Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ειρήναρχος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
12.1

3-11-2020

«Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα» αποσπά Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου

Στη Σάντρα Ελευθερίου για την εικονογράφηση του έργου

«Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα» αποσπά  Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου
fontsize

Ανακοινώθηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2019.

Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στη Σάντρα Ελευθερίου για την εικονογράφηση του έργου «Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα: Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά» από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε επιμέλεια της ποιήτριας και εκπαιδευτικού Μαριγώς Αλεξοπούλου. Η Σάντρα Ελευθερίου βρέθηκε στη βραχεία λίστα με δύο έργα της: με την ποιητική ανθολογία και με το βιβλίο Ο Ασίμ και ο δράκος του βασιλιά της Κατερίνας Ζωντανού.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το βιβλίο καταφέρνει μέσα από διαφορετικές εικονογραφικές αποτυπώσεις και σημειολογικές μεταφορές του κειμένου (σχεδόν σε κάθε δισέλιδο), να μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν «γύρο στον χρόνο». Η εικονογράφος έχει εξελίξει τη δίκη της οπτική/εικαστική γλώσσα, χρησιμοποιώντας μια πλούσια παλέτα χρωμάτων, υφών αλλά και αντιθέσεων. Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία και η προσήλωση στη λεπτομέρεια συνέβαλαν στην καθαρότητα των χρωμάτων και στην ευκρίνεια των εικόνων. Το έργο της Σάντρας Ελευθερίου κρατά μια σωστή ροή σε ολόκληρο το βιβλίο σε σχέση με το κείμενο, μεταφέροντας μια ρομαντική διάθεση, και παράλληλα οδηγεί τον αναγνώστη σε μια ομαλή ανάγνωση. Η εικονογράφηση κρύβει στοιχεία για τα οποία ένα παιδί μπορεί να επιστρέψει για δεύτερη και τρίτη ανάγνωση.

Ο «γύρος του χρόνου με ποιήματα: Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά» μέσα από ένα ταξίδι στις τέσσερις εποχές του χρόνου κάνει την πρώτη επαφή των παιδιών με τη νεοελληνική ποίηση μια αξέχαστη εμπειρία. Μια έκδοση ιδανική για δώρο και απαραίτητη για κάθε παιδική ή σχολική βιβλιοθήκη.

Ξεφυλλίστε ΕΔΩ κάποιες σελίδες του βιβλίου.

Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους 2019 αποτέλεσαν οι: Μάριος Κωνσταντινίδης (Πρόεδρος), Κωνσταντίνος Γεωργίου, Δημήτρης Κοκκινόλαμπος, Τερέζα Λαμπριανού και Όμηρος Παναγίδης.

Τα βραβεία θα επιδοθούν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομο Προδρόμου σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2020, στις 7 το βράδυ, στο Κινηματοθέατρο Παλλάς. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τη δημιουργό Σάντρα Ελευθερίου

Η Σάντρα Ελευθερίου σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως εικονογράφος, έχοντας συνεργαστεί με μια πλειάδα εκδοτικών οίκων. Το έργο της έχει διακριθεί αρκετές φορές, έλαβε τρεις φορές το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, εκπροσώπησε την πατρίδα της στην Τιμητική Λίστα του ΙΒΒΥ 2012 και είναι υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν 2020. Διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης και ήταν υποψήφια για το Βραβείο Μαντάμ Φιγκαρό – Γυναίκες της Χρονιάς 2018, στην κατηγορία δημιουργός. Παράλληλα με την εικονογράφηση ασχολείται και με τη συγγραφή, όπου επίσης έχει βραβευτεί.

Σχετικό LinkΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
2η διοργάνωση του λογοτεχνικού βραβείου «Γκονκούρ Ελλάδας»
2η διοργάνωση του λογοτεχνικού βραβείου «Γκονκούρ Ελλάδας»

Από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και Αθήνας, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και την Ακαδημία Γκονκούρ

23-11-2020


17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Aπό την Πέμπτη 19 έως και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

18-11-2020


Απεβίωσε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης
Απεβίωσε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης

Σε ηλικία μόλις 42 ετών

11-11-2020


Κυπριανός Γρηγορίου: «Λίκνο»
Κυπριανός Γρηγορίου: «Λίκνο»

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βookαμβίλια

3-11-2020

«Όταν χαμηλώνουν τ’ άστρα» Γ. Μπέζος, Κ. Νταντάμη, Ντ. Στασινοπούλου ,Θ. Οικονόμου
«Όταν χαμηλώνουν τ’ άστρα» Γ. Μπέζος, Κ. Νταντάμη, Ντ. Στασινοπούλου ,Θ. Οικονόμου

Δύο μοναδικές και διαφορετικές διαδικτυακές παραστάσεις στον ΙΑΝΟ

3-11-2020
goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ