ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
18-11-2022

Σοφία Φιλιππίδου: Το τραγούδι της μαύρης τρύπας

Παρουσίαση του βιβλίου της ηθοποιού στη Θεσσαλονίκη

Σοφία Φιλιππίδου: Το τραγούδι της μαύρης τρύπας

Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου της Θεσσαλονικιάς ηθοποιού Σοφίας Φιλιππίδου απευθύνει το Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 7 το βράδυ στο χώρο του Ιδρύματος (Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Άκης Δήμου, συγγραφέας και ο Τέλλος Φίλης, συγγραφέας, υπεύθυνος ετήσιας δραστηριότητας των αιθουσών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Τιτίκα Αρβανιτάκη και η Πολυξένη Σπυροπούλου, ηθοποιός, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει η συγγραφέας.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη, συγκεντρώνει κείμενα της ηθοποιού που η ίδια είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό της λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο, αφηγήματα και διηγήσεις με διάχυτη τη νοσταλγία και τη μνήμη αλλά και σκέψεις ως απόρροια εμπειριών και γεγονότων.
«Αν είναι αλήθεια πως η ιστορία του έρωτα και του ανθρώπου έχει από καιρό τελειώσει, μάλλον θα είμαι ένα παιδί που μιλάει για τη χαρά και για τα δάκρυα των πραγμάτων, ένα παιδί που παίζει με υλικά του νου, του ονείρου και της φαντασίας και με στίχους και ποιήματα καταραμένων και εθνικών ποιητών, ένα παιδί που παίρνει λόγια από μεγάλους λογοτέχνες, αποσπάσματα από ιστορίες πολέμων, από τον Θουκυδίδη και τις τραγωδίες και ανάσες από τα αριστουργήματα και παύσεις από τον Μπέκετ, που είναι σαν γκρεμοί, και από τον Σαίξπηρ, και από μνήμες και αισθήσεις, και από παραμύθια και από κείνο το ίδιο παραμύθι που έβαζα να μου λέει η γιαγιά μου η Σοφία, η πολύ φτωχιά, για μια κοπέλα που την κυνηγούσαν να την πιάσουν αλλά ποτέ δεν τη φτάνανε, και από τις προσευχές και τα ξόρκια που μου έλεγε η μάνα μου για να με ξεματιάσει, όταν την έπαιρνα κάθε μέρα στο τηλέφωνο, "μαμά, ξεμάτιασέ με μέ τα γαρίφαλα που σκάνε" (τι ωραία που μυρίζουν τα γαρίφαλα όταν καίγονται), κι έφευγε ο καπνός από το κεφάλι μου μαζί με το κακό το μάτι κι έλεγε η μάνα μου "όλα τα παιδιά μου είναι καλά, αλλά εσύ είσαι το καλύτερο, γι' αυτό θα υποφέρεις. Έχεις καλή ψυχή", μου έλεγε, "έτσι σ' έκανε ο Θεός", και πλάθω ιστορίες μ' αυτό και με άλλα πιο ευτελή υλικά και με το χώμα από τις γλάστρες μου, και με αποφόρια και μεταχειρισμένα πουκάμισα... γαζώνω και με κουρέλια ράβω με τα χέρια μου και με την τρέλα μου, και δεν φοβάμαι να πω τη λέξη "τρέλα" για να ζω, να γράφω και να κάνω θέατρο. Κι ας κάνετε "αναγνώριση χώρου" αποστρέφοντας το βλέμμα σας όταν σας μιλάω! Εγώ τα βλέπω τα δάκρυά σας».
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σχετικά με την παρουσίαση γράφει η ίδια η Σοφία Φιλιππίδου:

«Αθήνα 14/11/22 του Αγίου Φιλίππου (ονομαστική γιορτή του πατέρα μου Φίλιππου Φιλιππίδη)

Σε δέκα μέρες από σήμερα θα βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία», για την παρουσίαση του βιβλίου μου. Τα αισθήματα μου είναι ανακατεμένα: Χαρά, αγωνία, συγκίνηση…άραγε θα έρθουν… υπάρχει ενδιαφέρον; Άγνωστο. Με περιμένουν η κ. Τιτίκα Αρβανιτάκη που διευθύνει το Ίδρυμα, οι φίλοι μου Τέλλος Φίλης και Άκης Δήμου που θα μιλήσουν για το βιβλίο μου και η ηθοποιός Πολυξένη Σπυροπούλου που θα διαβάσει μικρά κείμενα.

Από την Θεσσαλονίκη έφυγα τον Σεπτέμβριο του 1985 την ημέρα της γιορτής μου με το αμάξι μου και μια πορτοκαλί βαλίτσα… Ήμουν ακόμη αφελής, αδαής και είχα άγνοια κινδύνου. Ήξερα μόνο να δουλεύω και πίστευα στον εαυτό μου και στην δύναμη μου να αντιμετωπίζω τους κινδύνους και τις προκλήσεις . Πιο πολύ όμως πίστευα στο θέατρο το ίδιο και στην μαγεία του. Σήμερα μετά από 37χρόνια μπορώ να ισχυριστώ πως έμαθα πολλά, έπαθα ακόμη περισσότερα και πως με τα χρόνια την γνώση και την εμπειρία άλλαξα. Εξελίχτηκα. Και άλλαξε μέσα μου και το χαρούμενο παιδί που αγαπά το παιχνίδι με την ομάδα στον χωματόδρομο της Ραμόνας στην γειτονιά που γεννήθηκα… Σήμερα δεν είναι πια παιδί, αλλά ένα χαμογελαστό μωρό μέσα στην κούνια που κοιτάζει με απορία τον κόσμο…

Γι’ αυτό έχω μεγάλη έγνοια: Να φροντίσω το μωρό, να διαφυλάξω την πίστη μου στην αλήθεια και στην μαγεία της θεατρικής πράξης, αλλά περισσότερο στο θαύμα της ζωής και της φύσης που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη.

Έρχομαι λοιπόν στην Θεσσαλονίκη με μια τσάντα που έχει μέσα «Το τραγούδι της μαύρης τρύπας» με την προσδοκία να επικοινωνήσουμε μιλώντας ειλικρινά. Αυτή είναι για μένα η νέα «σιωπή» που αφήνει χώρο στον απόκοσμο ήχο- στο τραγούδι όπως το φαντάζομαι εγώ -του σύμπαντος κόσμου».


Η Σοφία Φιλιππίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θέατρο στο Κρατικό Ωδείο της πόλης. Έκανε για έναν χρόνο μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Δραματουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης (1971-1979) και της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (1980-1985). Εργάστηκε για οκτώ χρόνια ως καθηγήτρια γερμανικών στα ΚΑΤΕΕ Σίνδου, θέση την οποία εγκατέλειψε αμέσως μετά τη μονιμοποίησή της. Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας.

Έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους σκηνοθέτες στα κεντρικά θέατρα της Αθήνας, όπως και με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν, το Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Ηρώδειο, το Θέατρο Λυκαβηττού, τα Φεστιβάλ Αισχύλεια, Φιλίππων κ.ά. Το 2000 ίδρυσε τη φοιτητική ομάδα «Ιδαίοι Δάκτυλοι» στο Πνευματικό Ίδρυμα «Κρητική Εστία». Με την Ομάδα ανέβασε δώδεκα παραστάσεις πειραματιζόμενη πάνω σε συνθέσεις ποιητικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων. Δίδαξε θέατρο και υποκριτική στα «Σεμινάρια λαϊκής επιμόρφωσης» του Υπουργείου Παιδείας σε όλη την Ελλάδα κατά το διάστημα 2002-2005. Από το 2010 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ΑΜΚΕ «τ3χνη» και ασχολείται κυρίως με την έρευνα, τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία. Τον Δεκέμβριο του 2015, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο της Με μια σκάλα στο φεγγάρι, που περιλαμβάνει τα κείμενα της στήλης «Η ματιά της Σοφίας» από την εφημερίδα «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» (2012-2014). «Το τραγούδι της μαύρης τρύπας. Μικρά κείμενα με τίτλους και υποσημειώσεις» είναι το δεύτερο βιβλίο της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Ίδρυμα Πολιτισμού ΥΔΡΙΑ

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»

9ος Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη
«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη

Παρουσίαση βιβλίου/ σεμινάριο στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»
«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»

Εκδήλωση λόγου στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»
Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»

Με τους λογοτέχνες Αναστασία Χατζή και Θεοφάνη Ζβε

12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023
12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023

Αποστολή των έργων μέχρι τις 15 Ιουλίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge