ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
22-4-2016

32 ιστορίες, 32 συγγραφείς, 4 λεπτά, 1 βιβλίο

Η πρωτοποριακή ιδέα της Νάτασσας Καραμανλή σε βιβλίο

32 ιστορίες, 32 συγγραφείς, 4 λεπτά, 1 βιβλίο

Σε 32 μοναδικές ιστορίες, 32 συγγραφείς, απαντούν στο ερώτημα: «Πόση ζωή χωρά σε 4 λεπτά», μέσα από ένα συναρπαστικό συλλογικό λογοτεχνικό έργο, το: «4 λεπτά» , το οποίο εμπνεύστηκε η συγγραφέας Νατάσσα Καραμανλή.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη από τις Εκδόσεις Μολύβι σε βιβλιοπωλεία και στο e-shop του εκδοτικού οίκου www.ekdoseis-molybi.gr παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο καφέ Θέα/tro του Βασιλικού Θεάτρου.

Η έμπνευση για τις τετράλεπτες ιστορίες-αφηγήσεις ζωής, προήλθε από την ομώνυμη ταινία του Chris Kraus «Vier minuten» και την τελευταία ευκαιρία της ηρωίδας να αλλάξει τη ζωή της, μέσα στον ελάχιστο χρόνο των τεσσάρων λεπτών. Η βραβευμένη συγγραφέας Νατάσσα Καραμανλή, μετέτρεψε σταδιακά την ιδέα αυτή σε ένα πρωτοποριακό λογοτεχνικό εγχείρημα, αφού πρώτα το περασμένο καλοκαίρι δόθηκε το έναυσμα από το διαδίκτυο, με το blog: tesseralepta.wordpress.com όπου οι αναγνώστες (λογοτέχνες και μη) κλήθηκαν να καταθέσουν τις εμπειρίες των 4 λεπτών. Και ανταποκρίθηκαν πολλοί «έτσι μαγικά, όπως συμβαίνουν τα όμορφα πράγματα στη ζωή», το περιέγραψε η συγγραφέας), κυρίως καταθέτοντας κομμάτια της ζωής τους. Όπως τόνισε η κ. Καραμανλή, «το κάλεσμα,- σκέψου, γράψε και μοιράσου, μόνο 4 λεπτά είναι δικά σου- έτσι κι αλλιώς, δεν στόχευε στην ιδιότητα, αλλά στο συναίσθημα. Στην πρόκληση για την επιθυμία της ίδιας της συγγραφής, μέσω μιας εξομολόγησης».

Αυτή η σκυταλοδρομία, με τους τέσσερις «δρομείς»: τον κινηματογράφο, το διαδίκτυο, την προσωπική έκφραση και το βιβλίο, οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό συλλογικό έργο.

Ο σπόρος της Νατάσσας Καραμανλή, καρποφόρησε με τη βοήθεια της ομάδας OPEN MINDS που συνέβαλαν δραστικά στη συγκέντρωση του υλικού, ενώ με τη σειρά τους οι επιμελητές του εκδοτικού οίκου Μολύβι, μετέτρεψαν τα βιώματα σε αναγνώσιμες σελίδες.

Ο Ηλίας Ιορδανίδης από την ομάδα OPEN MINDS, έδωσε τη δική του σκοπιά σε αυτό το εγχείρημα, που εστίασε στην αισιοδοξία: «Τί σημαίνουν λοιπόν τα "Τέσσερα λεπτά"; Σημαίνουν ότι μπορέσαμε να κινητοποιήσουμε ανθρώπους να εκφραστούν δίνοντάς τους ένα βήμα να το κάνουν. Δώσαμε μια διέξοδο στη δημιουργικότητά τους ή ακόμη και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια κλίση που αγνοούσαν, όπως συνέβη στην δική μου περίπτωση. Κυρίως όμως, δώσαμε μια νότα αισιοδοξίας, γιατί η δημιουργία σε κάνει πάντα αισιόδοξο».

Ο συγγραφέας Θεόφιλος Γιαννόπουλος, επισήμανε ότι η Νάτασσα Καραμανλή είχε ως μοναδικό σκοπό της «ν’ ανάψει το φυτίλι της φαντασίας και να μας παρακινήσει να δημιουργήσουμε φωτίζοντας μέχρι και την πιο απόκρυφη γωνιά του εαυτού μας, Φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια δυνατότητες και αδυναμίες του χαρακτήρα μας που ως τότε ενδεχομένως και να αγνοούσαμε».
Η Νατάσσα Καραμανλή έκλεισε την ομιλία της με τέσσερα ρήματα: «Γελάτε, αγαπάτε, συγχωρείτε, ερωτευτείτε» και τη διαπίστωση-λύτρωση: «Γιατί ευτυχώς η ζωή κρατά παραπάνω από 4 λεπτά».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»
«Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»

9ος Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη
«Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας» του Λεωνίδα Γαλάνη

Παρουσίαση βιβλίου/ σεμινάριο στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»
«Γεώργιος Θ. Βαφόπουλος (1903-2023) – 120 χρόνια από τη γέννησή του»

Εκδήλωση λόγου στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»
Λογοτεχνικό αναλόγιο: «Μικρά μυστικά της ποίησης του Γ.Θ. Βαφόπουλου»

Με τους λογοτέχνες Αναστασία Χατζή και Θεοφάνη Ζβε

12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023
12ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2023

Αποστολή των έργων μέχρι τις 15 Ιουλίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge