Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ειρήναρχος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
10.4

12-11-2020

Γιώργος Χατζόπουλος - «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ»

Από τις εκδόσεις Πατάκη

Γιώργος Χατζόπουλος - «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ»
fontsize

Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα εποχής, ένα ταξίδι αυτογνωσίας για τους δύο κεντρικούς ήρωες, στο οποίο η αγάπη συμπορεύεται με τη θυσία και τον θάνατο, ο έρωτας με τη διαφορετικότητα και το όνειρο, ο ελληνικός πολιτισμός με τον αραβικό, ο χριστιανισμός με τον μωαμεθανισμό και η βυζαντινή ιστορία με τον μύθο. Ένα μυθιστόρημα που θα ενθουσιάσει μεγάλους και μικρούς εξαιτίας του θέματός του αλλά και λόγω της χαρισματικής ηρωίδας και των απίστευτων περιπετειών της.

Περίληψη

Η Ανδώ είναι η κόρη του Διγενή Ακρίτα και ζει σε μια πόλη στην άκρη της αυτοκρατορίας με τη μητέρα της. Είναι αγοροκόριτσο, πολύ ικανή στα όπλα, και μια μέρα κλέβει το θρυλικό σπαθί του πατέρα της που έχει απομείνει μισό, με σκοπό να ψάξει να βρει το άλλο του μισό. Όπως έχει μάθει, αν ενωθεί το σπαθί, τότε η δύναμή του θα είναι ανυπέρβλητη. Παράλληλα, ψάχνει να μάθει την αλήθεια για τον πατέρα της –αν ζει ή αν πέθανε και πώς– γιατί πολλά ακούγονται, αλλά σε τίποτα δεν μπορεί να πιστέψει. Έτσι, ξεκινάει ένα ταξίδι για τα μέρη του Ευφράτη ποταμού με τον καλύτερο φίλο της τον Κοσμά, ένα συνομήλικό της αγόρι που αντιμετωπίζει ανάλαφρα και με χιούμορ την περιπέτεια που ζουν.
Στο ταξίδι αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλους τους ήρωες που συναντάμε στα σωζόμενα έπη του Διγενή. Στη διάρκεια του ταξιδιού θα φτάσει στη Βαγδάτη, όπου θα μάθει για το τέλος του πατέρα της και θα αποφασίσει να αναζητήσει τον ίδιο αλλά και το άλλο μισό του σπαθιού του στον Κάτω Κόσμο. Ταυτόχρονα, θα ερωτευτεί έναν από τους γιους του χαλίφη της Βαγδάτης και αντιπάλου του Ρωμανών. Θα μπει στον Κάτω Κόσμο με τον φίλο της, ο οποίος θα σκοτώσει τον Κέρβερο με τίμημα τη ζωή του…
Στον Κάτω Κόσμο θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τον Χάροντα, θα ενώσει τα δύο κομμάτια του θρυλικού σπαθιού και θα συναντήσει τον νεκρό πατέρα της, αλλά, όταν πια επιστρέψει στον Πάνω Κόσμο, θα καταλάβει ότι το σπαθί δεν μπορεί να σταματήσει το μίσος που κοχλάζει ανάμεσα σε Ρωμανούς και Άραβες. Τελικά, θα επιλέξει να φύγει με τον αγαπημένο της για άλλα μέρη, σε ένα τέλος που παντρεύει τους δύο πολιτισμούς, τον ρωμανικό και τον αραβικό, όπως τους είχε παντρέψει και ο Διγενής με την καταγωγή του.

Γιώργος Χατζόπουλος

Ο Γιώργος Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Συγκριτική Λογοτεχνία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάζεται ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχει τέσσερα παιδιά. Έχει γράψει το θεατρικό έργο Μοργκεντάου (2003), που ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης – Θέατρο Αμαλία, το 2007, και τη νουβέλα Βγερού γλυκά φανού (εκδ. Αιώρα, 2016), η οποία ανέβηκε στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη.
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημά του Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΕΝΤΑ ΜΙΜΗΛΑΚΗ
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 368 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ISBN: 978-960-16-8920-3 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020, Λ.Τ. 14,40ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
2η διοργάνωση του λογοτεχνικού βραβείου «Γκονκούρ Ελλάδας»
2η διοργάνωση του λογοτεχνικού βραβείου «Γκονκούρ Ελλάδας»

Από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και Αθήνας, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και την Ακαδημία Γκονκούρ

23-11-2020


17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Aπό την Πέμπτη 19 έως και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

18-11-2020


Απεβίωσε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης
Απεβίωσε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης

Σε ηλικία μόλις 42 ετών

11-11-2020


Κυπριανός Γρηγορίου: «Λίκνο»
Κυπριανός Γρηγορίου: «Λίκνο»

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βookαμβίλια

3-11-2020

«Όταν χαμηλώνουν τ’ άστρα» Γ. Μπέζος, Κ. Νταντάμη, Ντ. Στασινοπούλου ,Θ. Οικονόμου
«Όταν χαμηλώνουν τ’ άστρα» Γ. Μπέζος, Κ. Νταντάμη, Ντ. Στασινοπούλου ,Θ. Οικονόμου

Δύο μοναδικές και διαφορετικές διαδικτυακές παραστάσεις στον ΙΑΝΟ

3-11-2020
goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ