ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
7-12-2018

Συναυλία αυτοσχεδιασμού με το τρίο Γκουνταρούλη, Καραντζή και Γερμένογλου

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Συναυλία αυτοσχεδιασμού με το τρίο Γκουνταρούλη, Καραντζή και Γερμένογλου

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο), Νεκτάριος Καραντζής (κοντραμπάσο) και Χρήστος Γερμένογλου (κρουστά) παρουσιάζουν με το Τρίο τους ένα εξαιρετικά πρωτότυπο πρόγραμμα.

Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, δηλαδή η σύνθεση σε ενεστώτα χρόνο, είναι η φυσική γλώσσα του τρίο. Η γλώσσα αυτή είναι πολυσυλλεκτική, όπως οι αναφορές κι οι πορείες των μουσικών του. Τζαζ, κλασική μουσική, παλαιά και σύγχρονη, ροκ, μπλουζ, "πειραματική", παραδοσιακή - δεν πρόκειται όμως για ένα ηχητικό κολάζ. Κάθε αναφορά είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας δράσης ή μέρος μιας αφήγησης: η σύνθεση ως όλο είναι αυτό που έχει σημασία. 

Χωρίς τίποτα το προσυνεννοημένο, κάθε κοντσέρτο είναι μια βουτιά στο άγνωστο με μόνο οδηγό το ένστικτο και τη βαθιά επικοινωνία των μουσικών. Τα πάντα - θέματα, ηχοχρώματα, αρμονίες, σχήματα, αναπτύξεις, φόρμες - αποκαλύπτονται κι ανακαλύπτονται από την αρχή, σε μία διαδικασία τόσο εσωτερική όσο και συναρπαστική.

Στην έναρξη της συναυλίας θα λάβει χώρα η απονομή βραβείων από το κληροδότημα της πρώην καθηγήτριας πιάνου Κ.Ω.Θ. Μαίρης Παπαδοπούλου σε τρεις αριστούχους απόφοιτους του Κ.Ω.Θ., του έτους 2017-2018.


Δήμος Γκουνταρούλης, βιολοντσέλο

Ο βιολοντσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης είναι ένας πολύπλευρος και ιδιαίτερα δραστήριος καλλιτέχνης, ο οποίος ανήκει σε μια γενιά μουσικών που παίζουν με την ίδια άνεση και ποιότητα διαφορετικά στιλ, τόσο σε ιστορικά όσο και σε σύγχρονα όργανα. Κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης μουσικής πορείας του έχει κληθεί να συμμετάσχει σε αναρίθμητες περιοδείες και ηχογραφήσεις, παίζοντας με κορυφαίους μουσικούς και σύνολα κλασικής και μπαρόκ μουσικής, καθώς και τζαζ/αυτοσχεδιαζόμενης/λαϊκής μουσικής ανά τον κόσμο κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες από διάφορους χώρους της τέχνης. 


Γεννήθηκε το 1970 στη Λάρισα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μελέτησε τσέλο με τον Γιώργο Μανώλα, τον Ιβάν Μπιάνκι και τον Ρούσι Ντράγκνεφ, αποφοιτώντας από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη διάκριση. Το 1988, μόλις 18 χρονών, έφυγε από την Ελλάδα και, με υποτροφία του γαλλικού κράτους, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του με τον Philippe Muller και την Reine Flachot. Εκεί, ξεκίνησε να παίζει τζαζ και αυτοσχεδιαστική μουσική, εξερευνώντας νέες δυνατότητες και δημιουργώντας μια πρωτότυπη γλώσσα για το τσέλο που οδήγησε σε συνεργασίες με θρυλικούς μουσικούς, όπως οι Lee Konitz, Jackie McLean, Max Roach, Walter Bishop Jr, Horace Parlan, Stephane Grapelli, Hermeto Pascoal, Egberto Gismonti, Naná Vasconcelos. 


Το 1996 μετακόμισε στη Βραζιλία. Έκτοτε αφιερώθηκε στην ιστορική ερμηνεία της παλαιάς μουσικής, μελετώντας κι εξερευνώντας το ρεπερτόριο για μπαρόκ και κλασικό τσέλο και συμπράττοντας με σημαντικά σύνολα και μουσικούς, όπως οι Anner Bylsma, Vera Beths και το ολλανδικό ensemble Musica ad Rhenum, ο Nicolau de Figueiredo και η Viktoria Mullova, παίζοντας σε μεγάλες ευρωπαϊκές και βραζιλιάνικες αίθουσες και φεστιβάλ. Παράλληλα, εμφανίζεται συχνά ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες και ερμηνεύει σύγχρονη μουσική από όλο τον κόσμο. 


Ήταν για μια δεκαετία καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Sao Paulo - UNICAMP. Το 2003 κέρδισε στη Βραζιλία το έγκυρο Βραβείο Carlos Gomes ως ο καλύτερος σολίστ της χρονιάς, ενώ το 2008 η ηχογράφησή του με τις Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του J.S.Bach έλαβε το Βραβείο Κουλτούρας “Bravo” (Prêmio Bravo de Cultura) για το καλύτερο CD κλασικής μουσικής του έτους. Το 2010 κέρδισε το Βραβείο του Συνδέσμου Βραζιλιάνων Κριτικών Τέχνης (APCA) με την Camerata Aberta, ένα ειδικευμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής, και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε με τον τσεμπαλίστα Nicolau de Figueiredo το διπλό άλμπουμ “Ο Χαμένος Τενόρος”, με πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις μουσικής για violoncello piccolo με 4 χορδές, λαμβάνοντας ενθουσιώδεις κριτικές. 


Το 2012 διηύθυνε και παρουσίασε το πολυθέαμα “Logos – Dialogos / 6 Suites for violoncello solo and dance by J.S.Bach”, συνεργαζόμενος με έξι κορυφαίους βραζιλιάνους χορογράφους - Ismael Ivo, Deborah Colker, Luis Arrieta, Henrique Rodovalho, Jorge Garcia, Tíndaro Silvano. Το 2015, μετά από 27 χρόνια στο εξωτερικό, γύρισε στην Ελλάδα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται συστηματικά από τη μία με την μουσική του 18ου αιώνα σε όργανα εποχής κι από την άλλη με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και παίζει μοντέρνο και μπαρόκ βιολοντσέλο, καθώς και τετράχορδο ή πεντάχορδο βιολοντσέλο πίκολο. Εμφανίζεται τακτικά σε όλη την Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στις Η.Π.Α. και στον Καναδά.


Νεκτάριος Καραντζής, κοντραμπάσο

Γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Ιθάκη και ζει στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτες μουσικές σπουδές γίνονται στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1985-90) και αφορούν τόσο την τζαζ όσο και την κλασική (τάξη Ευγένιου Πολίτη). Το 1991 τον βρίσκει στην Βιέννη όπου μελετά κονταμπάσο με τον Wayne Darling, αυτοσχεδιασμό με τον Les Wise και ηλεκτρικό μπάσο με τον Bob Harisson. Παρακολουθεί μαθήματα με τον Ηeinrich Schneikart, της Ακαδημίας της Βιέννης. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα γίνεται ενεργό μέρος της εγχώριας τζαζ σκηνής συμπράττοντας με την πλειονότητα των ελλήνων τζαζ μουσικών (Γιώργος Κοντραφούρης, Δήμος Δημητριάδης, Δημήτρης Βασιλάκης μεταξύ άλλων). Μέλος του Danny Hayes Quartet, ιδρυτικό μέλος του Trio Praxis (CD Palmus 1993,από την Ano Kato Records). 


Ξεκινά μακρόχρονη συνεργασία με τον Φλώρο Φλωρίδη στα αυτοσχεδιαστικά σύνολα Γουτού Γουπατού, Φλώρος Φλωρίδης Τρίο και Σεξτέτο (CD F.L.O.R.O. από την Α&N records 2002) και συμπράττει με τον κορυφαίο σαξοφωνίστα Evan Parker. Έχει μοιραστεί την σκηνή με την Dee Dee Bridgewater κι έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία κλπ). Έχει συνεργαστεί με μουσικούς και σύνολα από τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής, όπως η Μπάντα της Φλώρινας (CD Florina Brass Band II 1999, από την Lyra Records), τον Τούρκο κρουστό Okay Temiz, τον Πετρολούκα Χαλκιά και το σύνολο «Εν Χορδαίς». Ιδρυτικό μέλος του avant gard rock συνόλου «Ευοί Ευάν» (CD Το τέλος θά ναι πάλι αρχή Μύλος Rec. 2000) και του ντουέτου κοντραμπάσων Bass to Bass (CD Bass to Bass Polytropon Rec 2008). Από το 2000 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσ/νίκης. 


Το 1999 δημιουργούνται οι Terra Incognita με τους οποίους έχει ηχογραφήσει 3 προσωπικά CD που χαρακτηρίζονται από έναν συγκερασμό των ιδιωμάτων της jazz και της κλασσικής με την παρουσία εκτεταμένων συνθέσεων, αλλά και αυτοσχεδιασμών. Η ηχογράφηση της μελοποίησης αποσπασμάτων από το αρχαίο κείμενο της Οδύσσειας με την συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον (Λύρα, 2011). Έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα, κοντσέρτα, σόλο όργανα, σύνολα εγχόρδων, μουσική δωματίου και κρουστά. Τέλος, σπούδασε Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης.



Χρήστος Γερμένογλου, κρουστά

Ο Χρήστος Γερμένογλου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στην Ελλάδα με Βυζαντινή μουσική και τύμπανα. Συνέχισε στις Η.Π.Α. όπου σπούδασε τύμπανα, κλασικά κρουστά, κρουστά της Λατινικής Αμερικής και τζαζ. Δίδαξε στο Πρόγραμμα Προσχολικής Μουσικής Αγωγής Βρεφών και Νηπίων του University of Nevada, Las Vegas Είναι ιδρυτικό μέλος και διδάσκων στο Baby Artist: Πρόγραμμα Μουσικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων το οποίο λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2001 και τελεί τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 


Στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει επίσης συμμετάσχει ως εισηγητής σε προγράμματα επιμόρφωσης στα κρουστά για εκπαιδευτικούς. Από το 2001 διδάσκει τύμπανα σε δημοτικά, ιδιωτικά ωδεία και άλλα εκπαιδευτικά πλαίσια Επενδύει μουσικά ταινίες του βωβού κινηματογράφου, συνεργάζεται με χοροθεατρικές ομάδες και συμπράττει σε αυτοσχεδιαστικά δρώμενα μουσικής, ζωγραφικής, κίνησης, ποιητικού και θεατρικού λόγου. 


Έχει επίσης ηχογραφήσει μουσική για θέατρο. Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανισθεί σε κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, έχει δώσει συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά και σε κρατικούς, ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και διαδικτυακούς σταθμούς. Έχει εμφανιστεί σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ στις Η.Π.Α., Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Κύπρο κ.α. Συνεργάζεται με πολλούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί και συμμετάσχει σε πολλές δισκογραφικές παραγωγές στον χώρο της τζαζ. 


Ο Χρήστος Γερμένογλου ήταν το κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο στο 1ο Διήμερο Σύγχρονου Αυτοσχεδιασμού στη Μουσική που διοργανώθηκε από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το 2013.  




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα 21.00

Πού?
Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. "Μελίνα Μερκούρη"
Φράγκων 15

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Μειωμένο: 5 ευρώ

Επικοινωνία
2316 009657




Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour

Μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή
«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή

Με τον Φώτη Θεοδωρίδη, τον Γιάννη Τουλή και εξαιρετικούς μουσικούς

Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή
Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή

Μόνο για μία βραδιά


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge