ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
12-11-2020

Γιώργος Χατζόπουλος - «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ»

Από τις εκδόσεις Πατάκη

Γιώργος Χατζόπουλος - «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ»

Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα εποχής, ένα ταξίδι αυτογνωσίας για τους δύο κεντρικούς ήρωες, στο οποίο η αγάπη συμπορεύεται με τη θυσία και τον θάνατο, ο έρωτας με τη διαφορετικότητα και το όνειρο, ο ελληνικός πολιτισμός με τον αραβικό, ο χριστιανισμός με τον μωαμεθανισμό και η βυζαντινή ιστορία με τον μύθο. Ένα μυθιστόρημα που θα ενθουσιάσει μεγάλους και μικρούς εξαιτίας του θέματός του αλλά και λόγω της χαρισματικής ηρωίδας και των απίστευτων περιπετειών της.

Περίληψη

Η Ανδώ είναι η κόρη του Διγενή Ακρίτα και ζει σε μια πόλη στην άκρη της αυτοκρατορίας με τη μητέρα της. Είναι αγοροκόριτσο, πολύ ικανή στα όπλα, και μια μέρα κλέβει το θρυλικό σπαθί του πατέρα της που έχει απομείνει μισό, με σκοπό να ψάξει να βρει το άλλο του μισό. Όπως έχει μάθει, αν ενωθεί το σπαθί, τότε η δύναμή του θα είναι ανυπέρβλητη. Παράλληλα, ψάχνει να μάθει την αλήθεια για τον πατέρα της –αν ζει ή αν πέθανε και πώς– γιατί πολλά ακούγονται, αλλά σε τίποτα δεν μπορεί να πιστέψει. Έτσι, ξεκινάει ένα ταξίδι για τα μέρη του Ευφράτη ποταμού με τον καλύτερο φίλο της τον Κοσμά, ένα συνομήλικό της αγόρι που αντιμετωπίζει ανάλαφρα και με χιούμορ την περιπέτεια που ζουν.
Στο ταξίδι αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλους τους ήρωες που συναντάμε στα σωζόμενα έπη του Διγενή. Στη διάρκεια του ταξιδιού θα φτάσει στη Βαγδάτη, όπου θα μάθει για το τέλος του πατέρα της και θα αποφασίσει να αναζητήσει τον ίδιο αλλά και το άλλο μισό του σπαθιού του στον Κάτω Κόσμο. Ταυτόχρονα, θα ερωτευτεί έναν από τους γιους του χαλίφη της Βαγδάτης και αντιπάλου του Ρωμανών. Θα μπει στον Κάτω Κόσμο με τον φίλο της, ο οποίος θα σκοτώσει τον Κέρβερο με τίμημα τη ζωή του…
Στον Κάτω Κόσμο θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τον Χάροντα, θα ενώσει τα δύο κομμάτια του θρυλικού σπαθιού και θα συναντήσει τον νεκρό πατέρα της, αλλά, όταν πια επιστρέψει στον Πάνω Κόσμο, θα καταλάβει ότι το σπαθί δεν μπορεί να σταματήσει το μίσος που κοχλάζει ανάμεσα σε Ρωμανούς και Άραβες. Τελικά, θα επιλέξει να φύγει με τον αγαπημένο της για άλλα μέρη, σε ένα τέλος που παντρεύει τους δύο πολιτισμούς, τον ρωμανικό και τον αραβικό, όπως τους είχε παντρέψει και ο Διγενής με την καταγωγή του.

Γιώργος Χατζόπουλος

Ο Γιώργος Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Συγκριτική Λογοτεχνία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάζεται ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχει τέσσερα παιδιά. Έχει γράψει το θεατρικό έργο Μοργκεντάου (2003), που ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης – Θέατρο Αμαλία, το 2007, και τη νουβέλα Βγερού γλυκά φανού (εκδ. Αιώρα, 2016), η οποία ανέβηκε στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη.
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημά του Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΕΝΤΑ ΜΙΜΗΛΑΚΗ
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 368 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ISBN: 978-960-16-8920-3 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020, Λ.Τ. 14,40
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»

9ος Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη
«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη

Παρουσίαση βιβλίου/ σεμινάριο στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»
«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»

Εκδήλωση λόγου στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»
Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»

Με τους λογοτέχνες Αναστασία Χατζή και Θεοφάνη Ζβε

12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023
12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023

Αποστολή των έργων μέχρι τις 15 Ιουλίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge