιας συγκλονιστικής έκδοσης που συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής και είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας και επίμονης δημοσιογραφικής έρευνας, που περιλαμβάνει 63 αφηγήσεις - μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φρικιαστική πραγματικότητα του πολέμου, καθώς και 170 άγνωστα ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης, εκ των οποίων 17 γερμανικά. Ένα έργο προσφοράς για τον τόπο του.

«Ξεκίνησα να αναζητώ στοιχεία και μαρτυρίες στο Ασβεστοχώρι, στη συνέχεια άρχισα να ερευνώ οπουδήποτε πίστευα πως θα υπήρχαν στοιχεία στη Θεσσαλονίκη και αργότερα πήγα αρκετές φορές στην Αθήνα αναζητώντας στοιχεία. Από το Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, μέχρι το Ίδρυμα "Χαρίλαος Φλωράκης" και αλλού. Θεώρησα τη συγγραφή του βιβλίου ως οικογενειακή επιταγή, επειδή μεγάλωσα με αφηγήσεις του πατέρα μου που βίωσε την Κατοχή, οπότε συνελήφθη από τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτέλεσαν τον αδελφό του και ήταν κρατούμενος ως την απελευθέρωση», σημείωσε ο Νίκος Γιώτης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου, λέγοντας ότι αυτή η μεγάλη συμπαράσταση και η εμπιστοσύνη τους τον ωθεί να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και τη συγγραφή του λευκώματος για το Ασβεστοχώρι.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού από το koukidaki
1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού από το koukidaki

Συμμετοχές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020

19-2-2020

Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου: «Είκοσι τέσσερις χτύποι και σιωπή»
Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου: «Είκοσι τέσσερις χτύποι και σιωπή»

Παρουσίαση βιβλίου στην Πρωτοπορία

18-2-2020

Νίκος Μιχαλόπουλος:
Νίκος Μιχαλόπουλος: "Το πολύχρωμο παιδί"

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα

18-2-2020

Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη: «Από τη Λαρίγκοβα στο Χάιντ Παρκ»
Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη: «Από τη Λαρίγκοβα στο Χάιντ Παρκ»

Ένα λογοτεχνικό μυστήριο του 19ου αιώνα σε μια βιβλιοφιλική έκδοση από τη Θεσσαλονίκη

13-2-2020Νέο βιβλίο: «Το χάος που δημιουργήσαμε»
Νέο βιβλίο: «Το χάος που δημιουργήσαμε»

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα

29-1-2020

goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ